Coachingspraktijk van Noije

Wie ben je?

Mijn naam is Selma Michielsen-van Noije. Ik woon samen met mijn man Daan in Tilburg, waar ik het grootste deel van mijn leven heb gewoond. Sinds 2016 run ik mijn eigen coachingspraktijk. Pas toen ik in 2021 mijn eigen verhaal onder ogen ging zien en besefte waarom ik doe wat ik doe en wat ik hier te doen heb op de wereld, vielen opeens alle puzzelstukjes in elkaar. Ik had namelijk niet voor niets op mijn 21e mijn HBO Pedagogiek diploma behaald. Toen wilde ik er al voor zorgen dat kinderen zolang mogelijk kind kunnen zijn.

Helaas ben ik zelf op dit moment nog geen moeder. We hebben te horen gekregen dat door omstandigheden voor ons de kans op een natuurlijke zwangerschap aanzienlijk kleiner is ‘dan normaal’. Voor ons komt er nu een periode aan met afspraken bij het Centrum Voortplantingsgeneeskunde om te kijken welke weg we gaan bewandelen hierin.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Na het behalen van mijn HBO Pedagogiek diploma heb ik eerst een jaar gewerkt als au pair in Amerika. Eenmaal terug in Nederland heb ik verschillende functies gehad, van re-integratiebegeleider bij het UWV tot ambulant begeleider waarbij ik werkte met kinderen met gedrags- en ontwikkelingsproblematiek, zoals ADHD, autisme, et cetera.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Wat ik heel graag wil, is dat alle kinderen van Nederland zo lang mogelijk kind kunnen zijn, zo lang mogelijk speels, vrij, onbevangen, onbezorgd kind kunnen zijn. En dat begint bij de ouders. Als je je gestrest voelt, dan voelt je kind dat ook. Als je rust voelt, dan voelt je kind dat ook. Als je goed voor jezelf zorgt en je eigen grenzen aangeeft, dan ziet een kind dat dat oké is en zal hij/zij dat ook leren. Als je dat niet doet, niet je eigen grenzen goed weet en niet aangeeft, dan leert een kind dat het niet oké is om dat wel te doen en zal eerder geneigd zijn ook over zijn/haar grenzen heen te laten gaan.

Wat je als ouder dus laat zien, heeft een hele grote invloed op hoe je kind naar de wereld kijkt en wat wel en niet oké is om te doen. Daarom vind ik het heel belangrijk dat je als ouder, als moeder zijnde, goed voor jezelf zorgt, op tijd je rust pakt bijvoorbeeld, zodat je aan je kinderen laat zien dat dat helemaal oké is. En dat is waar ik voornamelijk moeders bij help. Ik help ondernemende moeders die zich opgejaagd voelen en verlangen naar overzicht en rust. Daarbij combineer ik coachsessies en Reiki-sessies (energyhealings) met elkaar, zodat je oude patronen en oud gedrag opruimt en loslaat, zodat er ruimte is voor nieuwe stappen die volledig bij je passen.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik werk voornamelijk doordeweeks overdag. Het enige wat ik in de avond qua werk/mijn bedrijf doe, is het geven van online Reiki groepssessies. Alle andere coachsessies en individuele Reiki-sessies doe ik doordeweeks overdag. Daarin heb ik deze duidelijke keuzes gemaakt en verder volg ik vooral mijn gevoel. Heb ik behoefte aan een rustige week, dan plan ik die in. Met name net voor en in mijn menstruatie, dan zorg ik dat ik minder afspraken in de week heb staan. Ik wil namelijk graag de allerbeste versie van mezelf kunnen geven aan mijn klanten. Dat kan ik alleen als ik goed voor mezelf zorg en dat doe ik door elke week opnieuw goed te luisteren naar wat ik nodig heb. En dat doe ik dus door op voorhand op bepaalde momenten minder afspraken in de week in te plannen. 

Heb ik zin om met een vriendin doordeweeks af te spreken? Dan doe ik dat. Meestal plan ik die dan wel minimaal een week van tevoren ik. Ik maak namelijk meestal op vrijdag een planning voor de week erna. Daarin zet ik de zaken die ik echt af wil hebben die week. Daarbij houd ik er rekening mee dat ik in de ochtend meer concentratie en energie heb dan in de middag. Zo zorg ik dat ik alles af heb wat ik wil en tegelijkertijd mijn week verder zo in kan plannen, zoals voor mij goed voelt.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Mijn onderneming is uniek, omdat ik coaching en Reiki met elkaar combineer. Daarbij geef ik ook Reiki op het familiesysteem om daar bepaalde patronen te doorbreken en rust te brengen. Vooral dit laatste is erg uniek en doet bijna geen enkele Reiki-practitioner. 

Daarnaast voel ik van mijn teen tot aan mijn kruin mijn missie om ervoor te zorgen dat de kinderen in Nederland zo lang mogelijk kind kunnen zijn. Dat maakt dat ik heel gedreven ben om door te gaan en tegelijkertijd ook goed voor mezelf zorg, zodat ik daarin nu al een voorbeeld voor onze toekomstige kinderen mag zijn én een voorbeeld voor mijn klanten.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Wat ik op het begin van mijn onderneming heb onderschat, is de grote invloed van je mindset en de grote invloed van goed voor jezelf en je lichaam zorgen. Het heeft bij mij vier jaar geduurd voordat ik eindelijk mijn baan in loondienst op kon zeggen, gewoonweg omdat ik van binnen niet echt geloofde dat dat ging lukken en omdat ik bijvoorbeeld bang was om te verkopen. Daar zaten nog een aantal belemmerende overtuigingen in de weg. Wel ben ik in al die jaren steeds minder uren gaan werken in loondienst, dus ik kon het gelukkig afbouwen, maar pas na vier jaar zei ik mijn baan in loondienst op.

Dus iedereen die als ondernemer start of die niet groeit met haar onderneming, maar dat wel graag wilt, adviseer ik om met hun mindset aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat iemand hen op dat vlak coacht. Healingsessies op dat vlak doen, helpt ook enorm, vaak zelfs meer dan alleen coaching. Daarnaast raad ik elke ondernemer aan om goed voor zichzelf zorgen op nummer één te zetten. Je bent je bedrijf, dus hoe het met jou gaat, zo gaat het ook met je bedrijf ook (op de lange termijn). En zorg voor een netwerk om je heen van andere ondernemers, want die weten precies waar je doorheen kunt gaan, die kunnen je steunen en die kunnen met je meedenken.  

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Vanaf het begin aan de slag gaan met mijn mindset op ondernemersvlak en voor mezelf zorgen op nummer één zetten voor voldoende energie. Daarnaast, hoe beter mijn lijf voelde, hoe beter ik me mentaal voelde. En andersom natuurlijk ook.

Wat is je toekomstvisie?

Alle kinderen van Nederland zo lang mogelijk speels, vrij, onbevangen en onbezorgd kind laten zijn op verschillende manieren, dus door ondernemende moeders te blijven coachen en misschien ook wel op andere manieren zoals het opzetten van een stichting of een nauwe samenwerking met een bestaande stichting. Wie weet… als het maar bijdraagt aan kinderen zo lang mogelijk kind laten zijn. 

Contactpersoon: Selma Michielsen-van Noije
Onderneming: Coachingspraktijk van Noije
Website: www.coachingspraktijkvannoije.nl