Bij Marit

Wie ben je? 

Mijn naam is Marit. Eigenaresse van Bij Marit, waarmee ik samengestelde gezinnen begeleid. 

Ik ben 32, woon in Haarlem met mijn vriend en (part-time) mijn stiefdochter. 

In mijn vrije tijd ben ik regelmatig in de sportschool te vinden. Ik houd van uitgebreid koken, maar ook van ontspannen uit eten gaan en een goed glas wijn. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Voordat ik mijn eigen bedrijf begon, heb ik 10 jaar voor de politie gewerkt, onder andere als agent op straat en op de meldkamer. Het bijzondere van bij de politie werken, vond ik, dat je zo’n intieme inkijk achter de voordeur krijgt bij mensen. Je komt in zo veel verschillende situaties, dat verrijkt je echt als mens. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Om verschillende redenen heb ik besloten te stoppen bij de politie. Al was dat niet makkelijk. 

Het is ook een stukje van je identiteit geworden, als je het al zo lang doet. Ik heb toen de tijd genomen om uit te gaan zoeken wat nou echt bij mij past, waar ik echt blij van word. 

Om dit uit te zoeken heb ik kritisch naar mijzelf gekeken. Waar kom ik vandaan en wat vind ik belangrijk. Terugkijkend zag ik duidelijk wat mij gevormd heeft tot de persoon die ik nu ben.

Het onderwerp ‘samengestelde gezinnen’ loopt zo ongeveer als een rode draad door mijn leven. 

Als kind was ik onderdeel van een samengesteld gezin, bij de politie kwam ik er bijna dagelijks mee in aanraking en mijn vriend heeft een dochter uit een eerdere relatie. 

Dit onderwerp blijft mij fascineren, want waarom lijkt het bij sommige gezinnen haast vanzelf te gaan en hebben andere gezinnen moeite met de uitdagingen die dit met zich mee brengt? 

Ik ben mij hier nog meer in gaan verdiepen en zo kwam ik op het idee om hier mijn werk van te gaan maken. Mijn kennis en ervaringen inzetten om samengestelde gezinnen te begeleiden bij de uitdagingen die zij tegen komen. Of dat nou gaat om omgang met ex-partners, de regels binnen het nieuwe gezin, hoe pakken we het aan als er een half-broertje of zusje bij komt, wat dan ook, ze kunnen bij mij terecht. 

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

De vrijheid van ondernemen vind ik heerlijk. Ik ben nog niet zo heel lang voor mijzelf aan het werk dus ik moet nog wat balans leren vinden. Omdat ik enthousiast ben over wat ik doe, wil ik mijzelf nog wel eens een beetje laten gaan. Dan wil ik té veel doen op een dag. 

Ik probeer wel een beetje ritme aan te houden. Het liefst begin ik mijn dag (3 á 4 keer per week) in de sportschool. Daarna lees en beantwoord ik mail. Ook probeer ik meestal rond dezelfde tijd te lunchen. 

Ik heb een soort blokken in mijn agenda, zo houd ik overzicht. Dus op vaste dagen zit ik aan social media content te werken. Afspraken probeer ik zoveel mogelijk op vaste dagen en tijdsblokken in te delen.  Maar het is allemaal niet in beton gegoten, ik zie het meer als een richtlijn voor mijzelf.    

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ikzelf, door mijn achtergrond en ervaringen heb ik een andere kijk op situaties. Ik vind niet snel iets gek en ik (ver)oordeel niet. 

Ieder samengesteld gezin is anders. Anders qua samenstelling, anders qua dynamiek. 

Wat altijd hetzelfde is, is dat het gaat om mensen. Ieder mens is uniek en heeft een ander perspectief. Mijn doel is om al die perspectieven te horen en dan samen een creatieve oplossing bedenken die voor elk gezinslid werkt. 

Ik ben wel een doorpakker. Dus urenlange praatsessies zijn niet aan mij besteed. Emoties mogen er zeker zijn, daar sta ik ook bij stil, zo lang als nodig. Maar daarna gaan wel de schouders er onder, de focus op het positieve en aan de slag! 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

In mijn omgeving ben ik niet de enige met een eigen bedrijf, dus ik had wel een realistisch beeld van hoe het ongeveer zou zijn. Toch, hoe cliché, heb ik wel echt onderschat hoeveel werk een bedrijf starten is. Voor ik begon was ik echt van plan mijzelf aan vaste werktijden te houden. Een gezonde werk-privé balans vind ik echt heel erg belangrijk. 

In de praktijk lukt dit zeker niet altijd. Al leer ik steeds beter om ook rust in te plannen. Maar daar is absoluut nog ruimte voor verbetering! 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Eerder beginnen. Ik wilde alles perfect hebben voordat ik naar buiten zou treden met mijn bedrijf. Mijn business coach heeft mij toen aangespoord om te beginnen. Het opbouwen van naamsbekendheid en het opzetten van een bedrijf kost gewoon tijd. 

Je kan altijd nog dingen aanpassen of veranderen, je bent tenslotte de persoon die de beslissingen maakt. Uiteindelijk ben ik dus ook gewoon maar begonnen met social media, nu denk ik wel, dat had eerder gekund. 

Wat is je toekomstvisie?

Op dit moment gaat meer dan de helft van de samengestelde gezinnen weer uit elkaar. 

Hoe mooi zou het zijn als het slagingspercentage van samengestelde gezinnen omhoog gaat! Dit kan ik natuurlijk niet allen, die illusie heb ik niet. Maar ieder samengesteld gezin is er één dus op die manier wil ik wel zo veel mogelijk mijn steentje hieraan bijdragen. 

Daarnaast ben ik bezig met de opleiding voor mediator, dus in de toekomst ga ik ook (ex) partners begeleiden bij een scheiding. 

Contactpersoon: Marit van Asselt         
Onderneming: Bij Marit 
Website: www.bijmarit.nl

1 thought on “Bij Marit

Comments are closed.