De logische gezondheidsvoordelen van Intermitted Fasten

Zo’n 7 jaar geleden besprak ik de gezondheid van mijn hond met onze dierenarts. Ze had een aantal lichamelijke klachten en de dierenarts adviseerde om haar nog maar 1 keer per dag te voeren i.p.v. 2 of 3 keer om haar lichaam tot rust te laten komen. Hij vertelde dat hij zelf ook 1 x per dag at. ’s Avonds na de werkdag werd er uitgebreid gekookt en stond er vis of gevogelte, (zee)groenten, rauwe noten, eieren, kruiden en wat fruit op het menu. De tv, mobiele telefoons en kunstlicht bleven uit, met kaarslicht en onder een goed gesprek werd de maaltijd genuttigd om daarna ontspannen te kunnen gaan slapen, de maaltijd te kunnen verteren en de volgende dag met nieuwe energie aan de slag te kunnen gaan tot de avondmaaltijd.

Dit was de 1e keer dat ik met Intermitted Fasten in aanraking kwam. Eigenlijk klonk het heel logisch. Vroeger, voor de agrarische revolutie, zo’n 10.000 jaar geleden, moest je eerst jagen voordat er voedsel was, er waren geen gevulde koelkasten, laat staan supermarkten. Maar door voedselschaarste waren jager-verzamelaars genoodzaakt om te beginnen met landbouw en veeteelt. Dit was de 1e stap naar onze westerse leefstijl. 

Hierna is alles met een sneltreinvaart gegaan. Zo’n 250 jaar geleden vond de industriële revolutie plaats. Massaproductie van geraffineerde granen, plantaardige oliën en geraffineerd suiker werd mogelijk. Veel verschillende aspecten van ons voedingspatroon veranderden en nieuwe voedingsmiddelen werden geïntroduceerd. Tot slot bracht de fastfood revolutie de laatste grote verandering in ons voedingspatroon. Overal is fastfood te krijgen. Dit voedsel is zo ontworpen dat het de optimale wisselwerking heeft met onze smaak, hiervoor worden 3 ingrediënten gebruikt: suiker, zout en vet. In de natuur komen deze ingrediënten in geringe mate voor. Hierdoor zijn onze zintuigen getraind om dit onweerstaanbaar lekker te vinden. We kunnen de hele dag door eten.

Deze ontwikkelingen hebben, samen met het veranderen van ons beweeg- en zitpatroon en het digitale tijdperk, wat ons ontspan- en slaappatroon radicaal veranderde, er mede voor gezorgd dat we heel onnatuurlijk leven, enkele consequenties hiervan zijn dat 8,8 miljoen mensen een chronische ziekte hebben, 8,2 miljoen mensen kampen met overwicht en 16,1% van de werknemers last hebben van burn-outklachten.

Door kortdurend te gaan vasten, kun je op een vrij makkelijke manier een gezonde maatregel in je leefstijl integreren. Vasten stimuleert o.a. je vetverbranding, het verlaagd het risico op hart- en vaatziekten, het verminder het risico op diabetes type 2 (je kunt dit zelfs herstellen!), het gaat veroudering tegen, het werkt ontstekingsremmend, het vermindert reumatoïde artritis, het vermindert astma en het verbetert het geheugen. Natuurlijk is het ook van belang dat de maaltijden die je wel eet gezond zijn.

Er zijn verschillende methodes om te vasten. Zo is een bekende vorm de 5:2-methode, waarop je 5 dagen per week normaal eet en 2 dagen beperkt en zijn er eetvensters of eetramen, met andere woorden een tijdsbestek waarin je voeding tot je neemt. Bijv. 16/8 waarbij je gedurende 16 uur van de dag geen voedsel tot je neemt en alleen eet binnen 8 uur. Dit kan tussen 10.00 en 18.00 uur zijn of tussen 12.00 en 20.00 uur en is dus naar eigen behoefte in te delen. Daarnaast zijn er nog veel meer varianten en manieren.

Intermitted Fasten wordt, ondanks alle gezondheidsvoordelen, niet aangeraden voor kinderen en tieners, zwangeren, moeders die borstvoeding geven, mensen met diabetes type 1, bij ondergewicht en bij gevoeligheid voor eetstoornissen. Daarnaast is het bij medicijngebruik raadzaam om met je arts te overleggen of Intermitted Fasten geschikt voor je is.

Wil je weten of Intermitted Fasten iets voor jou is? Plan dan een gratis 30 minuten durende call met mij in. Mijn naam is Ramona de Brock en ik kan je helpen bij het creëren van een gezonde leefstijl op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en mindset. Ik was ooit morbide obese, maar heb door deze makkelijk toepasbare leefstijl een gezond gewicht bereikt (-50 KG). Het is mijn missie om ondernemende vrouwen goed voor zichzelf te laten zorgen en zo het beste uit zichzelf te halen. Volg mij op Instagram of Facebook via @ramonadebrock en bekijk mijn website: www.ramonadebrock.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!