5 vragen voor het wel of niet kiezen van een boekhouder

Een vraag die we veel om ons heen horen: is het nou wel of niet verstandig om een boekhouder te nemen? En doe je dit meteen als je start met ondernemen, of op een langere termijn? Laten we 1 misverstand al snel uit de wereld helpen: een boekhouder is zeker niet verplicht. In veel gevallen is het echter wel heel nuttig om met een boekhouder samen te werken. Het kan je niet alleen een hoop stress besparen, het voorkomt ook fouten in je boekhouding en kan je belasting besparen door gunstige regelingen. In deze blog geeft Nikkie den Dekker van Paperdork (www.paperdork.nl) je 5 afwegingen voor het wel of niet kiezen van een boekhouder.

1. Hoe complex is jouw administratie?

De ene boekhouding is de andere niet. Zo zijn er freelancers die maandenlang fulltime voor dezelfde klant werken, geen inkopen nodig hebben en slechts 1 factuur per maand versturen. Een webshop bijvoorbeeld heeft misschien wel tientallen transacties per maand, van zowel inkopen als verkopen. Maar niet alleen het aantal transacties, ook het type transacties kan van belang zijn. Zo gelden er bijvoorbeeld specifieke regels voor consumptiekosten en representatiekosten, en moet je investeringen afschrijven over meerdere jaren. Tot slot kan het ook verschil maken of jij inkopen of verkopen doet naar het buitenland. Voor het buitenland gelden voor zowel inkopen als verkopen specifieke BTW-regels, en die regels verschillen ook weer per land.

2. Hoeveel tijd ben je kwijt met jouw administratie en aangiftes?

Houd jij dagelijks, wekelijks of maandelijks je administratie bij: hoeveel tijd kost dit je bij elkaar? En hoe lang ben jij bezig met het doen van een aangifte? En tja, wat is veel? En hoe kostbaar is jouw tijd? Dat kan alleen jij zelf bepalen. In sommige gevallen is het effectiever om de tijd die jij anders bezig zou zijn met jouw boekhouding te besteden aan het verder uitbouwen van jouw eigen bedrijf.

3. Ben je bekend met de terminologie?

Weet jij wat er wordt bedoeld met afschrijvingen, een winst- en verliesrekening en handelsdebiteuren? De taal van de Belastingdienst is niet bepaald de taal van de willekeurige ondernemer. Ieder zijn vak. Maar dat maakt ook je aangiftes niet altijd makkelijk. Heb je een financiële achtergrond? Dan zal het voor jou goed te begrijpen zijn, maar zo niet dan zul je je woordenboek een beetje moeten uitbreiden als je zelf je aangiftes wilt doen 🙂

4. Vind je het interessant om je te verdiepen in fiscale regelingen?

Met name voor ZZP’ers zijn er tal van fiscale regelingen waar je aanspraak op kunt maken. Deze helpen je over het algemeen om belasting te besparen. Dat maakt ze ook zo aantrekkelijk! Het vervelende is dat er veel regelingen zijn, met vele voorwaarden én uitzonderingen. Van een boekhouder mag je verwachten dat hij of zij hiervan op de hoogte is, maar je kunt je er natuurlijk ook zelf in verdiepen als je dit interessant vindt. Het zal daarnaast ook ongetwijfeld een keer gaan voorkomen dat je wat uurtjes aan de Belastingtelefoon hangt.

5. Wat zijn de kosten?

Een boekhouder is zeker niet goedkoop. Volgens ZPP Daily kost een boekhouder over het algemeen ruim 80 euro per maand. En accountants zijn nog vele malen duurder. Maar alsjeblieft: ga nooit op een boekhouder besparen! Het vervelende is dat de titel ‘boekhouder’ niet beschermd is. Eigenlijk kan iedereen zichzelf dus boekhouder noemen, dus wees daar een beetje kritisch op. Kijk bijvoorbeeld of iemand een fiscale/financiële achtergrond heeft, en of er recensies beschikbaar zijn. En er zijn natuurlijk wel mogelijkheden om een beetje te besparen. Je kunt je boekhouder je gehele administratie laten doen, maar vaak kost het jou amper meer werk om je administratie zelf bij te houden mits je met een goed boekhoudprogramma werkt. Dat is niet alleen efficiënt, maar bespaart vaak ook kosten op je boekhouder!

Wil jij toch graag werken met een boekhouder? Paperdork is een totaaloplossing voor boekhouding voor de ondernemer van nu. Voor een vast bedrag per jaar krijg je toegang tot het online boekhoudprogramma en een vaste ‘cijfermeester’ voor al je aangiftes en vragen. Zo hoef jij niet meer te stressen over jouw boekhouding, en kun jij gewoon je cijfers gaan rocken!

Bekijk de website van Paperdork hier.

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!