Common & Sense – eerlijke kleding

Contactpersoon: Janine Hoekman
Onderneming: Common & Sense – eerlijke kleding
Website: www.commonandsense.nl

Wie ben je?

Ik ben Janine, en vorig jaar startte ik mijn eigen kledinglijn met eerlijk gemaakte jurkjes. Eerlijke handel gaat altijd over mensen en over duurzame relaties. Over dit onderwerp kan ik uren praten😊 Ik hou van kleine merken met een eigen en authentiek verhaal, van mensen die mooie dingen maken en van rondstruinen in Utrecht, mijn lievelingsstad. Wie ik ben? Ik denk een idealist met veel dromen en een fixer die gewoon ergens begint.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik was projectleider van IT & data projecten. Een totaal andere wereld dan mode. Eentje waar het geld tegen de plinten klotst en werk te over is. Het was een ontzettend leerzame periode. Ik leerde complexe problemen behapbaar te maken, gedisciplineerd werken en kwam erachter dat het werk van mensen in IT en techniek vaak ongelooflijk ingewikkeld lijkt (die vaktaal alleen al), maar dat zij de helft van de tijd ook maar gewoon wat doen. Net als iedereen eigenlijk. Ik geloof dat er voor alles een tijd is, en na 5 jaar was het tijd om mijn hart te volgen en een sprong in het diepe te wagen. Ik ging van data, naar mode!

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Fair trade, eerlijke handel en duurzaamheid zijn onderwerpen waar ik in mijn studie veel mee te maken kreeg. Ik studeerde Rurale Ontwikkeling & Innovatie in Wageningen, maar deed daar vervolgens niets mee. Er kwamen andere dingen op mijn pad. Toch is de liefde voor deze thema’s altijd gebleven. Het idee dat ik ooit iets met eerlijke handel wilde, zat altijd wel in mijn achterhoofd. De keuze voor kleding was best wel een praktische. Dat ging ongeveer zo: ik hou van kleding, iedereen draagt kleding en de kledingindustrie is nogal…nou ja je weet wel. Ondoorzichtig en lang niet altijd fair en duurzaam. Concept geboren😊

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik heb echt een mega planning. Nieuwe items begin je ongeveer 8 maanden voor de lancering al te ontwikkelen. Dat kan simpelweg niet zonder een goede planning. Maar om eerlijk te zijn heeft die planning geen strikte scheiding tussen werk en privé. Ik merk dat dat in de modewereld ook vrij gebruikelijk is. In het weekend krijg ik gewoon offertes toegestuurd en ’s avonds krijg ik gerust nog appjes van een atelier over garen. Ik kijk altijd gewoon wat ik moet doen, en het maakt me dan niet zoveel uit of dat dan op een werkdag tussen 9.00 en 17.00 is of op een ander moment. Het voordeel daarvan is dat ik privé dingen ook overdag kan doen, bijvoorbeeld lunchen met een vriendin. Zolang het maar ergens in de planning past. Want mijn planning is heilig.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Mijn kleding is een verhaal. De kledingindustrie zit ongelooflijk ingewikkeld in elkaar. Door de wirwar van tussenhandelaren, cultuurverschillen en taalruis is het ontzettend lastig om een transparante en open productieketen te krijgen als je aan de andere kant van de wereld zaken doet. Dat maakt het tegelijkertijd heel fascinerend. Ik ben continue nieuwe dingen aan het ontdekken. Mijn volgers en klanten neem ik mee in deze zoektocht. Omdat die zoektocht persoonlijk is, is het meteen al authentiek. Mijn kleding is makkelijk te kopiëren, maar mijn persoonlijke zoektocht niet. Niemand is hetzelfde en dat geeft me vertrouwen in het maken van een eigen verhaal.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Als je eenmaal ergens passie voor hebt, is het lastig om te stoppen. Ik voel me vaak onrustig als ik niet werk. Mode is ook overal. Als ik op een event of op een verjaardag ben, kijk ik altijd wat mensen dragen. Als ik iets moois zie, vraag ik naar het merk. Heel irritant eigenlijk. Daar moet ik wel een keer iets mee, maar voor nu laat ik dat maar even.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Toen Common & Sense startte, werkte ik met 1 atelier. Ik was zó blij dat ik na een maandenlange zoektocht eindelijk een betrouwbare en fijne samenwerkingspartner had gevonden, dat ik tegelijkertijd ook bang was om deze weer kwijt te raken. Afhankelijkheid maakt kwetsbaar. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als zij, om wat voor reden dan ook, ineens even niets voor jou kunnen maken? Zeker over de grens gaan dingen niet altijd zoals gepland, hoe aardig en eerlijk de mensen ook zijn. Dan sta je echt met lege handen. Het duurde alleen even voordat ik daar achter kwam. Inmiddels werk ik met 2 ateliers. Het maakt je handelsrelaties gelijkwaardiger en ik zou dat iedereen aanraden.  

Wat is je toekomstvisie?

Om impact te maken heeft Common & Sense groei nodig en een stabiele basis. In de verre toekomst droom ik van een eigen atelier, van het creëren van fijne werkplaatsen waar mensen met plezier heengaan. Kleding gaat over mensen. Altijd. Het zijn mensen die het maken en mensen die het dragen. Ik hoop echt dat dat besef weer een beetje terugkomt. Kleding is écht meer dan een stukje stof😊

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!