Versterk je bedrijf met een eigen community
Het opzetten van een eigen community is een hoop gedoe. Om te beginnen moet je natuurlijk de techniek optuigen om je leden een gebruiksvriendelijke online omgeving te bieden. Maar als die eenmaal staat, dan begint het echte werk pas. Je moet leden werven (want zonder leden geen community), het contact met je leden onderhouden (want zonder jouw aanwezigheid is het niet jouw community) én je moet het contact van leden onderling stimuleren (want: zonder sociale cohesie óók geen community). En ja: dat kan alles bij elkaar behoorlijk arbeidsintensief zijn. Waarom je er dan überhaupt aan zou moeten beginnen? Het antwoord op die vraag is simpel: omdat een community je bedrijf versterkt.
Zo begon het voor mij
Lang voordat ik een trainings- en coachingsbureau voor webwinkeliers opzette, was ik zelf webwinkelier. Eerst van één webwinkel, later van twee. Omdat mijn webwinkels bovengemiddeld goed liepen, wisten andere webwinkeliers mij al snel te vinden met vragen: hoe kreeg ik het toch voor elkaar? Toen ik de vragen niet meer kon bijbenen – ik had immers ook nog een business te runnen – besloot ik om te gaan bloggen. Door publiekelijk antwoord te geven op alle vragen die ik binnen kreeg, kon ik iedereen helpen. Dat blog groeide uiteindelijk uit tot mijn trainings- en coachingsbedrijf: Succes met je Webshop.
Alle pilaren stevig neerzetten
Ik begon met het maken van trainingen. Mijn uitgangspunt is daarbij altijd geweest, dat ik alomvattende cursussen wil aanbieden. Om mij heen zie ik dat veel cursusaanbieders zich focussen op één facet van het webwinkelierschap: zij specialiseren zich bijvoorbeeld in meer klanten via SEO, adverteren op TikTok of op het gebruiksvriendelijk maken van je webshop.
Waardevol, maar toch staat dit haaks op wat in mijn ervaring een succesvolle aanpak is: eerst alle pilaren stevig neerzetten en dáárop verder bouwen. Als één pilaar ijzersterk staat maar de rest wankelt, komt het dak bij een klein zuchtje wind alsnog naar beneden. Allround dus. Dat is waar ik mij in onderscheid. En vanuit die gedachte is uiteindelijk ook mijn community geboren.
Niet genoeg
Op een gegeven moment merkte ik namelijk dat allround lesmateriaal óók niet voldoende was om het ‘totaalpakketje’ te bieden. Ik zag een fundamentele behoefte van mijn klanten over het hoofd, een behoefte die ik ook met de 1-op-1-coachingstrajecten die ik aanbied niet kan vervullen. En dat is: dat mensen een diepgewortelde behoefte hebben om te delen. Hun ervaring, hun kennis en ja: ook hun flaters.
Bij mensen die bezig zijn om iets nieuws te leren, is die behoefte extra sterk. Dat is een goede zaak, want contact met mensen die in hetzelfde schuitje zitten, zorgt voor real life-voorbeelden van hoe het wel moet – én van hoe het niet moet. Een stukje herkenning vinden bij gelijkgestemden is natuurlijk ook hartstikke fijn. Want of je nou in je eentje een bedrijf opzet, kilo’s kwijt probeert te raken of gewoon een afwijkende hobby hebt die je met niemand in je omgeving deelt: in je eentje in je eigen hoekje kan het soms best een beetje eenzaam zijn.
De kracht van community
De toegevoegde waarde van een community voor je klanten is dus helder. Maar wat is de toegevoegde waarde van een community voor jou als ondernemer? Het antwoord op die vraag is belachelijk eenvoudig: dat de community toegevoegde waarde heeft voor je klant.
In mijn ervaring is de unieke kracht van het bouwen van een community rondom je bedrijf dat klanten zich echt aan je verbinden. Want wat het ook is dat je verkoopt, uiteindelijk is het tijdelijk. Het onderdeel uitmaken van een community met leden die jouw passie, vak, hobby of worsteling delen, is dat niet. En doordat klanten zich verbinden aan jouw community, verbinden ze zich ook aan jou. Want één keer raden bij wie ze als eerste aankloppen de volgende keer dat ze een product of dienst nodig hebben? Precies: bij jou.
Community als saleskanaal
Een community is dan ook een fantastische bron van sales. En dat is ook niet zo gek: iedereen die in de community zit, heeft namelijk niet alleen affiniteit met jouw product- of dienstaanbod, maar ook met jou! Oftewel: het is onmogelijk om een tweede medium of kanaal te vinden waar je zó warm binnen komt met de lancering van een nieuw product of een teaser voor je nieuwe dienst. Een kleine waarschuwing is hierbij wel op z’n plaats: je community mag nooit gaan voelen als een saleskanaal. Een community moet altijd primair een community zijn.
Een direct lijntje met je doelgroep
Een ander voordeel van een community is dat je een direct lijntje hebt met je doelgroep. Tuurlijk: je kunt ook in contact blijven via sociale media. En ja: je kunt ook regelmatig e-mails sturen. Maar dat haalt het allemaal niet bij de intimiteit en de beslotenheid van een community waarin je in een veilige omgeving met elkaar in gesprek kunt. Waar je vragen kunt stellen, vragen kunt beantwoorden en voeling houdt met wat er leeft. Dit levert je waardevolle inzichten over je klanten die je kunt toepassen in je bedrijf – en die je nergens anders vandaan kunt halen.
De moeite waard
Mijn eigen webwinkel community telt inmiddels ruim 1.800 leden; webwinkeliers in allerlei stadia van ondernemen. Veel van hen volgen één van mijn cursussen, anderen begeleid ik in een coachtraject. Maar er zijn zeker ook leden die alleen lid zijn van de community. In een later stadium worden die dan vaak alsnog klant. En hoewel het opzetten van mijn community best een zoektocht was, betaalt de moeite zich meer dan terug. En niet eens alleen in klantenbinding: het is ook nog eens heel erg leuk! Ik kan een hoop creativiteit kwijt in mijn community. Als ik bijvoorbeeld een goed idee heb voor een challenge of een masterclass, heb ik altijd een platform om dat uit te voeren. Voor mij bestaat er dan ook geen twijfel over: een community maakt je business sterker.
Contactpersoon: Astrid van der Made
Bedrijf: Succes met je webshop
Website: www.succesmetjewebshop.nl