Janneke Tiemissen

Janneke Tiemissen

Keuzestress?! Leer hoe jij moeiteloos de juiste keuzes maakt voor jezelf en je business.

Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Kleine en grote beslissingen. Sommige life changing en andere verwaarloosbaar. Iedere dag maak jij keuzes over hoe jij jouw kostbare tijd, aandacht en energie verdeeld in je bedrijf en je privéleven. Zo geef jij jezelf richting.

En als je een succesvolle onderneemster wilt zijn, moet je bold moves maken om snel te groeien, toch? Risico’s nemen, all-in gaan, zodat je uiteindelijk kan zeggen: I did it! Ik ben met het minimaal aantal uren werken per week, rete succesvol en financieel vrij. Waardoor ik voornamelijk mijn eigen tijd kan indelen én je kinderen ook verzekerd zijn van een goede toekomst. Woohooo, I am living THE DREAM!

WAT ALS JE KEUZES MAKEN MOEILIJK VINDT?

Máár wacht even. Want hoe vermoeiend en frustrerend is het dan als keuzes maken nog lastig voor je is? Niet iedereen is hier van nature goed in namelijk. En door al dat gedraai en getwijfel kan het vooruitkomen met je business heel lang duren. Je zit vast of schiet alle kanten op door veel te veel tijd te besteden aan dingen die je niets opleveren. Bovendien kan je veel stress ervaren als snel beslissen niet je ding is. Vooral als niet zeker weet of je wel GOED GENOEG bent in WAT je doet. Niet exact weet wát je innerlijke drive is, je grote WAAROM. Of WIE jij met jouw expertise kan gaan helpen, jouw ideale klant.

Het kan zelfs zo ver komen dat jij je afvraagt of je toch niet weer beter in loondienst kan gaan omdat de druk te hoog voor je wordt. Als je dit herkent kan je vanaf vandaag in ieder geval  bewust kiezen voor een nieuwe benadering in keuzes maken. En wordt het hoog tijd om je beslisstrategie zoals je deze doet, nu los te laten. Want lieve vrouw, het kan anders. Gemakkelijker. Dat hoop ik je te laten inzien door deze blog.

DE OORZAAK VAN KEUZESTRESS

Voordat ik je ga vertellen over hoe je kiezen gemakkelijk maakt, wil ik je eerst mee terug nemen naar de oorzaak van jouw keuzestress. Om te weten wat er op diepere lagen speelt bij moeite met keuzes maken, gaan we terug naar je jeugd. Keuzestress is namelijk aangeleerd gedrag. Met keuzestress wordt je niet geboren. Je denkt niet: “Goh welke borst zal ik vandaag eerst leegdrinken. Ik weet het echt niet hoor!” Moeilijk, moeilijk. Nee. Je doet alles instinctief! Op gevoel. Je maakte er toen ook geen hele enge verhalen omheen met je hoofd. Je deed het gewoon.

Vanaf een jaar of acht veranderd dit instinctieve handelen. Dan speelt je geweten op en word je steeds meer bewust van goed of fout. En daar begint het gedonder. Je gaat nadenken en legt alles wat je doet langs de meetlat van je ouders, leerkrachten en leeftijdsgenoten. Uiteindelijk kies je voor datgene wat er voor zorgt dat je erbij hoort. Erbij kunnen horen is op die leeftijd namelijk van levensbelang. Gedrag dat werd geaccepteerd en beloond door je omgeving, ging je zien als goed. En gedrag wat niet werd gewaardeerd en werd bestraft, was fout. Om goed en aardig gevonden te worden deed/doe je vooral dat wat er van je verwacht werd, maar dat waren/zijn niet per sé keuzes waar JIJ blij van wordt waarschijnlijk.

Grofweg zijn er twee uiteenlopende opvoedstijlen die zorgen voor extra keuzestress: bij de ene werd je te vrij gelaten. Je kreeg geen duidelijke grenzen en begeleiding van je ouders. Dit maakt een kind heel erg onzeker, omdat die nog geen innerlijke aansturing en begrenzing voelt en dan letterlijk de weg kwijt is. Bij de andere had je juist heel weinig inspraak en werden bijna alle beslissingen tot in je late tiener of adolescentie vóór jou genomen. Ook dan leer je niet door vallen en opstaan hoe je keuzes maakt.

