Carina Sampers Coaching

Contactpersoon: Carina Sampers
Onderneming: Carina Sampers Coaching
Website: www.carinasampers.nl

Wie ben je?

Carina Sampers, over enkele maanden blaas ik 50 kaarsjes uit. Samen met mijn partner Philip, met wie ik al meer dan 26 jaar samen ben, en onze 2 pubers woon ik in het buitengebied van Aarle-Rixtel, in Zuidoost-Brabant. Elke dag geniet ik hier van het buitenleven, de natuur en onze dieren. Het is niet alleen voor ons een heerlijke plek, maar ook voor de gasten van het vakantiehuisje dat ik, naast mijn coachbedrijf, samen met Philip run. 

Mijn coachruimte ligt ook op ons eigen terrein, dus ik werk ook in deze prachtige omgeving. Voor mij is het een droom die uitgekomen is. Voor mij belangrijke waarden en thema’s zoals vrijheid, ruimte, eigenheid, rust, natuur en verbinding komen er in terug. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

In tegenstelling tot veel collega-coaches heb ik altijd al ‘in het vak’ gezeten. Opgeleid tot beroepskeuzeadviseur (even afstoffen deze term) werkte ik ruim 20 jaar als consulent, opleidingsfunctionaris, trainer en (senior)-coach voor verschillende werkgevers. De rode draad is dat ik anderen help te ontdekken hoe zij op hun eigen, unieke manier het verschil kunnen maken en keuzes kunnen maken in leven en werk die passen bij wie zij ten diepste zijn. 

In 2015 startte ik mijn eigen coachpraktijk, naast mijn baan in loondienst. Al snel bleek dat de focus niet op 2 ‘banen’ tegelijk kon liggen, dus in 2017 hakte ik de knoop door en ging ik volledig voor het zelfstandig ondernemerschap. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Voor mij had de stap naar het ondernemen dus niet te maken met een loopbaanswitch. Ik deed al het leukste werk dat er is. Maar, hoeveel ruimte en vrijheid er ook was bij mijn laatste werkgever, het voelde toch alsof ik de missie van een ander in de wereld aan het zetten was. Ik had een sterke behoefte om er volledig op mijn eigen manier invulling aan te geven. Daarnaast was er altijd al die droom om wonen en werken te combineren op een mooie plek. Ik zag het plaatje voor me.  Ik ben er van overtuigd dat ‘die stip aan de horizon voor ogen blijven houden’ er aan heeft bijgedragen dat we in 2015 de kans in de schoot geworpen kregen om ons huis te kopen en werk te maken van die droom. 

Het leven leerde mij dus dat de enige manier mijn eigen manier is. Ik leerde mijn verlangen te volgen. Natuurlijk ging dat niet zonder slag of stoot en nog steeds heb ik mijn strugglemomenten. Zonder die hobbels in de weg is er echter geen groei mogelijk.
Het heeft mijn leven enorm verrijkt. Mijn mooiste ervaring is dat ik door keuzes te maken die goed zijn voor mezelf de ander niet tekort doe, maar dat er juist meer verbinding is.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren dat het kan: doen wat je ècht graag wilt, kiezen voor wat jouw leven betekenis geeft. Je kunt jouw dromen realiseren en op alle gebieden in je leven meer geluk ervaren. Als het maar ècht uit jezelf komt.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Met vallen en opstaan heb ik ook geleerd dat een goede energiebalans een voorwaarde is om mijn klanten het beste van mezelf te kunnen geven. Daarom deel ik mijn tijd en activiteiten heel bewust in. En juist dat kan heel goed als zelfstandige. Zo ga ik meerdere keren op een dag met onze hond wandelen en zorg ik er ook voor dat er voldoende ruimte is tussen afspraken, zodat ik steeds weer met frisse energie en alle aandacht voor de persoon een volgende sessie in ga. Soms is het juist fijn om dan tussendoor bijvoorbeeld even een was op te hangen. Ik plan die momenten bewust, evenals de aandacht voor mijn kinderen. 

Dat maakt het ook mogelijk om ’s avonds nog een paar uurtjes te werken. Afspraken met klanten doe ik niet ’s avonds, daarvoor ben ik overdag op mijn best, maar een blog of social-media post schrijven, een beetje knutselen in canva of mijn administratie bijwerken, dat doe ik graag in de avonduren. 

