Dafne, the mom coach

Contactpersoon: Dafne van Benschop
Onderneming: Dafne, the mom coach
Website: www.dafnevanbenschop.nl

Wie ben je?

Ik ben Dafne, 36 jaar, moeder van twee kindjes (een zoon van 3 en een dochter die bijna 1 jaar wordt), ik woon samen met mijn liefde Rick in Leiderdorp. Sinds 2017 heb ik mijn eigen coaching bedrijf waarin ik met werkende moeders samenwerk aan balans tussen werk en gezin mét daarbij tijd voor zichzelf.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik heb hogere hotelschool gedaan en werkte daarna in events, restaurants en daarna de laatste jaren in de hotellerie. Ik was Food and Beverage manager bij een prachtig 5-sterren hotel in Amsterdam. Maar na vijf jaar keihard werken, realiseerde ik me dat ik niet verder wilde doorgroeien hierin en heb ik mijn baan opgezegd zonder precies te weten wat ik dan ging doen. Mega spannend. Achteraf bleek bovendien dat ik net op tijd gestopt ben daar. Ik zat tegen een burn out aan.

Ik was altijd keihard aan het werk, maakte geen tijd voor mezelf en wist eigenlijk helemaal niet meer wíe ik was. Mijn huid was enorm slecht, ik had wekelijks migraineaanvallen, huilde om niks (dacht ik toen) en zat slecht in mijn vel. Op het moment dat ik mijn ontslag indiende, ik weet het nog als de dag van gisteren, leek alle stress te verdwijnen. Terwijl ik nog geen idee had wat ik wilde gaan doen.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Wat ik wél wist, is dat ik de meeste voldoening haalde uit het coachen van mijn team in het hotel, ook zag ik dat er veel mensen in de hospitality business werkte die niet blij waren met hun werk. Ik zag een kans: ik zou loopbaan coach worden voor hospitality professionals.

Dus eind 2015 zegde ik mijn baan op met maar 1 zekerheid: ik zou een opleiding tot coach gaan volgen om daarmee mijn eigen bedrijf te gaan starten. Dat gebeurde, maar wel anders dat ik me had voorgesteld. Want het waren niet de hospitality professionals die ik coachte, maar ambitieuze vrouwen die vastliepen in hun baan (en hun leven). Eigenlijk precies zoals ik zelf ervaren had. Met de geboorte van onze zoon, groeide ook mijn coachklanten mee. De ambitieuze vrouwen kregen, net als ik, een kind en vonden het lastig om dit allemaal met elkaar te verweven: werk, gezin, een sociaal leven, tijd voor zichzelf en al het andere wat ze nog wilde doen in haar leven. En daardoor is na de geboorte van onze dochter mijn bedrijf op een organische manier doorgegroeid tot Dafne, the mom coach.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Een eigen bedrijf, twee kinderen en een partner die ook een goedlopend eigen bedrijf heeft, maakt dat mijn dagen druk en vol zijn. Ik geloof er heilig in dat het kan: een goedlopend bedrijf (of carrière) te hebben én daarnaast ook een goede moeder zijn. Maar dit komt wel neer op plannen, prioriteiten stellen en keuzes maken. Het kan niet allemaal. Maar alles wat ik doe, doe ik voor 100%. Dus als ik werk, werk ik. Als ik vrij ben, ben ik vrij. Dit maakt dat het heel duidelijk is voor mij (en voor de mensen op mij heen). En door ook de momenten voor mezelf te plannen, zorg ik ervoor dat ik in de eerste plaats goed in mijn vel zit. Juist die 30 minuten Yoga Nidra (ik ben ook deeprelax yoga nidra teacher), een uurtje sporten of een avond weg met een vriendin, maken dat ik daarna weer opgeladen ben.
En soms voelt dat heel tegenstrijdig, want het ís al zo druk allemaal, maar als ik het niet doe en alleen maar werk en voor de kinderen zorg, dan word ik onrustig, kortaf en doe ik alles maar half.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik maak mijn onderneming uniek. Er zijn heel veel coaches en ook heel veel coaches die moeders coachen. Wat mijn onderneming onderscheidt van al die andere, dat ben ik zelf. Wie ik ben als persoon en als coach. Mijn eigen business coach noemt het mijn ‘blauwe bananen’. Alle coaches kunnen goed luisteren en de juiste vragen stellen. Wat mij uniek maakt, is wie ik ben. Mijn hands on mentaliteit, mijn doortastendheid, het zorgzame (ik heb niet voor niets altijd in de hospitality gewerkt), maar daarnaast ook de ruimte voor het minder tastbare, noem het spiritueel. Juist die combinatie werkt voor mij. Niet alleen maar praten, maar juist voelen. Ervaren. Bewust worden van de invloed van jouw mindset. En daar dan weer een concrete actie aan verbinden.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ja, dat het vaak heel eenzaam is. Op de dagen dat er geen klanten zijn, in de aanloopperiode naar klanten toe. Dat is vaak eenzaam. Het is veel herhaling, elke dag weer hetzelfde doen. Ik ben graag met mensen om me heen, ik heb altijd in bedrijven gewerkt met veel collega’s. Die eenzaamheid heb ik onderschat. Wat ik eraan doe? Op locatie gaan werken, met andere coaches samenwerken, naar buiten gaan. 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Vanaf dag 1 een business coach in de arm nemen en heel duidelijk vaststellen wie ik wil coachen. Je kunt niet iedereen coachen en alleen kan ik mijn bedrijf prima laten groeien, maar samen gaat het sneller en makkelijker.

Wat is je toekomstvisie?

Ik droom ervan dat elke (toekomstige) moeder ervoor kiest om met een coach te werken. Dat het, net als de ‘pufcursus’ een vanzelfsprekendheid is om een mom coach in de arm te nemen tijdens of na je zwangerschap. Omdat moeder zijn, een carrière (of eigen bedrijf hebben) en ook nog tijd voor jezelf maken nu eenmaal lastig is. Het vraagt een grote portie zelfkennis, keuzes en vertrouwen. Vertrouwen in wie jij bent als vrouw en wie jij bent als moeder. En dat vertrouwen is iets wat veel vrouwen kwijtraken zodra ze een kindje krijgen. Het is misschien wel de meest levens veranderende ervaring die je als vrouw kunt meemaken en er wordt maar verwacht dat je dat allemaal even inpast in je leven. Ik weet uit eigen ervaring dat dat lastig kan zijn. Maar inmiddels geldt voor mij dat het een niet zonder het ander kan. Ik heb alle drie nodig: mijn bedrijf, mijn gezin en ruimte voor mijzelf. Juist mijn gezin maakt dat ik succesvol ben in mijn bedrijf. En mijn bedrijf zorgt ervoor dat ik de moeder ben die ik graag wil zijn. Dat kan voor jou ook zo zijn en daarbij is het net als met mijn business coach: alleen kan het ook, maar samen gaat het sneller en makkelijker.

De eerste drie stappen naar die balans tussen werk, gezin en tijd voor jezelf heb ik beschreven in The Mom Book, een gratis te downloaden e-book speciaal voor jou. Je vraagt hem aan via www.dafnevanbenschop.nl/aanvragen-ebook.

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!