Zo besliste mijn pa bijna alles voor mij. Toen het zover was dat ik als volwassene op eigen benen moest staan, wist ik niet meer wat ik zelf wilde of leuk vond. Sterker nog. Ik wist niet eens welke kleur ik het mooist vond. Nu was het in mijn geval extreem, maar ik wil graag benadrukken hoe ver dit kan gaan. Bij beide opvoedstijlen leer je je eigen identiteit niet goed genoeg kennen. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat heb ik nodig? Wat vind ik belangrijk?

KIEZEN KAN JE LEREN

Gelukkig is keuzes maken een vaardigheid. Iedereen kan het zich aanleren. En jij dus ook. Ik heb het beslissingen nemen vooral geleerd door mijn tijd als onderofficier bij de Koninklijke Landmacht (onder zware mentale- en fysieke omstandigheden), het moederschap en het ondernemen. Inmiddels onderneem ik alweer 10 jaar met veel plezier en succes. Tegelijkertijd voed ik als alleenstaand moeder twee pubers op. Pittig? Jazeker! Maar juist in deze situatie word ik dus min of meer gedwongen om de juiste keuzes te maken. Want als ik dat niet zou doen, zou ik dit zo nooit kunnen volhouden en burn-out gaan.

Maar dat laat ik niet gebeuren. Ik ben te verliefd op mijn onderneming, mijn kinderen en ik houd genoeg van mezelf om juist de keuzes te maken waar ik blij van word en die mij positieve energie opleveren. Dan ben ik ook een fijne moeder en therapeut. Graag deel ik nu met jou wat mij het meest heeft geholpen in mijn proces, zodat het kiezen voor jou ook veel gemakkelijker wordt en jij vooral die keuzes gaat maken die helpend en gezond zijn voor jou en je bedrijf.

Om het kiezen weer leuk en ontspannen te maken is het van belang om een paar dingen heel scherp te hebben voor jezelf. Wat dat is ga ik nu benoemen:

Generalist of specialist

Ben jij een generalist of een specialist? De een maakt op een andere manier keuzes dan de ander. Een specialist heeft over het algemeen één specifieke interesse waar ze zich vooral in verdiepen. Het is hen heel duidelijk wat ze het allerleukst vinden en waar ze in willen uitblinken. ‘Ik word later juf, piloot of profvoetballer!’ Zij werken daar dan heel doelgericht naartoe en weten goed welke stappen ze moeten zetten om bij hun doel te komen. Het hoeft niet te betekenen dat ze dan na hun studie niet kunnen switchen van vakgebied, maar ze slingeren in ieder geval niet voortdurend op en neer.

Generalisten daarentegen vinden héél veel leuk en kunnen ook heel veel. Door hun grote belangstelling en empathie, zijn ze snel afgeleid. Het zijn creatieve denkers en vaak autodidacten omdat ze vooral leren over zichzelf en de wereld door te voelen en ervaren. Ik ben een generalist in hart en nieren. Dat ik andere ambitieuze, zelfbewuste vrouwen wilde begeleiden om te ontdekken wie ze in de kern zijn en waar ze in uitblinken, dat wist ik pas rond mijn vijfendertigste. Doordat ik veel had uitgeprobeerd en zo kon elimineren wat ik niet wilde. Mijn CV is dan ook hylarisch. Van onderofficier bij de Koninklijke Landmacht tot energetisch therapeut en medium. En nog een heel scala aan probeersels daartussen.

Oververantwoordelijk voelen

Je bent een vrouw. Een gevoelsmens. Dat kan je niet uitzetten. Maar als je een business runt en je alleen laat leiden door je emoties, dan wordt het lastig om keuzes te maken die goed zijn voor jou en je bedrijf. Neem dat aub aan van deze mega empaat. Veel vrouwen hebben de neiging om té hard te werken en de keuzes zo te maken om de klant zoveel mogelijk tevreden te houden en dus te pleasen. Daar verlies jij je kracht als mens en expert. Het ondernemen wordt steeds zwaarder en minder leuk. Jezelf verliezen is bovendien heel pijnlijk. Onthoud dat geen enkele klant het waard is om jezelf voor weg te cijferen. Je mag dus veel selectiever zijn en duidelijk je grenzen aangeven!! Als je bijvoorbeeld niet duidelijk kiest in wie je wil helpen, dan werk je ook met mensen waar je geen klik mee hebt. En wat kost dat jou aan energie? Stop daarmee.

