5 waardevolle tips voor het maken van een planning die je ook echt vol kunt houden

Prioriteiten stellen en een planning maken, twee ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat jij gemakkelijker je doelen behaald. Maar hoe zorg je er nu voor dat je deze planning volhoudt en niet stiekem gaat smokkelen? Wij zetten onze 5 meest waardevolle tips op een rijtje:

Tip 1: Begin bij het begin

Houd het simpel om niet gillend gek te worden. Dus begin bij het maken van een weekplanning. Bedenk wat je allemaal te doen hebt deze week. En schrijf deze punten uit in to-do’s, zodat ze niet alleen in je hoofd zitten, maar ook op papier staan. Nu kun je gaan plannen! 

Een planning maken hoeft geen vervelende klus te zijn. Er zijn tegenwoordig veel tools die jouw plan leven een stuk leuker maken. Denk aan handige apps, kleurrijke agenda’s (met to-do hokjes en pagina’s voor al jouw doelen) en inspirerende online groepen en coaches die jou kunnen helpen bij het plannen. Zoek de manier die bij jou past, alleen dan zul je de weldaad van plannen ook echt gaan ervaren. 

Tip 2: Prik deadlines in je agenda en houdt het realistisch

Breng in kaart welke to-do’s prioriteit hebben en welke even op de wachtlijst kunnen worden gezet. Deze ‘wachtlijst’ wensen, die wel echt moeten gebeuren, maar die ook over 2 maanden kunnen gebeuren zijn jouw wishes. Deze wishes zijn natuurlijk wel erg kostbaar, want daar wil je graag als ondernemer naar toe werken. Om je lange termijn doelen ook echt te behalen is het belangrijk dat je ze ook gaat noteren in je agenda. Zo loop je niet de kans om ze te vergeten. 

Zorg er wel voor dat je planning realistisch is. Zelf bedenk ik de acties (mijn doelen) die ik graag wil bereiken in een paar weken, maanden of een jaar. Ik schrijf dan letterlijk al deze acties op. Zo weet ik precies welke acties en doelen ik heb. Daarna ga ik kijken welke actie belangrijk is en welke minder belangrijk. Vanuit daar ga ik een jaarplanner maken. Ik schrijf op welke acties ik per week moet gaan doen om uiteindelijk het doel te gaan behalen. Ik kijk heel goed of iets wel realistisch is. Misschien wil ik wel te veel dingen tegelijk, daar kom je past echt achter als je jouw agenda gaat invullen met alle acties die je per week moet doen.

Plak deadlines vast aan je wishes (en je to-do’s) voor meer overzicht. Op deze manier ben je effectief aan het plannen!

Tip 3: Maak ‘boodschappenlijstjes’ 

Misschien behoor jij tot één van die mensen die zo’n mega lange lijst heeft met alle to-do’s. Die je kan uitrollen tot hij de vloer bereikt. Pfoe, daar raak je natuurlijk al snel het overzicht van kwijt. Wat nou als je van deze ene lange lijst verschillende lijstjes gaat maken? Dat je per doel aparte lijstjes maakt met acties die je allemaal moet gaan doen om dat doel te bereiken. Een voorbeeld:

Doel: nieuw product lanceren

To do’s:

  • Tekst salespagina schrijven
  • Salespagina maken
  • Betaalmogelijkheid regelen
  • Social media posts schrijven
  • Nieuwsbrief maken en versturen
  • Advertentie op social media
  • Webinars geven
  • Sales plegen

Deze acties zijn allemaal nodig om bijvoorbeeld jouw nieuwe product te gaan lanceren. Koppel aan deze acties data zodat je precies weet wanneer iets klaar moet zijn.

Om sommige prioriteiten en doelen te realiseren is uiteraard ook budget nodig. Ook budget kun je plannen, wat misschien een beetje gek klinkt. Maak potjes (net als lijstjes) en je zult je aan je planning en budget houden. Wanneer je voor al jouw to-do betalingen en wishes potjes maakt, ben je altijd voorbereid op je aankoop. 

En is er niet voldoende in dat éne potje? Ja dan moet je nog even door sparen!

Tip 4: Ga sporten of neem een wandelpauze

Sporten? Pff ja eigenlijk moet ik echt nog even door knallen..  ik heb echt nul energie.. dat doe ik morgen wel..

Herkenbaar? Even een kleine reminder, want sporten is niet alleen gezond voor je, maar ook mega belangrijk voor het succes van jouw planning. Sporten draagt namelijk ook bij aan je creativiteit, efficiency, werktempo en geluk. Niet geheel onbelangrijk dus bij het behalen van je doelen en het maken van een goede planning. 

Daarnaast kun je die tijd die je stopt in het sporten eigenlijk direct daarna omzetten naar meer productieve uren. Beweging geef je voeding en energie en deze 2 supplementen kun jij vervolgens weer gebruiken om écht actief en effectief aan de slag te gaan. Win-win dus! 

Tip 5 Plan een moment voor ME-TIME

Dit klinkt heel logisch en erg makkelijk, maar vaak pakt dit toch weer anders uit. Ken je dat gevalletje van.. ik plan deze dag helemaal niks en reserveer alle tijd voor mezelf? Maar deze dag dan uiteindelijk toch wordt verstoord door een ziek kind of een nieuwe klant. BYE BYE ME-TIME!

Vind jij het lastig hoe je hier mee om moet gaan? En vind je nee zeggen in zo’n situatie niet kunnen? Met tot gevolg dat je die ene dag voor jezelf toch weer inlevert. Dat is zonde! Op korte termijn kan dit misschien werken, maar op de lange termijn gaat dit je zeker te veel zijn. Het is niet gezond voor jou en uiteindelijk ook niet voor jouw omgeving en je bedrijf. 

Zorg er dus voor dat jij echt minimaal één moment per week claimed voor jezelf. Als jij dat namelijk niet doet, dan doen andere dat wel voor je. En zit je week zo weer vol met afspraken en ben je alle controle kwijt. Oh ja een laatste tip! Schrijf dit op in je agenda, zodat je het niet vergeet en daadwerkelijk ook echt inplant ;-).

Wil jij nog méér onderneem tips en heb je hulp nodig bij het opstellen van opstellen van doelen zodat jouw bedrijf echt kan gaan groeien? Ga dan naar onze website!

https://masteryourbusinessmoves.nl

Wil je liever direct even sparren over jouw business? Stuur ons vooral een DM op Instagram. Super leuk om samen in gesprek te gaan.

https://www.instagram.com/masteryourbusinessmoves.nl/