Je persoonlijke werkstijl? 3 tips om werk voor jou te laten werken

Als we veel werk moeten doen, zijn we snel geneigd om meer uren te maken of sneller te werken zodat we meer van hetzelfde kunnen doen. Geen gekke keuze wanneer je voor korte duur even de zeilen bij moet zetten om die deadline te halen, maar als je werk structureel onder druk ligt, heeft dat grote gevolgen voor je gezondheid, je focus en je werkgeluk. Zonde! De focus op de output is veelal zo groot, dat er vergeten wordt om naar het proces te kijken. Er wordt vergeten te kijken naar hoe je nu precies werkt, terwijl dat is waar je op lange termijn de winst kan pakken.

Tijdens ons eerdere werk als beheerders van een grote startup community in Noord Nederland hebben we front row kunnen ervaren hoe bepalend de manier van werken is voor de output die bedrijven en ondernemers leveren. Spoiler-alert: die ideale manier van werken is voor niemand precies hetzelfde.

Zoveel te doen zo weinig tijd

Of je nou ondernemer of ondernemend bent, iedere professional komt voor dezelfde uitdagingen te staan op de werkvloer; de stroom aan informatie en prikkels, de druk om het goed te doen en het gevoel elke kans te moeten benutten. Hoe krijg je het werk zo goed en efficiënt mogelijk gedaan? Bijna iedereen bleek met die vraag te zitten. Dat was voor ons reden genoeg om onze kennis en ervaring, onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek, met zoveel mogelijk mensen te willen delen. Ons doel? Zoveel mogelijk ondernemende mensen met gevoel van eigenaarschap en plezier aan hun werk te laten werken.

Je persoonlijke werkstijl

Met de Sterk in werk trainingen en trajecten helpen we niet je alleen om je persoonlijke werkstijl te ontwikkelen en verbeteren maar ook om de werkstijl van je collega’s beter te begrijpen. Tijdens deze trajecten vertellen we niet hoe het moet maar geven we je de tools en kennis om zelf je persoonlijke werkstijl te ontwikkelen en uit te bouwen. Door je bewust te zijn van de manier waarop jij lekker werkt, kan je niet alleen zelfverzekerd aan het werk, maar kan je ook de indeling van je werk hierop afstemmen. Zeker als ondernemer heb je vaak al zoveel verschillende taken op je bord, dat het super is als je jouw energie effectief kan inzetten gedurende de dag om je bedrijf en jezelf te laten groeien.

Wil je meer ontdekken over jouw persoonlijke werkstijl? Ontdek hoe je met meer aandacht voor de manier van werken niet altijd meer uren maar juist effectiever kan werken. We geven je drie tips waarmee je direct aan de slag kan!

3 tips om manier van werken te versterken

Persoonlijke werkstijl

Iedereen werkt anders en geen life hack is voor iedereen effectief. Je zult dus zelf op onderzoek uit moeten gaan. Zie elke nieuwe week als een nieuw experiment. Testen, testen, testen! Experimenteer met verschillende werkindelingen, afspraken en werkomgevingen. Je zult merken dat productiviteit niet gerelateerd is aan hoe lang je werkt, maar aan de manier waarop je werkt. Werk je het liefst in stilte, of helpt het juist 1 liedje constant op repeat te zetten? Heb je baat bij korte focus blokken, of heb je langere nodig? Begin je het liefst met de grootste taken of helpt het op gang te komen met wat kleintjes?

Werken met collega’s

Kijk ook eens naar de verschillen tussen je eigen werkstijl en die van je collega’s. Waar zitten de verschillen en waarin lijken ze op elkaar? Zo kan het zijn dat die vergadering veel productiever verloopt als je deze op een andere tijd inplant omdat jullie dan beide productiever zijn. Het kan ook verklaren waar er juist soms irritaties ontstaan, bijvoorbeeld omdat jij graag met muziek aan werkt, maar je kantoorgenoten liever in stilte werken. Door je werkstijlen te vergelijken kan je ook werk beter verdelen naar ieders kracht en ontstaat er meer begrip voor elkaar op de werkvloer.

Taken v. skills

Verschillende taken vragen verschillende vormen van aandacht. Hou daar rekening mee met het inplannen in je agenda en de momenten waarop je met aandacht kan werken. Heb je een taak waar je je volledige aandacht voor nodig hebt? Blok dan echt je agenda voor langere tijd en laat je collega’s weten dat je even niet gestoord kan worden. Heb je een taak die meer creativiteit vraagt? Dat is een hele andere soort concentratie dan de focus taken en deze voer je over het algemeen het beste uit in een omgeving waar je meer prikkels krijgt.

Bonustip: Onderschat de pauzes niet en plan deze ook in! Je brein heeft deze nodig om bij te komen, net als je lichaam een break nodig heeft met het sporten. Geen tijd nemen voor pauze doet uiteindelijk altijd afbraak aan je productiviteit.

Kort over ons

Wij, Caro en Liselotte, zijn Bureau Bino, versterkers van toekomstbestendig en ondernemend werken. Onze ambitie is om samen met onze klanten en partners te bouwen aan organisaties waar werknemers tot hun recht komen en zo bij te dragen aan de groei van je bedrijf. We gaan geen avontuur uit de weg en doen dat het liefst samen met andere ondernemers. Naast de Sterk in Werk training nemen we ondernemers mee op Strategieski en begeleiden we projecten met aandacht voor uitvoering. Meer weten of samen avonturen aangaan? Je kan meer vinden op www.bureaubino.com of zoek ons eens op instagram met @bureaubino.

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!