De SchemaCoach

Wie ben je?

Nou, na al die jaren van zelfreflectie nog lastig om dit in enkele zinnen te vangen! 😉 Enthousiast en ondernemend zijn twee woorden die me meteen te binnenschieten. Deze hoor ik vaak terug van anderen. Altijd op zoek naar nieuwe prikkels en avonturen. Zo vertrok ik 4 jaar geleden, na mijn tweede sabbatical, op mijn 35e nog naar Amsterdam om mijn droom achterna te gaan. 

Zo veel leuks en inspirerends daar te beleven. Inmiddels gelokt door de liefde naar Haarlem, waar ik samenwoon met mijn vriend. We genieten hier van de natuur, het strand en de mooie stad. Gek weetje over mij: ik wil altijd graag even de zee aantikken, liefst drink ik een bubbeltje (prosecco is favoriet) en ik ben ‘verslaafd’ aan sunsets. 

Gedreven door mijn passie voor ontwikkeling, creëren en het begeleiden van anderen, ben ik in 2020 mijn eigen coachingspraktijk gestart. Ik help ambitieuze professionals en ondernemers die zichzelf voorbij rennen om stil te staan bij hun gevoel. Om van daaruit hun onbewuste patronen te doorbreken om zo weer succesvol te zijn en vol energie alles uit het leven te halen. Ik zet hiervoor psychotherapeutische technieken om echt naar de kern te gaan. Zoals schematherapie en EMDR. Misschien ken je ze wel.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Jarenlang heb ik gewerkt als GZ-psycholoog / Psychotherapeut in de psychiatrie. Oorspronkelijk opgeleid tot Kind- en jeugdpsycholoog en daarna op verschillende afdelingen met jongeren en volwassenen gewerkt. Een dynamisch en waardevol beroep. Alle problematieken zijn inmiddels wel eens voorbij gekomen, voor mij is niks meer vreemd. Een mooie leerschool, zowel voor mijn groei als therapeut als voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Mocht je nieuwsgierig zijn naar mijn verhaal, lees dan vooral mijn persoonlijke blog op mijn site. Daarnaast geef ik sinds 2012 les aan de Radboud Universiteit in Cognitieve gedragstherapie. In de kleuterklas werd ik op school al ingezet om anderen te helpen. Lesgeven zit letterlijk in mijn bloed, vader en opa waren ook docent, dus dat ik juffrouw wilde worden stond voor mij als klein meisje al vast. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Op de basisschool bedacht ik altijd al manieren om geld te verdienen. Heitje voor karweitje, clubjes die ik oprichtte en het verkopen van zelf gewonnen knikkers. Wat trouwens echt een goudmijntje was op die leeftijd. 😉

Later, wanneer ik cursussen volgde bij een trainer, dacht ik altijd ‘Ik wil jouw baan’. Alleen had ik geen idee waarin ik anderen wilde trainen. Tot ik werd opgeleid als schematherapeut. Ineens vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Er moest een schematraining komen waarin ik iedereen wilde leren over diens onderliggende onbewuste patronen. Mensen zouden dan zoveel milder zijn naar zichzelf en naar anderen. De training werd een coachingspraktijk, en de coaching werd een 9 maanden coachprogramma ‘Terug Naar Jouw Kern’. Met 1 op 1 coaching, masterclasses in een groep, een day event en een waardevol online programma. Vol oefeningen om nog meer in contact te komen met je gevoel en echt aan de slag te blijven. 

Zelf heb ik op meerdere momenten in mijn leven flinke (ook lichamelijke) stress ervaren. Door altijd maar aan te staan, mijn grenzen moeilijk aanvoelen, een druk hoofd, perfectionisme en een mega drive. Ik heb geleerd stil te staan bij mijn gevoel, rust te pakken en weer keuzes te maken die echt bij me passen. En zo weer mijn energie terug te krijgen. Vandaar dat ik me ook vooral op die doelgroep richt. In het ondernemen kan ik nu al mijn creativiteit kwijt en heb ik vooral plezier in het werken met klanten. Ook ben ik flexibel in hoe ik mijn dagen of weken indeel. Dat ‘niet vastzitten’ vind ik erg belangrijk.  

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Goed kiezen wat prioriteit heeft en wat ik echt belangrijk vind om te doen. Vaste dagen en tijden voor mijn klanten, en flexibel omgaan met overige taken, wanneer ik daar zin in heb. Maar heel eerlijk moet ik daar nog wat structuur in vinden. Voor het creëren van nieuwe workshops of het maken van programma’s, plan ik dagen vrij. De avonden en weekenden houd ik sowieso zoveel mogelijk vrij. Al komen de meeste ideeën en content voor blogs e.d. te pas en te onpas op en dan schrijf ik ze direct uit vanuit mijn flow. Ja, ook als dat s’nachts is! Dan kost het me de minste moeite. Practice what you preach geldt zeker ook voor mij. Ik sta wekelijks stil bij hoe ik mezelf kan afremmen en voelen wat ik nodig heb. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Door de combinatie van psychotherapie en coaching ga ik echt een laag dieper. Zo gaan we terug naar je jeugd, om op dieper level patronen te doorbreken. Ik heb mijn eigen methodiek gecreëerd door de schematherapie als basis te nemen, en daarbinnen andere therapievormen te integreren. Niet alleen praten, ook voelen en doen. Daarnaast heb ik allerlei therapeutische methodieken omgezet naar audio’s die evengoed effectief zijn. Uniek in mijn vakgebied. Dat ik authentiek, transparant en toegankelijk ben, maakt dat mensen me snel vertrouwen. Ik kom echt naast je in jouw schoenen staan, en mijn scherpe analyses maken dat we samen tot jouw antwoorden komen. 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Dat je zoveel keuzes moet maken in je eentje. Ik ben aangesloten bij verschillende communities om me hier sterker in te voelen. De kunst is dichtbij mezelf te blijven en niet dingen te doen omdat anderen ze doen. En tja, dat regel- en administratieve werk blijft een dingetje. Een deel kan ik gelukkig uit handen geven. En wat zijn er veel systemen, zeg! Bij elke stap die je zet. Gelukkig ben ik ook wel iemand die alles wat nieuw is, leuk vindt om zelf uit te vinden. Ik zie het als een soort computerspel, met levels die je kunt kraken. Een ander doet een Sudoku, ik puzzel hoe ik online programma’s en websites kan bouwen. Ik kom nu wel op een punt dat ik nog meer moet automatiseren om geen kostbare tijd te verspillen.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Eerder mijn eigen bedrijf beginnen! Je eigen passie leven geeft zoveel kicks, flow en plezier. Ik ben een aantal jaren doorgegaan met dingen waar ik niet meer blij van werd en wat niet goed voor me voelde. En hoewel die zware tijd me ook veel gebracht heeft, want alles gebeurt met een reden, zou ik terugkijkend deze stap eerder hebben willen durven zetten. Dus voel jij dat vuurtje in jou, zoek iemand die jou kan helpen om dit verder te laten branden! Je hoeft het echt niet alleen te doen.

Wat is je toekomstvisie?

Ik zal de komende tijd visualisaties en therapeutische events verder doorontwikkelen, zodat de diepgang en het ‘stilstaan bij je gevoel’ voor veel mensen beschikbaar wordt. 

Daarnaast start ik binnenkort De SchemaCoach Academy waar ik andere coaches zal trainen in mijn methodiek. Zo wordt het ripple effect om meer mensen te helpen hun onbewuste patronen te doorbreken nog groter. Dat is echt mijn droom. 

Contactpersoon: Bregje van Beckum Onderneming: De SchemaCoach Website: www.deschemacoach.nl