Beamm BV

Contactpersoon: Merel Geenjaar
Onderneming: Beamm BV
Website: www.beamm.nl

Wie ben je? 

Mijn naam is Merel @merel_geenjaar en door mijn enthousiaste, doortastende en verantwoordelijke karakter ben ik een gedreven ondernemer. Met mijn bedrijf @Beamm.bv helpen we bedrijven bij het neerzetten van een passend kantoor. Zeker in de tijd met COVID-19 blijkt dat een kantoor toch echt een thuisbasis is voor veel bedrijven. Het thuiswerken is prettig doordat je niet in de file hoeft te staan, maar het sociale praatje met je collega’s en de vibe van het bedrijf voelen dat wordt wel gemist. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen? 

Na mijn studie Facility Management ben ik gaan werken als projectmanager bij een huisvestingsadviesbureau. Ik leerde het vak goed kennen en deed leuke projecten voor diversen bedrijven. Het was leuk om meteen na je studie zoveel verschillende bedrijven projecten te kunnen doen, waardoor je inzicht kreeg in de diversiteit van bedrijven en hoe zij omgaan met hun huisvesting. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen? 

“First we shape our buildings, thereafter they shape us”. Dit is de zin waar voor mij alles mee veranderde. Jaren geleden was ik in Amsterdam aan het werk aan een groot herhuisvestingsproject toen ik een mail kreeg met de vraag of ik tijdens een inspiratieavond voor vakgenoten een introductie wilde verzorgen van een stelling. De mail bleef een paar dagen ongeopend; ik was druk met het project. Wat ik toen nog niet wist, is dat deze stelling uiteindelijk mijn kijk op mijn (werk)leven zou veranderen. 

We hadden nog twee weken de tijd om het project af te ronden en 300 mensen te verhuizen naar hun nieuwe kantoor. Het was de eindfase van een hectische klus waarbij het ontwerpen en bouwen in een veel te korte tijd moest gebeuren. Ik was vooral bezig om m2 te vullen met wanden en bureaus, zodat er straks voor iedereen een plek was om te werken. Puur gericht op kwantiteit. En of die plek paste bij het werk wat men deed of bij het bedrijf, was vaak ondergeschikt. Ik had het gevoel dat we aan de lopende band werkplekken aan het produceren waren, zonder iets van gevoel en ziel toe te voegen voor het bedrijf en de mensen die er uiteindelijk komen te werken.

Na weer een dag op de bouw pakte ik ’s avonds aan de keukentafel mijn laptop erbij en begon alle ongeopende mailtjes in rap tempo af te werken. Bij het mailtje met de stelling bleef ik hangen, ik googelde “First we shape our buildings, thereafter they shape us”.  Het bleek een uitspraak te zijn van niemand minder dan Winston Churchill. Hij sprak deze woorden vlak na het verwoestende bombardement in 1944 waarbij het parlementsgebouw in London zwaar geraakt werd. Hij stond voor zijn parlement en pleitte ervoor om de stad zo snel mogelijk weer op te bouwen. Want zo zei hij, als we de stad opbouwen hebben de mensen een plek om te groeien, te leven, cultuur op te bouwen en lief te hebben. Hierdoor voelen mensen zich verbonden en krijgt men vertrouwen. En vanuit verbondenheid en vertrouwen ontstaat vanzelf ontwikkeling.  

Bij het zien van deze toelichting op de stelling werd het voor mij ineens heel helder: huisvesting is niet statisch, niet iets wat je neerzet om een bedrijf in te stoppen. Niet zomaar een koude plattegrond met bureaus en wanden, die vervolgens zo snel mogelijk en tegen zo min mogelijk kosten gemaakt moesten worden. 
  

Het is echt veel meer dan dat! Het is het startpunt van waaruit een bedrijf de business dynamisch draait, van waaruit het ontwikkelt en groeit. Door het gebouw op de juiste manier te “shapen”, wordt het fundament van het bedrijf heel duidelijk neergezet. Ontwerpen we het zo dat het kantoor helemaal past bij het bedrijf. Want het kantoor moet kloppen en passen bij het werk en het type bedrijf. Dan trekt het de juiste mensen aan, voelt iedereen de energie van het bedrijf en ontstaat er op die manier ook een bepaalde mate van verbondenheid en vertrouwen. En vanuit die verbondenheid en vanuit dat vertrouwen ontstaat de verdere ontwikkeling van het bedrijf.   

