De Lachspiegel

Wie ben je?

Mijn naam is Ilona Bloeme. Samen met mijn vriend William en kat Harvey woon ik in Terwolde (bij Deventer). In m’n vrije tijd (of tussen het werken door haha) hou ik van wandelen, de natuur,  motorrijden en m’n vrijwilligerswerk bij Schaapskudde de Belhamel.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Vanaf de Mavo ben ik begonnen met een toeristische opleiding (MTRO). Toen ik bij de OAD werkte werd ik gebeld of ik geen verzekeringen wilde verkopen bij de ABN AMRO. Zo ben ik de verzekeringswereld ‘ingerold’ waarin ik jarenlang bij verschillende assurantiekantoren en grotere concerns als ABN AMRO, Rabobank en CB werkzaam ben geweest. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik merkte dat de ‘harde’ verzekeringswereld niet bij mij paste. Wat wel wist ik destijds ook niet. Ik kwam in contact met een mental coach en ontdekte de kracht van de gedachte. Mijn leven veranderde en daarmee ook die van mensen om mij heen. Geweldig! Toen dacht ik: dit moet iedereen weten, hier moet ik iets mee. Na verschillende opleidingen (mental coaching, vitaliteitscoach en holistisch therapie) startte ik in 2014 mijn eigen praktijk als wandelcoach. Een jaar of wat geleden merkte ik dat ik meer behoefte had aan lol en luchtigheid. Dus ging ik allerlei leuke dingen doen. Hartstikke leuk natuurlijk maar dat was niet het antwoord. Op een dag kwam ik online een lachsessie tegen. Ik deed mee en vond het geweldig! Daar wilde ik meer over weten. Een zoektocht bracht mij bij lachpsycholoog Alida en door haar heb ik me op laten leiden tot laughter yoga teacher. Mijn coachpraktijk heb ik losgelaten en nu heb ik fulltime mijn lachbedrijf.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Na een lachworkshop ga ik even wandelen of bel ik met vrienden. Tussen de lachopdrachten door werk ik aan mijn marketing en administratie. En als er op een dag meerdere lachworkshops zijn, dan plan ik de rest op een ander moment. Oh je bedoeld natuurlijk ook het huishouden enzo hihi die doe ik gewoon tussendoor haha Ik vind het belangrijk om goed voor mezelf te zorgen en weet eigenlijk altijd wel een goede balans te vinden en mijn rustmomenten te pakken.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Laatst zei iemand: dus jij verdiend lachend je geld?! Dat vond ik eigenlijk wel grappig. Wat mij en mijn bedrijf uniek maakt is dat ik zelf heel er aan ga op wat ik doe. Daardoor kan ik mensen ook goed meenemen in het lachen en spelen. Tijdens een lachworkshop sta ik stil bij het ongemak dat mensen (meestal) voelen en bouw het laagdrempelig op. Ik maak het niet clownesk maar maak het voor iedereen toegankelijk. Lachen is gezond en het beste medicijn, daar heb je geen drank, flauwe grappen of bloopers voor nodig. Je kunt het te allen tijde uit jezelf halen. Je hoeft namelijk niet echt te lachen om de positieve effecten van de lach te ervaren. Oeps, zoals je merkt ben ik zelf erg enthousiast haha 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Dat niet iedereen meteen mijn enthousiasme over het lachen deelt en meteen een workshop boekt. Dit zeg ik met een knipoog hoor. Veel mensen vinden het namelijk heel erg spannend om te lachen zonder reden. Ons hoofd vind daar iets van waardoor er een drempel is. Wat ik dan wel heel leuk vind, is dat als ik hierover met mensen in gesprek ga, wat oefeningen voor doe, ze enthousiast zie worden en ze er in ieder geval over na gaan denken. Want hoe vaak lach jij eigenlijk op een dag?

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Meer op mijn eigen gevoel, ideeën en inzichten afgaan en daar op vertrouwen. Een ander weet het niet altijd beter. Ik heb geleerd dat wat voor een ander werkt, voor mij niet persé hoeft te werken.  Je kunt beter zelf ‘verkeerde’ keuzes maken waar je van kunt leren dan er van uitgaan dat een ander weet wat voor jou het beste is.

Wat is je toekomstvisie?

Kinderen lachen gemiddeld 400 keer op een dag en volwassenen gemiddeld slechts 15 keer. Dat gaat veranderen! Meer lach, speelsheid en luchtigheid de wereld in brengen. Dat is mijn missie. We zijn met z’n allen veel te serieus. Het leven is niet altijd leuk en het kan soms heel donker zijn of voelen. Door te beseffen dat je niet echt hoeft te lachen om de positieve effecten van de lach te ervaren kun je daarin je gevoel al veranderen. Je probleem gaat er niet door weg maar je maakt het wel iets minder zwaar voor jezelf. Mijn doel is om lachen een vast onderdeel te laten worden van het bedrijfsleven, onderwijs en seniorenzorg. 

Contactpersoon: Ilona Bloeme
Onderneming: De Lachspiegel
Website: www.lach-spiegel.nl