Ook jouw evenement, cursus of workshop op de kalender? Kijk dan hier.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: ‘Hoogsensitief (HSP) = meer dan gevoelig alleen’

27/06/2019 @ 19:30 - 21:30

€10
15 tot 20% van de mensen is hoogsensitief, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent dat in een klas op iedere school drie hoogsensitieve leerlingen zouden kunnen zitten. In het team van een bedrijf werken, afhankelijk van de grootte, vaak meerdere hoogsensitieve personen.  Onder de klanten in een winkel of supermarkt bevinden zich ook HSP. En, hoe zit dat in bijvoorbeeld een discotheek, in een sportschool, bij een concert of in een voetbalstadion met duizenden supporters? Misschien vermoed je dat je zelf een HSP (High Sensitive Person) bent. Maar wat is dat eigenlijk precies, HSP? En hoe ga je er mee om?

Hoogsensitiviteit begint bij de meeste mensen met het gevoel ‘anders te zijn’ dan anderen.
Waarin hoogsensitieve mensen zich anders voelen is vaak lastig te benoemen. Het is een gevoel, een ervaring, een besef dat hen danig in de weg kan zitten en dat tot moeilijkheden en problemen kan leiden.

Prikkelverwerking
Alle prikkels die via onze zintuigen binnenkomen doorlopen een proces van verwerking, via het zenuwstelsel naar de hersenen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tijdens dit proces bij HSP iets anders gebeurt dan bij niet-HSP. Met een mooi Engels woord wordt dat sensory-processing sensitivity genoemd. Gevoeliger voor prikkels, in gewoon Nederlands.


Foto

Kwetsbaarheid
Gevoeligheid scoort niet erg in de Westerse maatschappij; er wordt vaak negatief over gedaan. Als kind hoorde de HSP dan ook vaak: ‘Schiet op, stel je niet zo aan. Doe eens wat flinker. Wees eens wat harder.’

Kwaliteiten
Het besef dat in onze maatschappij nog al eens ontbreekt is dat HSP -naast hun kwetsbaarheid- óók uitermate grote talenten hebben. Ze komen bij problemen en uitdagingen heel snel met redelijke oplossingen, ze zijn analytisch sterker dan de gemiddelde niet-HSP en zijn goed in het samenbrengen van de juiste mensen. Ze hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel, voelen stemmingen en sferen goed aan, worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek, ze zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch en ze zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen.
Dát zijn me nog eens kwaliteiten.

Door bovengenoemde talenten zijn HSP vaak succesvol in relaties en carrière.
Alleen, daarvoor hebben ze wel de juiste omgeving nodig!

Gegevens

Datum:
27/06/2019
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
€10
Site:
https://healingcentrum-midfryslan.weebly.com/lezing.html

Organisator

Healing Centrum Mid-Fryslan
Site:
https://healingcentrum-midfryslan.weebly.com/

Locatie

Kerkje van Swichum
Ayttadyk 3
Swichum, Nederland
+ Google Maps