Gastblog Marlouke Rambaldo

De belangrijkste les uit mijn eerste ondernemersjaar

Vorig jaar startte ik mijn eigen onderneming. Gelukkig wist ik 100% zeker, dat ik ondernemers op financieel en HR-vlak goed kon helpen. Met ruim 25 jaar werkervaring, voorzag ik op dat gebied weinig verrassingen. Maar als ondernemer, ging er een wereld voor me open! Ik had zoveel vragen, waar ik het liefst direct een antwoord op had. Ik dacht:

  • Welke naam geef ik mijn bedrijf?

  • Moet ik me direct registreren bij de KvK?

  • Waar ga ik een zakelijke bankrekening openen?

  • Hoe werf ik opdrachten en klanten?

  • Wat gebeurt er als ik ziek word?

Gelukkig overheersten mijn ambitie en nieuwsgierigheid. Ik had ontzettend veel zin om me verder te ontwikkelen. Ik keek uit naar de nieuwe ontmoetingen tijdens mijn ondernemerschap. En ik was vooral ook heel blij dat ik eindelijk mijn financiële expertise en HR-ervaring kon gaan combineren!

Inmiddels bestaat mijn bedrijf precies een jaar. Eén ding weet ik zeker: het loopt altijd anders dan je je vooraf bedenkt. En dat is juist het mooie aan ondernemen. Ik zie het als een mooie boom, met allemaal zijtakken. Elke nieuwe tak, verdeelt zich al snel weer in nieuwe takken. Gaandeweg heb je telkens de mogelijkheid om nieuwe keuzes te maken en bij te sturen. En als iets niet bevalt, dan kun je altijd weer bijsturen.

Doe waar je goed in bent!

Gelukkig is mijn bedrijf in no time in beweging gekomen. Voor ik het wist had ik voldoende werk! Als ik terugkijk, is er 1 ding dat mij het meest geholpen heeft: ik ben gaan doen waar ik al jaren goed in was. En dat is dan ook de belangrijkste les die ik andere ondernemers wil meegeven! Het zorgt namelijk voor:

Meer zelfvertrouwen
De eerste kennismakingen vond ik best spannend. Maar omdat ik doe waar ik al jaren ervaring in heb, voelde ik veel meer zelfvertrouwen. Hierdoor kon ik mijzelf veel beter verkopen.

Tevreden klanten
Ik kon mijn klanten meteen heel goed van dienst zijn. Aan het einde van sommige opdrachten, vroegen ze zelfs of ik niet langer wilde blijven. Ook zijn mijn klanten hierdoor meteen goede ambassadeurs geworden, waardoor ik meer opdrachten uit mijn netwerk krijg.

Snellere ondernemersgroei

Vakinhoudelijk heb ik mijn cv uitgebreid met de titel “MoneyBird Adviseur”. Die titel had ik halverwege het jaar binnen. Verder heb ik mij vooral gefocust op mijn groei als ondernemer. Daar had ik namelijk nog van alles te leren. Doordat ik mijn energie, tijd en investeringen daarop kan focussen gaat die groei sneller. Dat is fijn!

Overigens heb ik nog genoeg wensen voor 2023. Van mijn Visionboard 2022 heb ik echt nog niet alles gerealiseerd. En dat is ok. Die neem ik gewoon mee naar 2023. Je moet altijd iets te wensen overhouden, en je weet nooit waar dit weer naar toe groeit.

Hoe was jouw eerste ondernemersjaar?

Contactpersoon: Marlouke Rambaldo
www.paylouk.nl