Je cijfers zijn je schatkaart naar het goud in je bedrijf

Als ondernemers investeren we bakken met geld in businesscoaching, marketing en branding. En dit alles met als doel om meer omzet te genereren. Maar waarom wil je nou die omzet?

Er is geld nodig voor een bedrijf

We kunnen er moeilijk over doen. Maar we richten ons op de omzet om meer geld te verdienen met ons bedrijf. Simpelweg omdat er brood op de plank moet komen. Niet heel sexy, maar wel een feit. Maar ook omdat we een succesvol bedrijf willen. Om daarmee de dingen te realiseren die voor jou belangrijk zijn. Toch?

Dus. In the end, je hebt geld nodig.

Draait het altijd om meer omzet? 

Het ligt er maar net aan in welke fase je bedrijf zit. In de start van je bedrijf is het antwoord ‘ja’. Je wilt klanten, geld in je bedrijf hebben en investeren. Alles is dan in eerste instantie gericht op sales.

Is je bedrijf groeiende. Dan is het antwoord op deze vraag elke keer anders. Met groei stijgen ook de kosten. Er komt personeel. Je moet investeren. Je zou wel wat meer uit de operatie willen om aan je bedrijf te werken. Maar ondertussen zie je het geld er harder uit gaan dan binnenkomen. Je ziet je banksaldo slinken.

Je banksaldo laat je hollen of stilstaan

Het banksaldo is leidend in hoe jij je bedrijf runt. Wanneer de bodem in zicht is, triggert het jou om als een malle te gaan verkopen. Nog harder werken. Meer investeren in marketing. Coaching. Want. Er moet meer geld bij.

Is dit dan de oplossing? Voor het antwoord hierop, zul je eerst het daadwerkelijke probleem moeten achterhalen. En dat is niet je banksaldo. Het werkelijke probleem vind je terug in je cijfers en geldstroom. Zij vertellen het verhaal hoe je tot dit punt in je bedrijf bent gekomen. Zij geven antwoord op vragen als;

  • Levert mijn personeel wel voldoende op?
  • Draai ik wel voldoende marge?
  • Zijn mijn kosten op orde?
  • Leveren mijn klanten, producten en diensten wel voldoende op? 
  • Verdien ik wel op wat ik uitgeef aan marketing?

Je cijfers zijn de schatkaart

Kortom. Je cijfers zijn dé schatkaart naar het goud in jouw bedrijf. En als jij niet weet hoe je de kaart moet lezen of gebruikt. Zul je de schat, jouw succes, niet vinden.

Mijn gouden tip? Zorg dat je eerst weet hoe je je cijfers moet lezen. Voordat je nog investeert in andere zaken. En ja deze is goud. Waarom? Omdat ik je nu al behoed voor onnodige uitgaven😉

Weet je niet waar je moet starten? Boek dan een CashScan in. Speciaal voor de lezers van dit blog geef ik eenmalig € 50 korting. Gebruik hiervoor de code BWNL.  

Debbie Boekhout van www.d2be.nl