Fair Sayari

Contactpersoon: Anne de Jong
Onderneming: Fair Sayari
Website: www.fairsayari.nl 

Wie ben je?

Mijn naam is Anne de Jong, 25 jaar. Ik woon in Nederland met mijn vriend en twee katten, met de Veluwe als achtertuin. Het liefst ben ik op reis als vakantie of voor werk. Afrika is mijn favoriete continent, ik heb echt iets met de mensen en de natuur is fantastisch mooi. Al tijdens mijn toerisme studie wist ik dat ik iets wilde doen met de reiswereld. Tijdens mijn reizen kwam ik er ook steeds meer achter dat er veel negatieve effecten aan toerisme kleven en dat duurzaam toerisme hier verandering in kan brengen. Ik wil graag bijdragen aan de (reis)wereld een beetje beter te maken. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Vanuit mijn master heb ik eigenlijk meteen mijn eigen bedrijf gestart. Ik heb een bachelor in toerisme business management (Saxion Hogeschool) en een master in duurzaam toerisme ontwikkeling (Wageningen Universiteit) afgerond. Tijdens mijn master ben ik parttime bij mijn stagebedrijf Travelife gaan werken. Dit is een duurzaam certificeringsprogramma voor reisorganisaties waar ik de basis heb geleerd van het verduurzamen en coachen van reisorganisaties. Vanuit daar is het balletje gaan rollen. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Na mijn afstuderen ben ik hard op zoek gegaan naar een baan in mijn vakgebied, maar dit bleek lastiger dan ik had verwacht. Ik had wel een eisenpakket waar mijn nieuwe baan aan moest voldoen. Ik wilde graag in de reiswereld werken, het liefst met Afrika, en gefocust zijn op duurzaamheid. Deze combinatie bleek zeldzaam (meeste banen al vervuld), en na een heleboel sollicitaties op vacatures die eigenlijk niet bij mij pasten heb ik mijn eigen bedrijf gestart. Ik heb daarnaast wel nog een tijdje bij een duurzame reisorganisatie gewerkt, maar sinds een jaar werk ik nu volledig zelfstandig. 

Ik werk dus als duurzaamheidsconsultant voor reisorganisaties en bestemmingen. Dit houdt eigenlijk in dat ik ze help met hun strategie en werkzaamheden verduurzamen. Ik ondersteun ze in het implementeren van duurzaamheid en het werken naar certificering. Door middel van brainstormsessies, groepstrainingen, workshops en 1-op-1 advies werken we naar een duurzamere methode en daarmee een duurzamere reisindustrie. Daarbij werk ik ook als Afrika coördinator voor certificeringsprogramma’s Travelife en Green Destinations. Uiteindelijk heb ik dus zelf mijn droombaan gecreëerd, hier ben ik nog steeds heel blij mee! 

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik heb nooit echt geteld hoeveel uur ik precies aan Fair Sayari besteed per week, maar ik vermoed rond de 40 – waarvan driekwart declarabel. Werk gaat eigenlijk altijd voor doordeweeks, maar ik plan rustig een afspraak in om mijn nagels te laten doen of om een middag in het bos te gaan wandelen met een vriendin. Ik vind het echt ideaal, ik heb geen verplichtingen om van 9 tot 5 op kantoor te zitten. Ik kan zelf mijn werktijden inplannen en kan hierdoor gemakkelijk zelf de week inplannen. Dat dit betekent dat ik af en toe ook in het weekend werk vind ik geen probleem. Daarbij werk ik met veel verschillende tijdzones dus werk ik ook wel eens een uurtje in de avond als ik een belafspraak heb. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Sayari betekent planeet in het Swahili, dus Fair Sayari = Fair planet. Dit is ook meteen waar ik volledig achtersta. Met mijn advies wil ik organisaties helpen de (reis)wereld eerlijker te maken en een betere plek voor iedereen – de lokale bevolking, maar ook de reiziger. Wat Fair Sayari uniek maakt is dat er binnen Nederland niet echt een adviesbureau bestaat voor reisorganisaties dat verder gaat dan certificering. Ik maak duurzaamheid toegankelijk, makkelijk en aantrekkelijker voor de reisindustrie. Ik leid ze weg van het geitenwollensokken imago en help ze duurzaamheid op de juiste manier in te zetten. Duurzaamheid zorgt voor uniekere en authentiekere reizen, tevreden personeel én reizigers, en is goed voor de reisbestemming. Wat wil je nog meer? 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Mijn vriend is ook ondernemer, dus ik kan gelukkig veel bij hem afkijken en hij helpt mij goed met beslissingen maken. Wat ik misschien onderschat heb is dat tijden kunnen veranderen, en daarmee je inkomen. Ik heb een prima buffer staan maar nu met COVID-19 heb ik opeens weinig inkomen. De reisbranche heeft nu andere prioriteiten. Als ik dan bereken wat ik vorig jaar heb verdiend, had mijn buffer veel groter kunnen zijn en mijn zorgen nu een stuk minder. Ik weet dat COVID-19 een unieke situatie is en grotendeels overmacht, maar toch heb ik onderschat hoezeer dit het dagelijkse leven beïnvloedt. Goede les voor 2020! 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Als ik echt iets over kon doen met de kennis en ervaring die ik nu heb, zou ik mezelf vanaf het begin serieuzer hebben opgesteld. Nu was het meer projectje op projectje waar Fair Sayari is uitgerold. Ik zie nu jonge onderneemsters die echt een onderneming hebben staan vanaf dag 1, terwijl dat bij mij pas later is gegroeid. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat ik in eerste instantie liever niet voor mezelf wilde beginnen en mijzelf daardoor niet als bedrijf presenteerde. Nu wil ik niets anders, dus ben uiteindelijk blij dat ik geen baan kon vinden die bij mij paste. 

Wat is je toekomstvisie?

Lastige vraag en ik heb er ook niet per se heel goed over nagedacht. Ik zou het in de toekomst wel gaaf vinden om Fair Sayari uit te bouwen met meer adviseurs en om bijvoorbeeld ook te focussen op het verduurzamen van accommodaties. Ik ben op het moment bezig met een onlineproject voor reisorganisaties die we hopelijk binnenkort kunnen lanceren. Ik zou het ook leuk vinden om meer trainingen en workshops te gaan geven en willen uitgroeien tot duurzaamheidsexpert in de reiswereld. Ik wil zeker groeien met Fair Sayari maar hoe dat loopt dat ligt nog open! 

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!