It is up to you

Wie ben je?

Hi, ik ben Kimberley Munster en ben 30 jaar. Als je mij Nederlands hoort praten dan kun je waarschijnlijk raden waar ik vandaan kom. Ik ben namelijk geboren en opgegroeid in Winterswijk. Ondanks het feit dat ik enorm internationaal georiënteerd ben, meerdere keren op verschillende plekken in binnen- en buitenland heb gewoond en momenteel in Arnhem woon horen mensen nog steeds aan mijn accent dat ik uit de Achterhoek kom. Vind ik wel humor. Nu praat ik ook onwijs veel Engels aangezien ik taalcoach ben in de Engelse taal. Wanneer ik schakel van het Engels naar het Nederlands levert dat vaak grappige momenten op, omdat ze vaak die Achterhoekse charme niet meteen verwachten.

Ik besteed veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling en vind onderwerpen rondom mindset, transpersoonlijke psychologie en spiritualiteit erg interessant. Dat is naast mijn enthousiasme, positieve energie en humor terug te zien in mijn trainingen en coaching sessies. Ik ben dol op reizen (met name the UK en Ierland), lezen en de zon. Daarnaast geniet ik van planten, koffie, kunst & cultuur en mijn vriendin, familie & vrienden.

Met mijn bedrijf ‘It is up to you’ help ik Nederlandse ondernemers om zelfverzekerd in het Engels te communiceren.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Van jongs af aan heb ik al een liefde voor de Engelse taal. Door het reizen is de liefde voor de taal alleen maar groter geworden. Ik heb zelf ook in Engeland en Schotland gewoond. Dit is dan ook de reden geweest om Engels te gaan studeren. Na mijn studie heb ik een aantal jaren in het voortgezet onderwijs gewerkt. Al vrij snel merkte ik dat ik hier niet op mijn plek was.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

De reden dat ik bijna 3 jaar geleden ‘It is up to you’ ben begonnen is omdat ik merkte dat veel professionals de Engelse taal toch lastig vinden. Veel Nederlanders kunnen het Engels prima begrijpen, maar Engels schrijven en met name praten is voor veel Nederlanders toch een uitdaging vooral in de zakelijke wereld. Ze laten daardoor kansen liggen om bijv. door te groeien binnen het bedrijf of plaatsen zichzelf elke keer op de achtergrond wanneer er Engels moet worden gesproken. “The limits of my language means the limits of my world” een quote van Ludwig Wittgenstein omschrijft dit mooi. Onzekerheid speelt vaak een grote rol.

De eerste 2 jaar heb ik voornamelijk in-company taaltrainingen gegeven. Van algemeen Engels, business Engels tot aan Engels in de zorg. Zo heb ik o.a. voor de jeugdverpleegkundigen en consultatiebureau assistenten van Sensire een eigen module ontwikkeld, dat vond ik heel tof. Nu heb ik mij gespecialiseerd en focus ik mij voornamelijk op Nederlandse ondernemers.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

De ochtenden zijn voor mij heel belangrijk om de dag echt goed te beginnen. Ik besteed dus bewust tijd aan rustig ontbijten, mediteren en een heerlijke kop koffie om vervolgens eerst te beginnen met iets waar ik graag aan wil werken en leuk vind om te doen. Dit werkt heel goed voor mij en geeft meteen een energieboost. Naast de geplande afspraken wil ik mij niet te veel vastleggen met taken waar ik dan die dag per se aan moet werken. Eerlijk? Sommige dagen zijn super chaotisch, maar kan ik toch veel doen. Andere dagen loop ik weer achter de feiten aan. Soms lukt het wel en soms totaal niet. Inmiddels heb ik geleerd om het wat meer los te laten.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Wat mij opvalt in het aanbod (online) taaltrainingen business English, naast dat het vaak erg random is, is het gebrek aan spreekvaardigheid. Je kunt nog zoveel lezen, woorden leren, grammatica regels oefenen etc. maar uiteindelijk zul je vooral veel moeten oefenen met praten. En dat is natuurlijk in het begin super spannend. Je wilt als ondernemer efficiënt bezig zijn met de taal en kunnen praten over jouw onderneming, wie jij bent als ondernemer en waar jij voor staat. Welke taal past bij jou? Hoe wil je overkomen? Je wilt graag feedback krijgen en in een veilige omgeving kunnen oefenen. Het kost tijd om echt die comfortzone te verlaten en vrijuit in het Engels te kunnen spreken met woorden die bij jou passen. Je wilt kunnen oefenen met onderwerpen die dichtbij jou staan. Je wilt vanuit een flow kunnen spreken en niet meer continue in je hoofd vertalen of jezelf al verbeteren voordat je de zin heb afgemaakt. Je wilt vanuit je hart kunnen spreken. Ik help ondernemers daar dus bij. Hoe waardevol en efficiënt is het dat je het Engels kan oefenen terwijl je bezig bent met jouw onderneming?

Je wilt toch goed voorbereid:

  • die video opnemen in het Engels?
  • je eerste internationale room hosten op Clubhouse?
  • die internationale gast voor jouw podcast ontvangen?

Je wilt als ondernemer geen vertaler worden, je wilt communiceren in het Engels.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Terwijl ik in loondienst mijzelf eigenlijk nooit echt vergeleek met collega’s, merkte ik dat ik dat op social media wel deed met andere ondernemers en nog steeds weleens doe. Vooral in het begin dacht ik vaak “Ben ik niet te laat begonnen?”, “Zitten ze wel op mij te wachten”?, “Doe ik het allemaal wel goed”? “Bied ik wel echt genoeg waarde”? Hierdoor heb ik mijzelf in het begin erg onderschat waardoor het wat langer heeft geduurd voordat ik echt mijzelf durfde te laten zien. Wat ik heb geleerd is om mij niet te laten afleiden en gewoon mijn eigen koers te varen. Dit gaat vaak goed ;-).

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Ondanks dat het ondernemerschap echt een super groot leerproces is, waar ik eigenlijk wel wat meer van zou willen genieten nog, had ik toch sneller in een goede salestraining willen investeren. Ik heb toch voornamelijk tijd en geld geïnvesteerd in wat ik dacht dat belangrijk was zoals een logo, website, netwerken etc. Sales is echt een vaardigheid die je moet ontwikkelen als ondernemer en dat kan alleen door het vooral heel veel te doen.

Wat is je toekomstvisie?

Naast dat ik zoveel mogelijk Nederlandse ondernemers die internationale dromen hebben of meer vanuit flow, zelfverzekerdheid en authenticiteit Engels willen praten en/of schrijven wil helpen, voel ik een enorme drive om kinderen en jonge vrouwen in ontwikkelingslanden een kans te geven door het leren van het Engels. Het spreken van de Engelse taal biedt zoveel kansen en mogelijkheden voor een betere toekomst doordat ze bijvoorbeeld kunnen gaan studeren.

Ook heb ik een droom om seminars te geven op het gebied van mindset, transpersoonlijke psychologie en spiritualiteit. Ik zou mensen graag willen inspireren om hun mooiste leven te leven. Ik ben zelf een recovering perfectionist en het onderwerp perfectionisme ligt dan ook dichtbij mijn hart. Daar zou ik in de toekomst ook zeker iets mee willen gaan doen.

Contactpersoon: Kimberley Munster
Onderneming: It is up to you
Website: www.itisuptoyou.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!