Acht stappen naar een succesvolle social mediastrategie

Heb jij een strategie voor de social media van je bedrijf? Heb je je verdiept in jouw doelgroep en daar je content op afgestemd? Veel ondernemende vrouwen laten nog kansen liggen op het gebied van social media. Een heldere strategie helpt je om (potentiele) klanten en volgers aan te trekken. Om meer uit je social te halen en je bedrijf online te groeien.

Zonder een goede strategie, is de kans groot dat je social geen succes wordt. Het kost je veel energie, omdat je iedere keer weer moet nadenken over wat je – nu weer – moet posten. Je doelgroep voelt zich niet aangesproken door jouw content, omdat het niet op hen is afgestemd. Het gevolg? Zichtbaarheid op social kost je veel tijd en energie en het levert je weinig op. 

Dat kan anders. Acht stappen om van je social media een succes te maken. 

Stap 1 – Doelen stellen

Zet scherpe doelen. Wat wil je bereiken met social? Aan welk bedrijfsdoel moet het bijdragen? Welk doel zet je voor social zelf: wil je meer klanten? Meer volgers? Hoeveel wil je er? Als je dit helder hebt, kan je daarop je strategie aanpassen. 

Stap 2 – Why?

Wat is jouw unieke why? Waarom heb je je bedrijf opgericht? Als je deze helder hebt, communiceer in je content. Mensen kopen immers niet wat je doet, maar waarom je het doet. Maak die why onderdeel van je content, zodat je volgers en klanten zien wie de persoon achter het bedrijf is en waarom jij te vertrouwen bent. 

Stap 3 – Waarden

Wat zijn je kernwaarden? Omschrijf de drie woorden welk gevoel jij wilt dat mensen krijgen van jouw content. Die waarden weerspiegelen jouw persoonlijkheid en laat je doorsijpelen in al je content. Zo krijgen je volgers en potentiele klanten feeling met wie jij bent en waar je voor staat. Mensen kopen immers van mensen.  

Stap 4 – Ideale klant

Wie is je ideale klant? Doe een deep dive in jouw klant. Graaf en spit. Het loont. Echt. Luister naar wat je (huidige en voormalige) klanten te zeggen hebben. Wat ze je vragen. En stel hun vragen: wat zijn hun pijnpunten? Wat zijn hun verlangens? Hoe willen ze zich voelen? Wat ontbreekt er nu? Dit is het fundament waarop je al je content baseert. 

Stap 5 – Niche

Bepaal je niche. Niets is belangrijker dan het weten welke doelgroep je bedient. Dan bedoel ik niet het geslacht of een industrie/branche. Maar datgene wat al jouw (wellicht verschillende) doelgroepen met elkaar verbindt. Hebben ze allemaal hetzelfde probleem? Of willen ze allemaal hetzelfde resultaat? Maak het zo specifiek mogelijk. Dat is jouw niche. Zet daarop in, dan groei je op social media. 

Sluit ik dan geen mensen uit? Dat is juist de bedoeling. Hoe algemener je doelgroep, hoe kleiner de kans dat mensen zich aangesproken voelen en voor jou kiezen. Stel, je hebt krullend haar. In de buurt zitten twee goede kappers. Eetje is krullenkapper. De andere is een allround kapper. Naar wie ga jij het liefste toe? Precies… I rest my case 😉 

Als je eenmaal genoeg volgers hebt, kun je verder je doelgroep verbreden. 

Stap 6 – Onderwerpen bepalen

Stel de onderwerpen vast waar je over gaat communiceren. Het is belangrijk dat je deze onderwerpen afstemt op je niche en de behoeftes van je ideale klant. En dat het onderwerpen zijn waar jij gemakkelijk uren over kan praten, en dus posten. Houdt het beperkt en wissel af. Stel jij bent die krullenkapper, dan post je dus over alles wat met krullen te maken heeft. En dus niet ineens over yoga work-outs. Dan haken mensen af. Als jij op TV naar het nieuws zit te kijken, wil je ook niet ineens ongevraagd een soap serie voorgeschoteld krijgen.   

Stap 7 – Technieken

Verdiep je in copywriting en videotechnieken, die je leren om de aandacht te trekken van je doelgroep en op de juiste manier je bedrijf en dienst of product kan aanbieden. Al je inzet is voor niets, als je publiek langs je content scrolt. Met een aantal – simpele – technieken zorg je ervoor dat je content ook daadwerkelijk gezien en gelezen wordt. En leer je hoe je van volgers klanten maakt. 

Stap 8 – Algoritmes

Verdiep je in de algoritmes van de platformen die je gebruikt. Als je die spelregels kent, kan het algoritme voor je werken. Er is een hoop over bekend en daar kun je dankbaar gebruik van maken. 

Alle stappen doorlopen? Dan heb je een heldere strategie en kan je (bijvoorbeeld) een content kalender maken en consistent gaan posten. In een ritme dat voor jou behapbaar is. 

Als de strategie staat, kan het leuke gedeelte beginnen. Content maken die waarde toevoegt voor jou ideale klant. Waardoor jij hun van dienst kan zijn en tegelijk jezelf kan laten zien als een de oplossing voor hun probleem. Dan volgen de (potentiele) klanten vanzelf. Mijn ervaring is dat als je eenmaal weet wat je moet doen, het voor de meeste ondernemende vrouwen ook leuk wordt om te doen. 

Investeren in het uitzetten van een strategie bespaart je tijd – en dus geld, omdat je niet meer na hoeft te denken wat je moet posten. Het kost je geen energie meer, maar levert je energie op. En het is effectiever. Waar wacht je nog op? 

Karlijn van Gageldonk is Social Media Strateeg & Content Creator en oprichter van Social Success. Ze helpt ondernemende vrouwen om van hun social media een succes te maken, zodat ze hun bedrijf via sociale platformen kunnen groeien. 

www.socialsuccess.nl

https://instagram.com/ikwil_socialsuccess