Vanuit dit inzicht wilde ik voortaan mijn werk doen. Ik wilde toegevoegde waarde leveren aan het bedrijf in de vorm van een kantoor dat klopt. Vanuit deze gedachte is Beamm ontstaan. Bij Beamm staat het fundament van elk bedrijf centraal als we een huisvestingsconcept ontwikkelen. Wat zijn de dromen van het bedrijf en vanuit welke waarden wordt er gewerkt? De antwoorden op deze vragen vertalen wij naar een passende huisvesting. Dát is onze missie! Bij Beamm creëren we ruimte voor elk bedrijf om te ontwikkelen. 

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Inmiddels heb ik een team om me heen verzameld die allemaal een grote bijdrage leveren aan Beamm. Er zijn twee projectmanagers die veel werk verrichten op de verschillende huisvestingsprojecten die we doen en een VA die mij helpt met allerlei ondersteunende zaken zoals content ontwikkelen, teksten schrijven, afspraken plannen etc. Zelf probeer ik mijn dagen per thema in te richten. Er zijn dagen voor inhoudelijk werk op onze projecten, aan-mijn-bedrijf-werk dagen, en woensdagmiddag is echt een vrije middag waarin ik samen met mijn twee kinderen iets leuks onderneem.  

Wat maakt jouw onderneming uniek?

We gaan naast onze opdrachtgevers zitten om samen het project tot een succes te maken. Door een nuchtere, persoonlijke, hands-on aanpak ontstaat er in de korte, maar intensieve periode van het project echt een team. 

Ik vind het heel belangrijk om helder te krijgen wat de “drivers” van het project zijn. De drivers zijn afgeleid van de bedrijfsdoelstellingen, bijvoorbeeld aantrekken van nieuw talent, een duurzaamheidsambitie of meer zichtbaar zijn voor hun klanten. Door dit centraal te stellen tijdens het huisvestingsproject ontstaat er een liniaal waarlangs je elke beslissing, die er genomen dient te worden, kan leggen.

Als je nieuw talent wil aantrekken als tech-bedrijf is het niet verstandig om ergens op een afgelegen industrieterrein te gaan zitten, het nieuwe talent in deze businesstak zit namelijk vooral in de steden, dus wil je juist op een centrale plek welke goed bereikbaar is met het OV. En ook het ontwerp van het kantoor voor een tech-bedrijf is opener, transparanter en toegankelijker dan bijvoorbeeld een traditioneel advocatenkantoor. 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Wat ik onderschat heb is, zijn de energiepieken en dalen. Als het voor de wind gaat dan zit ik helemaal in de flow, loopt alles zoals het moet lopen en scoor je een mooie opdracht. En als het eens tegen zit, een opdracht die wordt afgeblazen of je komt maar niet verder met de ontwikkeling van iets nieuws. Zowel het vieren van de successen als het motiveren als het tegen zit, moet je zelf doen. Inmiddels ben ik met twee andere ondernemende vrouwen een mastermind gestart. Één keer per maand komen we bij elkaar om elkaar te motiveren en helpen!

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn? 

Veel eerder zou ik tijd maken voor de ontwikkeling van het bedrijf. Ik had het geluk dat het meteen vanaf het begin druk was met projecten en ik dus volledig bezig was met huisvestingsprojecten draaien. Top natuurlijk, maar daardoor is de ontwikkeling van Beamm langzamer gegaan dan ik had gewild. Nu, na 4 jaar neem ik daar echt 1 dag per week de tijd voor.  

Wat is je toekomstvisie?

We zijn druk bezig met het ontwikkelen van een Online Academy gericht op huisvesting van bedrijven. We leren mensen hoe ze een goede huisvesting neerzetten voor hun bedrijf door middel van online modules en aanvullende coaching en advies. Voor veel bedrijven is het inhuren van extern advies een grote stap, zeker voor de startups en kleinere bedrijven, terwijl het precies bij die bedrijven zo belangrijk is om een kantoor te hebben waar je meteen de energie van het bedrijf voelt. 

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Wist je dat je als gratis INSPIRE member een gastblog op ons platform mag schrijven?

Mega goed voor je zichtbaarheid! Schrijf je onderaan deze pagina gratis in.

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!