Iep Bergsma Fotografie

Contactpersoon: iep Bergsma
Onderneming: iep Bergsma Fotografie
Website: www.iepbergsma.com

Fotografie: Isabeau Bosscher

Wie ben je?

Mijn naam is iep Bergsma. Ik ben een jonge ondernemer uit 1997 die na het kiezen van een verkeerde studie en op afraden van anderen, ging voor mijn droom. En die droom? Dat was fotograaf worden. 

Ik help vrouwen met het versterken van hun personal branding d.m.v fotografie, talks & mijn eerste boek ‘Picture Perfect’, zodat ze meer impact maken, ideale klanten aantrekken en keiharde euro’s verdienen met dat wat ze leuk vinden en ze daarmee het leven kunnen creëren dat ze graag willen. Ik heb zelf ervaren dat als je uitstraling niet klopt met wie je bent, je niet die impact kan maken en niet met de klanten werkt waar je blij van wordt. Ik gun andere vrouwelijke ondernemers datzelfde positieve effect van een sterke personal branding.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik heb voordat ik startte met het ondernemerschap 4 jaar fotografie gestudeerd aan de Friese Poort (MBO niveau 4). Door het kiezen van een verkeerde opleiding na de middelbare school, wist ik 100% zeker dat ik fotografie wilde studeren en mijn eigen bedrijf wilde opzetten. Met dat doel ben ik aan mijn opleiding gestart en heb ik 4 jaar lang keihard gewerkt op & na school om direct na mijn afstuderen de sprong in het diepe te nemen en fulltime te ondernemen. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ondernemen was voor mij de enige optie. Ik zag mijzelf absoluut niet in loondienst werken. Ik wilde vrijheid, mijn eigen visie en missie uitdragen, de wijde wereld in. 

In dat plaatje paste een onderneming en geen baan in loondienst. Dat ik fotograaf zou worden stond vast. In welk jasje wist ik nog niet. Toen ik op een dag in de bus terug naar huis zat na een dag school en ik wat krabbelde in mijn journal, kwam ineens het idee van vrouwelijke ondernemers fotograferen. Ik had net het boek #girlboss gelezen van Sophia Amoruso en dat vond ik zo’n inspirerend verhaal. Haar fotograferen zou zó tof zijn dacht ik nog. En toen werd het 1+1=2. Ik ga vrouwelijke ondernemers fotograferen. Toen ik dat besluit maakte, fotografeerde ik nog alles en iedereen. En daar werd ik niet gelukkig van. Bruiloften, baby’s en gezinnetjes waren niet voor mij. Dat heb ik dus opgegeven en toen ben ik mij vol gaan focussen op vrouwelijke ondernemers. Met succes!

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Het is soms even puzzelen, omdat ik kamp met heftige depressies. Dat maakt het er niet makkelijker op. Dat betekent dat ik heel flexibel moet zijn en soms een dag niet kan werken. Met lief zijn voor mijzelf, vooruit plannen en de boel soms de boel laten, kom ik een heel eind. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik denk dat ikzelf de unieke factor ben in mijn onderneming. Iedereen kan zich inschrijven bij de KVK en een website bouwen, maar om het echt tot een succes te brengen is een ander verhaal. Ik heb van niets, iets gemaakt op mijn 22e. 

Helemaal zelf. Mijn boek ligt in de winkels en ik blijf vernieuwen en groeien. 

Ook is mijn onderneming authentiek. I’m keeping it real. Ik deel niet alleen de successen maar ook de andere kant van de medaille. Ik laat zien dat je een onderneming kan runnen met een depressie. Het een sluit het ander niet uit.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ik ben met een behoorlijk open blik de reis gestart. Ik had geen verwachtingen, wel vertrouwen. Ik ga altijd met volle angst vooruit en zie wel waar het schip strand. 

Ik heb geleerd dat mindset een énorme impact heeft op hoe je je onderneming runt. Dus als ik iets heb onderschat, is dat het. 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Meer en eerder stilstaan bij de successen. Groot en klein. Ik ben vanaf het begin in 1 keer doorgegaan en daar heb ik nog steeds een handje van. Ik leer mijzelf nu vaker stil te staan bij alles wat ik al heb bereikt en daar probeer ik dan ook echt van te genieten en trots op te zijn. 

Wat is je toekomstvisie?

Eerst nog maar heel veel groeien en bloeien. Uiteindelijk, als ik later groot ben 😉 wil ik meer in de coachrol stappen en andere vrouwen leren hoe je een bedrijf opbouwt en staande houdt. Ik wil ze laten zien, dat als je echt iets wilt, je dat kunt! Want als ik het kan, kunnen zij het ook. Daar heb ik alle vertrouwen in! 

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!