Ga voor excellent in je vak, maar vergeef jezelf als het niet altijd lukt

Het is 3.30 s’nachts en terwijl mijn partner lekker naast mij ligt te snurken ben ik klaarwakker

Het danst in mijn hoofd………

Het loopt niet zoals ik wil en dat frustreert me, mijn energie lekt ervan weg.

Waarom? Nou……..ik barst van de inspiratie en mijn doelen zijn zo groot dat de groei van mijn bedrijf me niet snel genoeg gaat. ‘Word het dan toch tijd voor een investeerder zodat ik sneller kan opschalen’…..hmm die zet ik nog even in de ijskast (eerst even kijken of ik mijn businessmodel kan tweaken waardoor ik sneller mijn doelstellingen haal)

Zo een bekend fenomeen bij ontembare perfectionistische ondernemers: die frustratie 

Het frustreert me:

  • Dat ik zie dat mijn sales en marketing nog niet helemaal als een geoliede machine loopt
  • Dat ik stil moet staan om te heroriënteren en te evalueren
    1. – Dat mijn eigen bedrijfsprocessen nog niet 100% op orde zijn terwijl Ik vanuit mijn consultancyrol dagelijks MKB-bedrijven help deze te optimaliseren en dat dit is gerealiseerd tegen de tijd dat ik weg ben

(Voor degene die wellicht denkt ‘yeah right’ check https://sandhyasantoe.nl/testimonials/ om te weten dat het geen opgeklopte BS is)

Dus klim ik in de pen (nou ja notitieapp van mijn IPhone dan) met mijn AirPods in en muziekje aan om vervolgens deze blog te schrijven 

En dan valt het kwartje……het is angst 

Angst dat de grote droom die ik elke dag helder visualiseer niet kan waarmaken en dat ik bang ben dat ik mijn Legacy niet kan achterlaten voordat ik het loodje leg. Ik haal diep adem en vertrouw weer op mijn oerkracht. Ik weet uit ervaring dat je als succesvolle ondernemer juist regelmatig stil moet staan om te heroriënteren. 

Daar zitten twee waardevolle lessen voor ons in als ondernemers waar we snel geneigd zijn om aan voorbij te lopen. De neiging is vaak, als angst regeert, om te gaan vechten of vluchten en ik snap het helemaal. Ik heb het zelf ook jaren gedaan en val af en toe ook terug, de ondernemersreis is namelijk een proces waar je elke dag weer geconfronteerd wordt met jezelf en je jezelf moet challengen om door te zetten, maar vooral moet gaan leren vertrouwen op je gevoel.

Op je echte gevoel, en niet op een emotie zoals angst. Angst is een slechte raadgever en zorgt ervoor dat we ons gaan verschuilen of juist nog harder gaan vechten. En ja en die trein dendert gewoon door, maar je mag…..correctie…….je moet zelfs regelmatig de tijd nemen om stil te staan en te heroriënteren. 

De lessen die ik heb hieruit geleerd en doorgeef aan mijn klanten is dat je jezelf mag troosten met de gedachte dat je goed genoeg bent en jezelf niet zo moet bestraffen. Omdat je bijvoorbeeld pas bent begonnen met je onderneming en het niet reëel is in het tijdsbestek wat je voor ogen hebt. Omdat je niet altijd invloed kunt uitoefenen op externe omstandigheden. Omdat je weerstand ondervindt bij anderen omdat ze je visie niet volgen, of omdat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Het is O.K. en het hoort bij jouw groei als mens en ondernemer. Toen ik mijn eerste onderneming startte was ik alleen bezig de kosten te drukken om zoveel mogelijk zelf te doen. Totdat ik ontdekte dat succesvol ondernemen bestaat uit het zoeken van de juiste mensen om je heen met skills die jij nou nét niet hebt zodat jij je bezig kunt houden met je waardevolle creatie. Start met het investeren in jezelf, leer het ondernemersvak en schuif het niet aan de kant ook al zit het in je allergiegebied. 

Het is toch eigenlijk gek dat sommigen van ons de overtuiging hebben dat ze met het zelf dingen doen kosten besparen en niet investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Terwijl we vaak wel investeringsbereidheid zijn als het gaat om de (her)inrichting van je onderneming. Value the board girl…..en de board ben jij als DGA, of ZZP-er. Geef jezelf die waarde en gun jou en je bedrijf ook een goede vliegende start of doorstart.

Thank god heb ik zelf een coach die mij regelmatig spiegelt zodat ik ook kan groeien wat ook weer resulteert in reflectie en groei in mijn onderneming.

Het is tijd om te gaan slapen……….mijn angst is weg en ik voel me weer rustig. Ik sluit mijn ogen en val als een blok in slaap, morgen ga ik weer tegenaan.

Gaat er bij lezen van deze blog door je heen ‘That’s Me’ dan ben je mijn vrouw. Ik ben er voor je om jou te laten excelleren en ik verkoop geen BS. Ik heb een bedrijfskundige achtergrond, een gedegen coachopleiding, ik investeer zelf ook in mijn persoonlijke ontwikkeling en laat en mijn klanten niet los totdat ze hun Next Level hebben gehaald.

Check mijn programma’s op www.sandhyasantoe.nl

Go go go and make it worth!

Liefs

Sandhya ⭐️

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!