Doe wat je het liefste doet!

Terwijl ik dit artikel schrijf, heb ik net besloten om níet naar dat gezellige koffietentje in de stad te gaan om te werken. Voor het verhaal zou het misschien leuker zijn als ik dat wel had gedaan, maar ook dit is een keuze die ik kan maken omdat ik de vrijheid heb. Een reden waarom ik een jaar geleden ben gestart als ondernemer. Vrijheid om te werken waar en wanneer ik wil. Lekker thuis, óf op een hippe plek op Ibiza. Om maar wat te noemen. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden. Er zit veel meer achter! In dit artikel neem ik jullie graag mee in mijn ondernemersverhaal.

Ik ben Caja, webdesigner, tekstschrijver en 35 jaar jong. 20 jaar geleden was het echt niet in mij opgekomen om te gaan ondernemen. Ik ging, als verlegen meisje, naar de PABO. Niet omdat ik daar nou supergoed over na had gedacht. Maar het leek me wel leuk. En ik wist eigenlijk ook niet wat ik anders wilde.

Na 3 jaar kwam ik erachter dat het toch niet helemaal bij mij past om leerkracht te worden. Nou denk je misschien dat het enorm zonde is om vlak voor het laatste jaar van de opleiding te stoppen. En ja, dat was het ook. Maar inmiddels heb ik dat gelukkig kunnen accepteren. 

Na mijn avonturen op de PABO heb ik nog meerdere opleidingen geprobeerd, die weinig te maken hadden met de banen die ik daarop volgend had. Dit was voor mij frustrerend, want het was niet de weg die ik de meeste leeftijdgenoten zag bewandelen.

Mijn leven voelde dan ook meer als een zoektocht. Ik probeerde altijd dé baan te vinden die mij voldoening gaf. Maar dat lukte steeds niet, waardoor ik mij soms best ongelukkig voelde. Totdat ik daarover wilde schrijven. En ik ontdekte hoe het was om mijn verhalen op een website te zetten, die ik zelf maakte.

Zo leerde ik over WordPress en ik besefte dat het schrijven al eerder op mijn pad was gekomen. Tijdens een van mijn eerdere banen mocht ik mij namelijk bezig houden met het schrijven van brieven en mails aan klanten. Ik vond dit toen al heerlijk om te doen, puzzelen met woorden. Want hoe breng ik een boodschap zo over, dat deze kraakhelder is én zodat de lezer zich begrepen voelt?

Vervolgens nam ik naast mijn baan in loondienst enkele, niet betaalde, opdrachten aan. Ik volgde meerdere schrijf cursussen en leerde alles over WordPress en SEO. Dit beviel allemaal zo goed dat ik op een gegeven moment besloot de sprong in het diepe te wagen en mijn baan op te zeggen.

Inmiddels zijn we een jaar verder en heb ik al meerdere mooie opdrachten mogen uitvoeren. Ik werk met klanten waar ik een klik mee heb. En helemaal mooi: ik doe werk wat ik écht leuk vind. Dat is voor mij de grootste drijfveer in het ondernemen.

Het vormgeven van een website, zodat deze helemaal past bij de ondernemer. Als ik daarmee bezig ben, dan vliegt echt te tijd. En dat is ook meteen de missie die ik heb. Ik weet hoeveel energie het kost als je met taken bezig bent die je totaal niet liggen. En die wil ik uit handen nemen. Want ik heb ervaren dat het je in alle opzichten het meeste oplevert, als je doet wat je écht graag doet. 

Ik zeg niet dat het dan allemaal automatisch van een leien dakje gaat. Want ondernemen kent zeker zijn uitdagingen. En in de ideale wereld zou ik regelmatig kunnen gaan werken in dat leuke koffietentje, maar feitelijk heb ik dat nog niet eens zo veel gedaan (welgeteld zo’n 3 keer, om eerlijk te zijn). Maar wél ben ik een maand naar Zweden geweest, wat supergaaf is! 

Want dat is wat zelfstandig ondernemen je biedt. De vrijheid te werken waar je wilt, met wie je wilt, wanneer je wilt. Maar vooral om dingen te doen die je écht gaaf vindt. En dat hoeft niet volgens de ideale ondernemersdroom, maar gewoon op jouw unieke en ideale manier. Want dat levert je het meeste op!

Hopelijk vonden jullie mijn blog leuk om te lezen en wellicht zelfs inspirerend! Lijkt het je leuk om in contact te komen? Volg mij op social media (ik ben te vinden onder mijn bedrijfsnaam Zij schrijft het) of voel je vrij een bericht te sturen!