Ik sta bijna altijd ‘aan’, maar het geeft mij veel energie en voldoening. De weekenden houd ik wel (zo goed als) vrij. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Mijn nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt, is oneindig. Tel daar bij op dat ik alle informatie over wat mensen kan helpen in hun persoonlijke ontwikkeling opneem als een spons. Inmiddels heb ik zo’n enorme toolbox met methodieken, werkvormen en theorieën; het is maar goed dat ik ook meer dan gemiddeld veel opbergruimte heb 😉. Wat mij uniek maakt in het toepassen hiervan is dat ik overal iets uithaal, dingen met elkaar combineer en het dan nét even anders doe. De methodiek is nooit leidend, de persoon is het uitgangspunt. Wat voor de één werkt hoeft voor de ander niet te werken. Elk traject is écht maatwerk.

Waar het om gaat is dat elke persoon ontdekt hoe hij of zij zelf de antwoorden vindt op levens- en diepere loopbaanvragen.  En die antwoorden zijn te vinden in de persoon zelf.

Mijn intuïtie speelt een grote rol. Met de jaren vertrouw ik steeds meer op mijn gevoel en heb ik niet meer de behoefte om me te conformeren of te verantwoorden.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ondernemen is voor mij één groot ontwikkelproces. Ik kan niet zeggen dat ik specifiek iets onderschat heb. Er wordt mij vaak gevraagd of ik geen collega’s mis. Dat is een kwestie van organiseren: collega’s heb ik genoeg en door samen sparren, intervisiegroepen, samen bijeenkomsten of trainingen te volgen voorzie ik in die behoefte. Ik heb die voeding ook echt nodig. Wat ik juist heel erg mooi vind om te ontdekken is dat ik, door alle leerprocessen in het ondernemerschap (onder andere met hulp van  een businesscoach) juist ook een grote groei doormaak in mijn persoonlijke ontwikkeling. En dat komt ook mijn professionele groei als coach ten goede.  Natuurlijk biedt het ondernemerschap mij de nodige uitdagingen. Bijvoorbeeld over hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn of om risico’s te nemen. Daarvoor moet ik echt wel even uit mijn comfortzone. En ook hier geldt: ik doe het op mijn manier. En als ik iets voor ogen heb dan ga ik door tot ik het voor elkaar heb. Soms duurt het even, maar uiteindelijk spring ik in het diepe.  En elke keer blijk ik gewoon te kunnen zwemmen…

O ja, wat ik misschien onderschat heb, is hoe leuk ik het vind om hard te werken. Ik, die als puber geen zin had in bijbaantjes. Maar ja, het voelt helemaal niet als hard werken.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Elke tegenslag, mislukking en verkeerde beslissing heeft iets opgeleverd. Ik zou dus niet echt iets over willen doen. Ik zeg ook niet dat ik veel eerder voor mezelf had moeten beginnen. Nou ja, iets eerder misschien, maar zeker geen 10 jaar. Voor alles is er een moment. 

Wat ik wel nog meer mag leren is externe expertise inschakelen. Of het nu gaat over de administratie, een website maken, marketing; ik wil altijd graag het naadje van de kous weten. Dan vind ik het ook nog leuk om het uit te pluizen en dan kan ik me er zelfs in verliezen. Niet efficiënt natuurlijk. Zo heb ik bijvoorbeeld veel tijd gestoken in het zelf bouwen van mijn eerste website. Hoewel ik blij ben dat ik het principe doorheb, die tijd had ik nuttiger kunnen besteden. Zeker als je bedenkt dat er binnen 2 jaar al een nieuwe website was. 

Wat is je toekomstvisie?

Als ik groot droom dan zou ik het heel gaaf vinden als ooit mijn missie en visie wordt uitgedragen zonder dat ik daar zelf voor nodig ben. Op die manier mijn voetafdruk achterlaten lijkt me super. 

Voorlopig vind ik elke huidige stap in het proces veel te leuk. Ik zit boordevol plannen en ideeën voor de korte en langere termijn. Allemaal stipjes en stippen aan de horizon: nieuwe vormen van dienstverlening, strategie, opleiding en ontwikkeling, samenwerking enzovoort. 

Maar vooral wil ik zoveel mogelijk professionals laten voelen dat het kan: je hart volgen en je dromen waarmaken.

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!