Het grotere plaatje

Zie jij het voor je? Waar wil je naartoe met je business? Waar wil je over 5 jaar staan? Kortom, denk goed na over je toekomstvisie. Heb je het antwoord op deze vraag niet helder genoeg, dan dwaal je steeds af. Vooral als je weer eens een briljant idee hebt, dat eigenlijk niets te maken heeft met je plan. Natuurlijk helpt een visionboard om het scherper te krijgen. Maar er is meer nodig dan een visonboard. Je zal je innerlijke drijfveren moeten vinden. Jouw grote waarom? Want als je deze niet VOELT, dan is het verdomd lastig om het vol te houden en keuzes te maken die niet leuk zijn. Echter, wanneer jij wel verbinding hebt met je innerlijk vuur en je grote verlangen, dan is het loslaten van bijvoorbeeld samenwerkingen, goedbedoelde meningen uit je directe omgeving veel gemakkelijker. Je volgt je pad, want er is een uniek pad voor jou te bewandelen. Zorg daarom voor een stevige basis in jezelf en laat je niet van de wijs brengen.  

Wat zegt je innerlijke stem?

Vanaf het moment dat ik echt ging vertrouwen op mijn gevoel en intuïtie, ging er een nieuwe wereld voor mij open. Toen ik er nog niet voldoende op vertrouwde, stapte ik kéér op keer in situaties die niet goed voor mij waren en bleef ik daar ook te lang in hangen. Heel frustrerend en vermoeiend. Dat is veranderd doordat ik nu wel luister en durf te vertrouwen op mijn innerlijke stem – ik noem het ook wel je hogere wijsheid- Het helpt mij om de juiste keuzes maken voor mezelf en mijn business, waardoor ik vooral veel plezier uit mijn werk haal, met als gevolg meer winst in geld en vrijheid.

Jij hebt ook zo’n innerlijke stem. Het is een natuurlijke gave van een vrouw om iets meteen haarscherp aan te kunnen voelen. Je kan het alleen niet goed horen of zien als je gedachten en emoties gebaseerd op angst en onzekerheid er steeds doorheen tetteren. Dat is ruis.
Maar hoe zou het voor je zijn als jij ook zo bent afgestemd op je intuïtie, dat je zeker weet dat je altijd het goede kiest?! Dat kan. En als je wilt, kan ik je leren hoe je dit doet.

MET DEZE TIPS MAAK JE KIEZEN GEMAKKELIJKER.

Tot slot geef ik je nog wat praktische tips/reminders die jou helpen bij het maken van de beste keuzes voor jezelf:

  • Bij twijfel. Ga jezelf niet afvragen waar het vandaan komt. Voel liever wat je nu nodig hebt en zorg daarvoor.
  • Als je advies vraagt aan anderen, voel dan goed bij jezelf wat wel of niet voor jou werkt. Wat voor jou klopt, dat is het enige dat telt.
  • Kijk en handel alleen naar de situatie die er NU Niet op wat er ooit, mogelijk en misschien gaat komen.
  • Vergelijk jouw succes niet met dat van anderen. Dat is appels met peren vergelijken.
  • Werk aan je zelfvertrouwen en zelfliefde, zodat je echt in jezelf geloofd en succes en geld makkelijker naar je toe kan komen.
  • Geef je droom nooit op! Als iets niet werkt, blijf er niet te lang in hangen, maar probeer het op een andere manier. Je bent creatief genoeg. Echt waar!
  • Doe het wel als je weet dat dit goed is, ook al vind je het spannend. Je mag je onzeker voelen! Naarmate je het vaker doet, wen je eraan en wordt het zelfs leuk. You got this!

Mooie, krachtige vrouw. Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren, stimuleren, prikkelen en heb geholpen om vanaf nu gemakkelijker beslissingen te nemen. Het was mij in ieder geval een waar genoegen om deze blog voor je te schrijven. Dankbaar dat jij de tijd hebt genomen om het te lezen.

Heb je -naast kennis en tips- meer nodig? En wil je mijn hulp bij het snel oplossen van jouw belemmerende overtuigingen of angsten die zorgen voor keuzestress, waardoor jij ook gemakkelijker voor jezelf kan gaan kiezen? Let’s talk.

Liefs,

Janneke Tiemissen

M: 06-41965106
www.janneketiemissen.nl

Instagram: @janneketiemissen