Iqi-design

Contactpersoon: Danique Roelfsema
Onderneming: Iqi-design 
Website: www.iqi-design.nl

Wie ben je? 

Hoi! Ik ben Danique Roelfsema (24 jaar). Een creatieveling die haar dromen wil najagen. Vrienden omschrijven mij als een aanpakker, leergierig, eerlijk, loyaal, vrolijk en een partyanimal.  Zelf omschrijf ik mij ook als ambitieus en eigenwijs.

Ik ben eigenaar van Iqi-design. Een bedrijf in brand design en strategie. Ik help ondernemers in de creatieve sector om op te vallen in de massa, op een manier die bij hen past. Daarnaast studeer ik fulltime aan de hogeschool Utrecht. Ik volg hier de opleiding communicatie en multimedia design. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Mijn traject ziet er wellicht iets anders uit dan bij andere ondernemers. Ik studeer namelijk nog. Voordat ik begon met Iqi-design heb ik vele studenten bijbaantjes gehad in de horeca en in de zorg. Verder heb ik het MBO afgerond. Ik heb een diploma in Ruimtelijke vormgeving en styling. Dit bleek niet mijn ding en ik wilde heel graag verder studeren omdat ik niet genoeg werd uitgedaagd. Ik ben gaan studeren aan het HBO waar ik nu in mijn laatste jaar zit. In ditzelfde jaar ben ik ook mijn onderneming gestart.  

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Al sinds jongs af aan ben ik creatief bezig. Wat begon met tekenen en schilderen vervormde zich later in ruimtelijke vormgeving en styling. Sinds 3 jaar weet ik dat mijn passie ligt bij brand design en strategie. Na vele stages te hebben gelopen bij diverse bedrijven ben ik erachter gekomen dat 5 dagen in de week bij een bedrijf werken niet voor mij bestemd is. Waar je in een bedrijf vaak een (klein) onderdeel bent van het geheel, doe ik voor iqi-design alles zelf. Ik krijg enorm veel energie van het feit dat ik het hele traject mee maak. Van het zoeken van klanten tot aan de oplevering. Sparren met de klant en tot een tof concept komen waar zij blij van worden. Dat geeft mij energie. Ik ben altijd al een beetje eigenwijs geweest en doe graag dingen op mijn manier in plaats van volgens het boekje. Ook haal ik veel meer voldoening uit het feit dat ik alles zelf mag regelen. De drive die ik dan voel, voel ik niet wanneer ik onderdeel ben van een bedrijf. Naast deze dingen vind ik vrijheid heel belangrijk. Ik ben een harde werker, maar vind het heerlijk om te kunnen zeggen; ‘in plaats van woensdag ga ik zaterdag aan de slag’. En elke keer op een andere locatie kunnen werken vind ik ook fijn. 

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Dat is een leuke vraag haha, daar heb ik soms nog wel eens moeite mee. Mijn dagen zien er altijd weer anders uit. Ik heb de neiging om al mijn energie te stoppen in mijn bedrijf terwijl er ook nog een studie bestaat waar ik mijn aandacht aan moet geven. Tijdens studie deadlines ligt mijn focus vooral daar en als ik deadlines heb voor een klant dan moet ik mijn studie even links leggen. Zo wisselt het zich af, en daar is geen vaste planning voor aangezien mijn studie rooster om de maand veranderd. Gelukkig ben ik flexibel en kan ik daar goed mee om gaan. 

Helaas zitten we nu in de corona tijd en daardoor zien mijn dagen er iets anders uit. Mijn studie volg ik volledig thuis waardoor ik dat ook zelf inplan. Ik heb nu geen vaste lestijden. Dat vergt wel veel van je om telkens de motivatie te zoeken voor je studie. Zeker omdat ik mijn bedrijf het leukste vind om mee bezig te zijn op dit moment. 

Verder ben ik een echt nachtdier. De meeste inspiratie krijg ik ‘s Avonds. Mijn werkdagen start ik dan ook vaak om 11 uur in de ochtend. Ik werk dan wel tot laat in de avond door. Maar dat vind ik heerlijk. In de ochtend probeer ik dingen te doen zoals sporten of de kleine taken zoals mails beantwoorden. Rustig wakker worden heb ik echt nodig. Waar een ander in de avond na een werkdag gaat ontspannen, doe ik dat graag in de ochtend. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Wat mijn onderneming uniek maakt is mijn stijl en doelgroep, maar ook de tijd die ik steek in de klant. Ik richt mij op ondernemers in de creatieve branche omdat ik daar de meeste energie uithaal. Ook passen zij goed binnen mijn ontwerp stijl. Ik stel kwaliteit boven kwantiteit en vind het belangrijk om tijd te stoppen in mijn klant. Waar andere designers meestal overleggen via mail of Skype ben ik echt wel van het persoonlijk afspreken (waar mogelijk) om dingen af te stemmen en te sparren. Natuurlijk doe ik ook aan mailen en skypen, maar die mogelijkheid laat ik bij de klant. Persoonlijk contact is in ieder geval altijd mogelijk. Behalve in deze tijd natuurlijk. Nu gebeurt alles online. 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Tot nu toe is er nog niet iets dat ik onderschat heb. Wel zijn er dingen die ik lastig vind. Het bepalen van je tarief bijvoorbeeld. Ik heb een tijd gehad dat ik bijna geen geld durfde te vragen voor wat ik deed. Ik dacht dan ‘ja, maar ik studeer nog’ of ‘ja diegene ken ik dus daar durf ik geen geld aan te vragen’. Gelukkig ben ik daar inmiddels wel overheen. Ik weet dat mijn werk van kwaliteit is en dat ik goed ben in wat ik doe. En daar mag geld voor gevraagd worden. 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Minder twijfelen en eerder beginnen met ondernemen. Puur omdat ik zo ontzettend veel geleerd heb sinds ik ben begonnen met Iqi-design. Van het ondernemen leer je soms meer dan in een heel schooljaar. Gewoon doen is mijn motto nu. 

Wat is je toekomstvisie?

In een wereld waar steeds meer bedrijven uit de lucht lijken te vallen wil ik ondernemers blijven helpen op te vallen binnen de massa. Op een manier die bij hen past. Elke ondernemer verdient het om gezien te worden.

Ik krijg energie van brand design en strategie en daar ga ik lekker mee verder. Blijven bijleren en steeds beter worden. Ik zie mijzelf in de toekomst met een eigen kantoor met een leuk team om mij heen. Wat niet vergeten mag worden is een kantoor hond. En ja, die golden retriever komt op de website gewoon onder het kopje ‘werknemers’ te staan haha. Natuurlijk met een knipoog. Fulltime aan de slag voor Iqi-design is echt mijn ideale droom. Aan het begin wil ik misschien nog 50/50 doen. Twee dagen bij een bedrijf freelancen bijvoorbeeld en drie dagen voor mezelf. We gaan zien hoe het zich ontwikkelt in de toekomst. 

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!