Essentialiving

Wie ben je?

Ik ben Gaby Suhr, essentialist, en ik woon in ’s-Hertogenbosch. In 2015 ben ik begonnen met Essentialiving. Essentialiving biedt ‘tools die je helpen focussen op wat voor jou belangrijk is’. Bij tools kan je denken aan: een Planner, een Journal, een Focus Book en een Business Focus Book.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik ben heel geleidelijk in het ondernemersvak gerold: van productmanager in loondienst, via gedetacheerd worden als projectmanager, naar werken als zelfstandig projectmanager (ZZP’er) en uiteindelijk naar mijn eigen onderneming hebben. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik heb, net als vele andere ondernemers, vooral voor het ondernemen gekozen om de vrijheid die het met zich meebrengt. Vrijheid om mijn eigen tijd in te delen, mijn eigen koers te bepalen en mijn eigen business-beslissingen te nemen. Maar ook zeker om mijn tijd te besteden aan iets wat ik leuk vind, iets wat bij mij hoort, iets wat ik bén. Zo is het idee van Essentialiving ook ontstaan:

Al jaren wilde ik m’n eigen bedrijf starten, maar ik wist nooit in wat. In de zomer van 2014 zegde ik mijn lopende opdracht (die inmiddels meer op een vaste baan leek) op. Ik dacht: ‘en nú ga ik ‘ns uitzoeken wat ik wil’!

Ik las veel, keek naar inspirerende filmpjes, deed cursussen en liet me coachen. Er kwamen best wat levensvatbare ideeën naar voren, maar dat was niet voldoende voor mij. Ik wilde niet zomaar iets waar ik m’n brood mee zou kunnen verdienen. Ik wilde iets waar ik blij van zou worden, iets waar ik in geloof, iets waar ik mensen mee kan helpen, iets wat ik bén.

In een gesprek met een vriend van mij viel in één keer het kwartje. Op een gegeven moment zei hij de magische woorden: “het lijkt wel of jij heel goed bent overal de essentie uit te halen”. Ik hoor het hem nog zeggen.. Echt waar, dat woord: ES-SEN-TIE, dat kwam zó hard binnen! Ik wist in één keer dat ik daar iets mee wilde. Ik had nog nooit van essentialisme gehoord, wist absoluut nog niet wat ik ermee wilde, maar de naam ‘Essentialiving’ was geboren.. 

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Dat vind ik ontzettend lastig! Ik struggle daar enorm mee. Aangezien ik nog niet van Essentialiving kan leven, werk ik ook nog 20 uur in loondienst. Ik vind het schakelen tussen die twee elke dag weer een uitdaging. Het helpt mijn enorm om focus aan te brengen en te plannen. Ik heb daar inmiddels een goede modus in gevonden en die maar meteen in een product omgezet: het Essentialiving Business Focus Book. Zo ontstaan eigenlijk alle producten van mij. Ik maak precies dat wat ik zelf zou willen kopen, haha! 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Eigenlijk doordat mijn producten zó vanuit mij zelf komen, is mijn onderneming uniek. Ik zelf ben namelijk, net als ieder ander mens, uniek. Maar ook het feit dat heel Essentialiving, inclusief de producten die daaruit voortvloeien, vanuit het essentialisme ontstaan maakt dat mijn onderneming uniek is.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ik zie ondernemen inmiddels echt als één groot personal development traject. De acties die je moet nemen zijn op zichzelf allemaal niet moeilijk of ingewikkeld. Je moet het vooral gewoon dóen. Je moet het durven, beslissingen nemen, risico’s nemen. De enige die de ontwikkeling van mijn bedrijf kan tegenhouden ben ik zelf, en dat heb ik bij mijn start zeker te weten onderschat. 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Eigenlijk niets. Ik geloof dat alles wat ik tegengekomen ben, alle tegenslagen, alle leercurves, alle hobbels, nodig waren om hier te komen. En hier is blijkbaar waar ik moet zijn. Ik ben wel heel ongeduldig, dus het had van mij wel wat sneller mogen gaan. Als ik op mijn 26ste al op dit punt had mogen staan, dan had ik dat helemaal prima gevonden! 

Wat is je toekomstvisie?

Ik neem aan voor Essentialiving? Of in het algemeen? Voor Essentialiving heb ik nu een mooi assortiment staan. Er zit nog één concreet product in mijn hoofd, maar ik wil nu mijn aandacht vooral richten op het bereiken van meer mensen met mijn producten.

In het algemeen denk ik, en hoop ik, dat de wereld meer en meer klaar is voor essentialisme. Om dit in een notendop toe te lichten is bijna onmogelijk. Maar essentialisme gaat over leven met alles wat belangrijk voor je is. Je vraagt je niet (zoals bij minimalisme) af: ‘wat kan ik allemaal missen?’ maar juist ‘waar kan ik niet zonder?‘. Ons leven kenmerkt zich door altijd alles maar te willen doen, hebben en zijn. 24/7. Meer, meer, meer.. Maar Corona heeft voor ons de pauze-knop ingedrukt. We kiezen nu meer bewust voor alles wat we wél in ons leven willen hebben. Meer hierover op mijn blog. 

Contactpersoon: Gaby Suhr
Onderneming: Essentialiving
Website: essentialiving.com

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!