Brand it forward / NOW school / Vrijheidsmiljonairs

Contactpersoon: Juliette Schraauwers
Onderneming: Brand it forward / NOW school / Vrijheidsmiljonairs
Website: www.brand-it-forward.com / www.now-school.com / YouTube

Wie ben je?

Dat is een hele goeie vraag, de vraag die ons allemaal bezighoudt. Wie ben je? Wat is je doel in het leven? Waarom doe je wat je doet? Mijn naam is Juliette Schraauwers en ik zou mezelf het beste kunnen omschrijven als Vrijheidsmiljonair. Ik ben geboren en getogen in Utrecht, maar voel me vooral thuis op reis. Ik ben 33 jaar, maar voel me diep vanbinnen 4 jaar oud, speels en onbevangen.

Ik woonde voorheen in een grote mensen huis, maar heb deze verkocht om in te ruilen voor een duurzaam zelfbouw huisje. Je ziet me regelmatig rondlopen met camera omdat ik mijn leven deel met de wereld. Wie ik ben verandert continue en laat zich niet makkelijk vangen, maar er is één ding wat dit alles met elkaar verbindt. Mijn liefde & zorg voor de aarde. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Haha, nou…toen zat ik nog in de buik van mijn moeder. Ik ben al mijn hele leven aan het ondernemen. Als kind was ik al bezig met de wereld om mij heen veranderen. Ik vond het vreemd dat we drinkwater door de WC spoelde, als regende en de slakken over straat kropen, was ik bang dat ze zouden worden verpletterd door mensen schoenen, dus redden ik ze door ze een veilig thuishaven te geven in onze voortuin. Ik bedacht altijd 100 en 1 ideeën van spelletjes, tot schilderles, en van boeken schrijven tot tenten bouwen om de kinderen uit de buurt te entertainen. 

Één van de grappigste herinneringen van mijn kinderondernemingen is ‘De Grote Zussen Beurt’.
De autowasstraat die ik samen met mijn zusje Valérie starten. We rolde de tuinslang uit op straat, maakte een kartonnen bord met verschillende was beurten en voor dat we het wisten stonden we auto’s schoon te maken van automobilisten die bij ons door de straat reden.

School vond ik maar ingewikkeld, ik snapte niet WAAROM het zo belangrijk was om in een hokje te passen. Ik miste volledige de context waarom ik moest leren en wat we leerde. Na mijn middelbare school voelde ik eindelijke de vrijheid om mijn creativiteit de ruimte te geven en dit verder te ontwikkelen. Ik studeerde eerst 4 jaar bij Nimeto Utrecht (Reclame, Presentatie, Communicatie) en na mijn MBO was ik nog niet uitgeleerd en besloot toelating te doen voor de Design Academy in Eindhoven (Bachelor Design – Man & Communication) waar ik vervolgens 4 jaar heb gestudeerd. In mijn eerste jaar op het HBO ontwierp ik voor een schoolopdracht een sieraad. Het was een glazen traan gevuld met tranen, genaamd Tranen van verdriet, Tranen van geluk. Ik droeg het regelmatig en kreeg zulke leuke reacties van iedereen, dat ik dacht; volgens mij moet ik dit in productie brengen. Glasblazen is een uitstervend beroep, dus met enige moeite vond ik uiteindelijk een oude man in Eindhoven die alle tranen met de mond blies. Ik verkocht ze bij boetiek winkeltjes en concept stores in heel Nederland, kwam in een aantal tijdschriften en voor dat ik het wist runde ik een sieraden merkje naast mijn studie. Daarnaast kreeg ik steeds vaker via via kleine opdrachtjes voor het ontwerpen van huisstijlen. Het zorgde ervoor dat ik tijdens mijn studie al een netwerk opbouwde voor na mijn studie. Ik merkte dat leerkrachten er niet zo goed wisten hoe ze om moesten gaan met een ondernemende student. Ze vonden dat ik eerst mijn papiertje moest halen. Onzin als je het mij vraagt, je kunt beginnen met ondernemen wanneer je maar wilt, hoe jong je ook bent. Gelukkig was er één leerkracht die me stimuleerde om het juist wel te doen, dankzij haar kon ik me ontwikkelen tot wie ik vandaag de dag ben. Je moet nooit luisteren naar de mensen die niet in je idee geloven, maar je optrekken aan de mensen die al verder zijn dan jij. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Het was nooit mijn doel om ondernemer te worden, het ondernemen koos mij. Het zit in mijn natuur. Al doende leerde ik hoe belangrijk het is om vanuit je intrinsieke purpose te werken, omdat je daarmee dicht bij jezelf blijft. Duurzaamheid staat, in alles wat ik doe centraal. Hierdoor heb ik een fictieve playground voor mezelf ontwikkeld waarin er altijd ruimte is voor nieuwe ideeën. 

