Instituut Vitae | Coaching & Consultancy voor Financieel Dienstverleners

Wie ben je?

Ik ben Janine Oskam. Ik help mensen in financiële organisaties om met meer energie, meer plezier, meer gemak, meer focus én meer overzicht méér uit hun dag te halen. Dat is wat ik noem Winnen met Vitaal Werken! 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Voordat ik met Instituut Vitae startte werkte ik al meer dan 20 jaar in de financiële dienstverlening. Eerst in loondienst en vanaf 2009 ben ik mede-eigenaar geworden van het assurantiekantoor van mijn man. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

In 2015 kreeg ik een burn-out. Ik besloot een andere weg in te slaan en ben me gaan verdiepen in vitaliteit, een onderwerp wat me altijd al boeide. Ik ben weer gaan studeren en na het behalen van mijn diploma ben ik mijn bedrijf gestart. Oude liefde roest blijkbaar niet, want na een lange zoektocht naar mijn ‘ideale klant’ viel eind vorig jaar opeens het kwartje. Ik wil niets liever dan ‘mijn branche’, de financiële dienstverlening, helpen om vitaal te werken. Zodat de mensen die werken in deze branche met meer energie, meer rust en meer gemak hun belangrijke werk kunnen doen. 

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Door fysiek en mentaal goed voor mezelf te zorgen, door een goede planning te maken, krachtige (en soms lastige) keuzes te maken, prioriteiten te stellen én mijn grenzen te bewaken lukt het mij meestal om alles goed te combineren. Ik vind het écht heel belangrijk om volop tijd te hebben voor de mensen die ik liefheb én voor mezelf. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

De integrale aanpak maakt mijn werkwijze uniek. Waar vitaliteit voor veel mensen begint en eindigt met eten, drinken en bewegen, kijk ik anders. Vitaal werken betekent voor mij bijvoorbeeld het verminderen van (werk)druk en stress, op je plek zitten, goed organiseren, effectief communiceren en gebruik maken van slimme tools. Natuurlijk is goed voor jezelf zorgen, fysiek én mentaal, ook erg belangrijk. En gezond eten, gezond drinken en genoeg bewegen horen daar zeker bij. Maar er is wat mij betreft zo veel méér!

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ik was al jarenlang ondernemer, dus ik kende al veel uitdagingen van het ondernemerschap. Ondernemer zijn betekent verantwoordelijkheid nemen voor alles en dat vind ik pittig. Ik mis ook regelmatig een sparringpartner en leer steeds beter om die buiten mijn bedrijf te vinden. 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Sinds ik ervoor heb gekozen om ‘mijn branche’ te helpen gaat alles makkelijker. Ik weet als geen ander hoe de branche werkt, wat de uitdagingen zijn en waar de valkuilen liggen. Als ik 1 ding over kon doen zou ik direct voor deze doelgroep gegaan zijn.

Wat is je toekomstvisie?

Ik wil mijn branche vitaler maken en dat is een grote missie. Preventief werken aan vitaliteit van mensen is effectief, bespaart veel leed en levert veel op. Vitale medewerkers hebben meer energie en een groter werkvermogen en zorgen daarmee voor een vitale organisatie. Maar er is een cultuurverandering nodig om de hele sector hiervan bewust te maken. Afgelopen voorjaar heb ik een podiumtraining gevolgd om mijn verhaal beter en duidelijker te kunnen vertellen. En dat werkt! Ik kan nu met een lezing of workshop mijn methode met grote(re) groepen delen en op die manier mijn impact vergroten. 

Contactpersoon: Janine Oskam

Onderneming: Instituut Vitae | Coaching & Consultancy voor Financieel Dienstverleners Website: www.instituutvitae.nl