Een goede werk-privé balans is dichterbij dan je denkt

Je vraagt jezelf waarschijnlijk weleens af hoe je alle ballen hoog moet houden als hardwerkende moeder. Hoe zorg je nou voor een goede werk-privé balans?

Het eerste dat je je moet realiseren is dat je het niet alleen hoeft te doen. Ik ken veel vrouwen die proberen zowel voor hun werk als privé alles te regelen, maar er simpelweg niet over nadenken om ook hun partner erbij te betrekken om op die manier echt een team te vormen. We klagen wel veel als mannen te veel werken, maar beseffen niet dat hij tegen dezelfde issues aanloopt als wij. En dat terwijl er zo ontzettend veel vaders zijn die meer zorgtaken op zich wíllen nemen. Geeft de omgeving hen die ruimte wel?

Neem nu Dennis. Een man van 38 jaar met twee kleine kinderen. Dennis kwam bij mij omdat hij zich 3 slagen in de rondte werkte om financieel voor zijn gezin te zorgen. Hij voelde zich alleen niet gewaardeerd op zijn werk en ook thuis kreeg hij vooral negatief commentaar op de dingen die hij niet deed. En dat terwijl hij juist voor iedereen wilde zorgen. Hij werkte heel erg hard om zijn baas tevreden te stellen en daarmee zijn baan veilig te stellen zodat hij voldoende veiligheid en financiële middelen had om voor zijn gezin te zorgen. Maar veiligheid gaat niet altijd boven alles. Hij merkte namelijk al dat hij steeds vermoeider werd, dat de kwaliteit van zijn werk wat achteruitging en dat hij thuis ook niet die partner en vader kon zijn die hij graag wilde zijn. Daarbij had zijn moeder ook nog extra zorg nodig en vond hij dat hij haar tekort deed.

Samen met Dennis ben ik gaan kijken naar wie hij als persoon is en waar hij graag naartoe wil. Wat hij belangrijk vindt in het leven. Daarna hebben we de situatie zoals die was bekeken en naar de mogelijkheden gekeken die er voor hem waren om het voor hemzelf en daarmee zijn omgeving minder stressvol te maken. 

We kwamen tot de conclusie dat hij zelf zijn grootste criticus was. En daar is hij absoluut niet de enige in. Daarbij kwam dat hij reactief aan het werk was. En dat is waar wij vrouwen ook heel goed in zijn. Van dag tot dag en blij zijn als je die ene dag overleefd hebt. Klinkt dat bekend?

Dan heb ik goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat jij de enige bent die dit echt kan veranderen. Het goede nieuws is dat jij de enige bent die dit kan veranderen. 

Dennis heeft dit gedaan door met mij aan de slag te gaan.Door samen een plan op te stellen, kan hij nu veel gemakkelijker keuzes maken en prioriteiten stellen. Waar voorheen alles even belangrijk leek, is er nu een duidelijk verschil in prioriteiten. Hij weet wie hij om hulp kan vragen en hoe hij het gesprek aan kan gaan. Hij leeft nu proactief in plaats van reactief. 

Dennis ervaart meer rust, doet ontzettend leuke activiteiten met zijn gezin, is regelmatig bij zijn moeder én heeft al zijn werk op tijd af. Een tevreden man met tevreden mensen om zich heen. En daar word ik als coach weer heel erg blij van.

Dus wil jij net als Dennis meer rust ervaren én je werk af hebben, neem dan eens een moment om jezelf af te vragen wat jouw doelen zijn en maak ze concreet zodat je op basis daarvan een plan kan maken. Bespreek dit met je partner en andere mensen die jou kunnen helpen in de breedste zin van het woord. Je hoeft het niet alleen te doen! 

Wil je meer weten over mij en wat ik met KIES Company doe, kijk dan eens op www.kiescompany.nl of neem contact met me op via stephanie@kiescompany.nl of 06-51245287.

Wil je meer tips over hoe je een betere werk-privé balans krijgt? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang direct 3 tips voor een betere werk-privé balans in je mailbox (waaronder de uitgewerkte tip hoe je proactief gaat werken in plaats van reactief).

Facebook: http://facebook.nl/kiescompany
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/stephanie-osunwokeh/

Disclaimer: i.v.m. privacy zijn de persoonsgegevens van Dennis gefingeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *