F.L.Y. Coaching

Wie ben je?

Mijn naam is Zahra, 32 jaar en hondenmoeder van Tommie en Luna, een mopshond van 14 en een Frenchie van 2. Ik ben een ambitieuze stuiterbal die van aanpakken houdt. Van mijn businesscoach heb ik heel toepasselijk de bijnaam ‘f*ck it lady’ gekregen, omdat ik bekend sta om mijn niet lullen, maar poetsen attitude. 

Het behalen van mooie resultaten met mijn klanten vind ik heel belangrijk en dat resultaat komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Ik ben recht voor zijn raap en het heeft geen zin om bij mij aan te komen met allerlei smoesjes. Zo lang je excuses groter zijn dan je verlangens, zal je nooit komen waar je graag wilt zijn. 

Naast dat ik confronterend en direct kan zijn, heb ik een groot hart. Ik ben een ras optimist en sta positief in het leven. Dat maakt dat ik voor de klagers onder ons een minder geschikte coach ben. Ik ben dankbaar voor de uitdagingen in mijn leven en zie hobbels op de weg als uitdaging om van te kunnen groeien.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik heb bijna 10 jaar werkervaring opgedaan binnen het gedwongen kader. Zo ben ik werkzaam geweest binnen de jeugdzorg als casusregisseur en als casemanager binnen het gevangeniswezen. In dit werk heb ik ervaring opgedaan met het begeleiden van een complexe doelgroep binnen verschillende hulpverleningstrajecten. Dit heb ik altijd met veel plezier gedaan en hier veel geleerd. 

Ik heb Social Work gestudeerd en vanuit mijn werkervaring, wetenschappelijke kennis en levenservaring een brede expertise opgebouwd die ik nu met veel passie inzet binnen mijn eigen onderneming.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik heb gekozen voor het ondernemen, omdat ik een geheel eigen kijk heb op de wereld en voor mijn gevoel kon ik daar in loondienst te weinig gehoor aan geven. Mijn ambitie en drive werden al gauw gezien als overdreven en daar was ik eigenlijk wel een beetje klaar mee. 

Vorig jaar heb ik een ongeluk gehad met mijn paard waardoor ik knieletsel heb opgelopen. Dat was het moment waarop ik dacht, ik ga het nu gewoon doen! Een goed moment komt er toch nooit. Middenin mijn revalidatietraject, toen ik nog niet eens kon lopen, heb ik mijn vaste baan in loondienst opgezegd. Dat is trouwens heel typerend voor mij, want ik ga altijd all-in, dat blijkt ook wel weer uit hoe mijn bedrijf F.L.Y. Coaching is ontstaan, haha. 

Fun fact: veel mensen weten niet dat de afkorting F.L.Y. staat voor First Love Yourself. Heel belangrijk! Tegelijkertijd staat F.L.Y. voor mij ook voor het vrije gevoel dat ik ervaar sinds ik voor mijn waarde ben gaan staan en van mezelf ben gaan houden, precíes zoals ik ben. 

Niets geeft zoveel vrijheid als je eigen leven leiden, op de manier die bij jou past en waar jíj dolgelukkig van wordt. Als de dingen die ik doe de goedkeuring van anderen niet kan wegdragen, vind ik dat helemaal prima. Ik doe er namelijk niemand kwaad mee en dat is voor mij het belangrijkste!

Het idee voor mijn onderneming had ik eigenlijk al heel lang, maar het was nooit het goede moment. Ik vond mezelf niet goed genoeg, ik was er nog niet klaar voor en noem maar op. In 2012 is mijn grote held, mijn vader, op 57-jarige leeftijd overleden. Dat was het moment waarop ik me realiseerde dat het leven te kostbaar en te kort is om een leven te leiden dat helemaal niet bij mij past. Dat niet van mij is. 

Ik had, en heb nog steeds, grote dromen en heb me heel lang laten vertellen dat ik mijn dromen niet zou kunnen realiseren. En zo zijn er heel veel vrouwen die grote dromen en ambities hebben, maar daar niets mee doen uit angst. Angst voor het onbekende, voor afwijzing, niet aardig te worden gevonden of het gevoel niet goed genoeg te zijn. 

Juist omdat ik weet hoe vreselijk het is om een leven te leiden dat in het teken staat van iemand anders, waardoor je constant op je tenen loopt en aan jezelf twijfelt, doe ik wat ik nu doe. Ik help vrouwelijke ondernemers (in spé) schaamteloos zichzelf te zijn, schijt te hebben aan wat een ander daarvan vindt en eindelijk te doen waar ze zélf dolgelukkig van worden!

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

‘If you fail to plan, you plan to fail’ 

Een goede en vooral realistische planning is een must. Ik maak iedere maand een actieplan. Daar zet ik echt alles in, ook me-time bijvoorbeeld. Dat is iets wat vaak geskipt wordt als er iets tussen komt en daar waak ik echt voor. Ondernemen geeft veel vrijheid, tegelijkertijd is het ook een uitdaging om je agenda niet te laten bepalen door anderen. Als je namelijk niet uitkijkt word je op die manier een slecht betaalde werknemer in je eigen bedrijf en ik heb hele andere ambities, dus ik ben daar heel alert op. 

Ik houd bij alles wat ik doe het einde in gedachten en doe iedere dag heel gericht wat ervoor nodig is om daar te komen waar ik wil zijn. Als je namelijk nergens voor staat, val je overal voor. Naast dat het je niet brengt waar je wilt zijn, is het ook nog eens heel vermoeiend. Juist door te weten wat ik wil en waar ik naartoe wil, zowel zakelijk als privé, kan ik heel bewust kiezen waar ik ja en waar ik nee tegen zeg. Dit heb ik trouwens ook ‘the hard way’ moeten leren hoor, want door mijn ADHD zei ik uit enthousiasme iets te vaak ja op van alles en nog wat, waardoor ik mezelf regelmatig straal voorbij ben gelopen.  

Moeilijke keuzes, makkelijk leven is mijn motto. Sinds ik mezelf dat heb aangeleerd lukt het mij veel beter om in het hier en nu te zijn en mijn focus te behouden.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Het klinkt cliché, maar dat ben ik zelf. Het raakt me ook merk ik nu ik dit opschrijf, want ik heb mezelf altijd heel klein gehouden. Mijn hele leven stond in het teken van aardig gevonden worden en de goedkeuring van anderen, want alleen dan voelde ik me goed genoeg. 

Nu ben ik ruim 10 jaar verder en leid ik mijn eigen leven. Zoals ik dat zélf graag wil, op de manier die bij mij past en waar ík dolgelukkig van word. Ik heb ook ooit in de schoenen gestaan van mijn klanten. Door in mezelf te geloven leef ik nu mijn droom en dat gun ik iedereen. 

Ik vind het fantastisch om vrouwelijke ondernemers (in spé) hierbij te mogen helpen. Als je bereid bent het moeilijke te doen, wordt het daarna leuker én makkelijker. Uit ervaring weet ik dat niets onmogelijk is en geen droom te groot is, als je maar écht wilt en in jezelf gelooft! 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Goede vraag! Ik heb even over het antwoord na moeten denken, want er schoot me eigenlijk niet zo gauw iets te binnen. Ik denk dat ik vooral mezelf heel erg heb onderschat. Ik zei altijd dat ik geen ondernemer was, omdat ik mezelf niet zakelijk genoeg vond en zo had ik nog een aantal beperkende overtuigingen. Het tegendeel is echter gebleken sinds ik ben gestart, want ik kwam er al gauw achter dat ik heel snel kan schakelen en niet bang ben om risico’s te nemen. 

Er schiet me trouwens ineens toch nog iets te binnen! Wat ik wel heb onderschat, is het belang van een goed netwerk. Ik vond het in het begin helemaal niets om zo zichtbaar te zijn, maar ik zie steeds meer in hoe waardevol het is voor de groei van je bedrijf en nu ben ik er zelfs van gaan houden.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Ik heb eigenlijk nooit dingen in mijn leven die ik over zou willen doen, want ook van de dingen die niet helemaal zijn gelopen zoals ik graag had gewild heb ik veel geleerd.  

Als ik dan toch 1 ding moet noemen, is dat de advertentie in het plaatselijke krantje, no offence trouwens, van het dorp waar ik woon. Daar heb ik echt veel te veel geld voor betaald. Ik was net begonnen met mijn bedrijf en uiteraard wordt dat aan de telefoon allemaal heel mooi gepitcht. Het klonk als een geweldige kans en voor ik het wist had ik natuurlijk alweer ja gezegd. 

Achteraf heb ik er wel om gelachen, want het ging dus om een speciale editie van het zwembad bij ons in het dorp. Wat dacht ik eigenlijk??? Totaal geen raakvlak met mijn business natuurlijk, maar goed. Wel weer een ervaring rijker en ik was op zich wel blij met het artikel, haha. 

Wat is je toekomstvisie?

Als klein meisje wilde ik Oprah Winfrey worden. Ik had toen natuurlijk geen flauw idee dat, dat geen beroep was, haha. Het beeld dat ik als klein meisje van haar had en de blije gezichten die ik op tv zag dankzij haar, zijn me wel altijd bijgebleven. Wat ik graag wil is zoveel mogelijk impact maken door te doen waar ik goed in ben, namelijk vrouwen in hun kracht zetten. 

Mijn visie op schaamteloos jezelf zijn, is dat we het belang van schijt hebben onderschatten. Ongehoorzaam zijn en uit de band springen is, net als erbij willen horen trouwens, ook een menselijke behoefte. 

Het is mijn levensmissie om zoveel mogelijk vrouwelijke ondernemers (in spé) te helpen zichzelf belangrijk genoeg te vinden om alle meningen en verwachtingen aan de kant te schuiven en zichzelf niet langer klein te houden. Door individuele coachtrajecten help ik vrouwen gehoor te geven aan hun eigen behoeften en verlangens náást die van anderen. Nooit ten koste van zichzelf. 

Naast mijn 1-op-1 samenwerkingen wil ik zoveel mogelijk vrouwen inspireren en motiveren schaamteloos zichzelf te zijn en hun eigen leven te leiden. Daarom wil ik in de toekomst graag masterminds organiseren en spreken op evenementen. Mijn grootste droom is om mijn eigen evenementen te organiseren. Zoals je leest, het begon allemaal met een droom en die ben ik gaan realiseren. Daardoor zijn mijn dromen nóg groter geworden en ik blijf dromen. 

Het verhaal dat je jezelf vertelt is jouw werkelijkheid en die werkelijkheid bepaalt jouw visie en de resultaten die je behaalt. Ik wil je uitnodigen eens na te denken over situaties en gebeurtenissen in je leven en dit interview afsluiten met de vraag: ‘Doe jij dan op dit moment wat je écht graag wilt?’

Contactpersoon: Zahra Valke Onderneming: F.L.Y. Coaching Website: www.flycoaching.nl