Vanuit mijn studie heb ik Brand it forward op gezet – Makers van impact merken. Een branding agency gericht op sociale en duurzame merken. Ik heb in de afgelopen 10 jaar met 200+ ondernemers uit 15 verschillende landen samengewerkt. Van gezondheidszorg tot wildlife conservation en van plastic soep tot duurzaam toerisme. Hiervoor won ik in 2016 de Freelancer of the Year Award, werd genomineerd voor de ViVa 400 in de categorie Wereldverbeteraars en ben Duurzame Jonge 100 van 2020. Mijn aanpak is holistisch en alles begint met WHY om een merk te kunnen bouwen. Door eerst antwoord te geven op de ‘waarom’ vraag, krijgt een merk een ziel. Hierdoor kan je publiek zich emotioneel aan je verbinden.

Door mijn ervaring en samenwerkingen met ondernemers, begon ik me af te vragen wat ik zou kunnen doen om meer impact te maken bij de bron. Als we willen dat ondernemers van de toekomst in hun kern al duurzaam denken en handelen, moeten we beginnen bij onderwijs. Zo begon mijn reis van NOW school. Ik bezocht de Green School Bali en Real School Budapest en besloot dat ik er alles aan wilde doen om een volledige duurzame school op te zetten in Nederland. Waarin we kinderen leren voor zichzelf, de ander en de aarde te zorgen, zodat de aarde ook voor ons en volgende generaties kan zorgen.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik doe dit heel intuïtief, op een dag zijn er altijd een paar dingen die ik graag van mijn ToDolijstje streep, maar ik heb ook een Love ToDo lijstje waarop dingen staan waar ik energie voor voel, zoals het ontwikkelen van een nieuwe business of het bouwproject van ons duurzame huisje. Twee jaar gelden verkochten mijn vriend en ik ons huis, omdat we vrijer wilde leven, we vonden dat ons koophuis met hypotheek niet in het plaatje pasten en verkozen beleven boven bezit. We gaan op een voormalige camping (inmiddels met woonbestemming) een klein duurzaam en gezond huisje bouwen wat we onze home base noemen, een plek waar we altijd thuis kunnen komen, want we willen ook meer gaan reizen. Ik ben dus naast fulltime ondernemer van mijn twee bedrijven ook bouwvakker ☺  

Veel mensen vragen zich altijd af hoe ik het allemaal doe. Mijn antwoord is simpel. Gewoon door het te doen. Niet dromen, maar je dromen leven. Het is zo zonde om op je 80e terug te kijken en spijt te hebben van alles wat je niet gedaan hebt. Ik wil later terugkijken op een leven waarin mijn acties van belang zijn geweest voor de toekomst van de aarde. 

Dat betekent ook goed voor mezelf zorgen, ik ben namelijk mijn onderneming. Alles komt voort uit mijn mindset, dus als ik goed voor mezelf zorg, heeft mijn bedrijf bestaansrecht. Ik leef zoveel mogelijk volgens de levenswijsheid van Ayurveda, en heb in de afgelopen jaren geleerd wat voor type in ben. Ik volg het ritme van de natuur, sport, eet gezond, geef veel ruimte aan persoonlijke ontwikkeling, zodat ik als mens en ondernemer kan blijven ontwikkelen. Het ondernemen heeft namelijk in het verleden regelmatig zijn tol ge-eist, ik had ernstige darmklachten, ontstekingsreuma en nog meer van dat soort dingen. Mijn lichaam gaf me continue signalen om goed voor mezelf te zorgen, dus daar ben ik gaan doen

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Oke, dit klinkt misschien een beetje onbescheiden, maar ik denk dat ik het zelf ben. Ik ben niet bang om groot te denken en een holistische visie uit te dragen. Hierdoor weet ik mensen in beweging te brengen en te inspireren, dit doe ik op zowel strategisch als operationeel niveau. Ik overzie zowel het geheel als de details. Hierdoor worden projecten uitvoerbaar, omdat er een duidelijk stip op de horizon staat, maar ook de stappen die nodig zijn om die stip te bereiken. Van Be the change naar We are the change.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ja, mijn mindset rondom geld en dankbaarheid. Het is een vak apart en ik ben continue aan het leren. Maar ga ook regelmatig op mijn bek. Ik heb jarenlang heel goed verdient, toen ik besloot NOW school op te zetten, deed ik dit vrijwillig naast Brand it forward, en dat doe ik nog steeds. Doordat ik mijn aandacht 50/50 werd opgedeeld tussen deze twee bedrijven, zag ik mijn inkomsten dalen. Ik moest echt zoeken naar de juiste balans en hoop dat NOW school op korte termijn ook geld gaat genereren om mezelf en ons team vooruit te helpen.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Doordat er veel geld in kwam, ging er ook veel uit, onnodig veel. Alles kon en niks was te gek. Doordat mijn bedrijf groeide, stegen mijn uitgaven ook. Achteraf gezien had ik eerder willen leren wat ik nu weet. Ik heb geen kantoor nodig, omdat ik thuis of remote vanuit mijn camperkantoor werk. Ik heb zoveel van de dingen, die ik dacht nodig te hebben als ondernemer ‘omdat het erbij hoort’ – helemaal niet nodig. Ik heb aan een laptop, wifi en de zon genoeg om te kunnen werken zoals dat bij mij past. Ik heb door te proberen, te falen en te leren een eigen vorm van succes ontwikkeld waar ik intens dankbaar voor ben. 

Wat is je toekomstvisie?

Een wereld waarin we voor de aarde zorgen, zodat de aarde voor ons kan blijven zorgen.

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!