Je hebt de knoop doorgehakt, je hebt besloten dat je het niet meer alleen gaat doen, je gaat een coach inschakelen! Maar dan? Er zijn zo enorm veel coaches, met allemaal een ander aanbod Hoe moet je daar nu uit kiezen?
Jij bent niet de enige die hier mee worstelt. Mijn klanten hebben zich dit afgevraagd en ikzelf ben ook met dit vraagstuk bezig geweest in mijn zoektocht naar de juiste begeleiding. Wat ik heb ontdekt, is dat je een aantal afwegingen moet maken wanneer je op zoek bent naar de voor jou perfecte coach. Deze afwegingen heb ik hieronder voor je benoemd en toegelicht, zodat jij in het vervolg ook makkelijker de juiste coach en het juiste traject kunt kiezen.
Coaching of training?
De eerste afweging die je mijns inziens hebt te maken, is of je op zoek bent naar coaching of training. Voor mij is coaching een traject waarbij een coach de coachee (gecoachte) ondersteunt en begeleidt in het behalen van doelstellingen en groei. Doordat iedere coachee andere doelstellingen heeft, is 1-op-1 begeleiding onlosmakelijk verbonden met de term coaching. Hoe kan een coach jou tenslotte helpen met jouw doelstellingen, wanneer er geen 1-op-1 contact is?
Onder training versta ik de vele groepsprogramma’s die aangeboden worden. Trajecten met een vaste begin- en einddatum waarin je met meerderen tegelijk start. Je volgt als groep een vooraf ontwikkeld programma, net als bij een cursus of opleiding. De coach heeft bijvoorbeeld filmpjes opgenomen en / of een werkboek gemaakt, eventueel aangevuld met online Q&A’s of live dagen.
De reden dat ik deze programma’s geen coaching noem, is dat het binnen een vastgesteld programma niet mogelijk is echt te focussen op jouw persoonlijke doelstellingen.
Trainingen zijn heel effectief wanneer je een bepaalde vaardigheid wilt leren, maar het is geen coaching.
Online of offline?
Steeds meer coaches bieden de mogelijkheid aan om al het contact online te laten verlopen. Ideaal natuurlijk wanneer je coach aan de andere kant van het land woont of zelfs aan de andere kant van de wereld. Internet vergroot dus het gebied waarin je naar een coach kunt zoeken.
Enkel online contact kan alleen ook nadelen hebben. Hoe gefocust ben jij bij de meeting aanwezig wanneer je jouw coach enkel op je laptop of telefoon ziet? Hoe verleidelijk is het ondertussen toch even je appjes of je mail te checken? En lukt het om een echte connectie met elkaar te maken wanneer je niet in dezelfde ruimte bent?
Offline contact, dus elkaar echt zien, kan heel veel toegevoegde waarde bieden en vervult onze behoefte echt gezien te worden. Daarom spreken we af met onze familie en vrienden en gaan we naar concerten. Offline contact geeft een groter gevoel van verbondenheid, van persoonlijke aandacht en van samenwerken.
De afweging is dus of je behoefte hebt aan online of juist offline coaching. Wil je zowel het gemak van online als de kracht van offline, dan zijn er gelukkig ook coaches die offline meetings afwisselen met online meetings.
Wel of geen community?
Er zijn programma’s waarbij je als groep op een specifieke datum begint en ook 1-op-1 coaching ontvangt. Ondanks de groep, valt het voor mij dan wel onder coaching. Deze programma’s bieden dan een community, een groep mensen op hetzelfde moment hetzelfde traject starten, een beetje als klasgenoten. Vaak bevinden deze communities zich in besloten Facebook- of Instagram groepen of in een online omgeving. Je kunt elkaar vragen stellen, elkaar steunen en je kunt zeer waardevolle connecties opdoen.
De derde afweging is, of je wel of geen behoefte hebt aan zo’n community.
Wil je advies van anderen die misschien net zo ver zijn als jij of alleen van je coach? Wil je een levendige groep waarin iedereen van alles deelt of heb je helemaal geen tijd om dat allemaal te gaan lezen en bij te houden? Wil je energie steken in nieuwe contacten of wil je enkel focussen op jouw traject?
Hoe lang duurt het?
In een paar uur kan je ook prima een inzicht krijgen wat je leven verandert, dat kan zelfs in 5 seconden. Maar hou je het dan ook vast? Als het inzicht heftig genoeg was waarschijnlijk wel, maar de kans dat je echt verandert, is maar klein.
Verandering heeft tijd nodig en als mens hebben we vaak iemand nodig die ons de eerste periode blijft herinneren aan dat nieuwe inzicht. Een coach is de aangewezen persoon jou te helpen die nieuwe manieren, gedachtes of misschien wel leefwijzen ook echt te implementeren en vol te houden.
Een traject van een paar weken blijkt vaak te kort te zijn om echt te groeien of de gestelde doelen te behalen. Die termijn kan wel heel geschikt zijn een bepaalde vaardigheid te leren zoals je website zelf onderhouden of een salesgesprek voeren.
Kijk dus goed naar de duur van een coaching traject, waarbij ik adviseer je minimaal 3 maanden door een coach te laten begeleiden.
Over mij
Hoi, ik ben Silvia Bogers en ik woon in Nijmegen. Als coach sta ik voor echt en persoonlijk contact en ik ben geboeid door kwetsbaarheid, zichtbaarheid en authenticiteit.
Ik help vrouwelijke ondernemers die next level willen gaan met hun bedrijf. Dit doe ik door jou als persoon, als vrouw en als ondernemer eerst zelf next level te laten gaan. Want als jij je eigen 2.0 versie bent, of misschien wel 5.0, dan is het veel makkelijker jouw bedrijf ook 2.0 of 5.0 te maken!
Ik vind het leuk te horen of deze blog je heeft geholpen of gaat helpen een keuze te maken. Als je toch nog vragen hebt, of wilt weten wat ik als coach voor jou kan betekenen, neem dan ook zeker even contact op. Op www.silviabogers.nl vind je meer informatie.
Liefs,
Silvia