Maak je niet druk

Je kunt er in onze maatschappij niet omheen: werkdruk. Een gezonde dosis werkdruk is helemaal niet erg en werkt juist motiverend: je werk doet er toe en je van het gevoel dat mensen je nodig hebben krijg je een enorme boost. Toch is werkdruk de nummer 1 reden voor langdurig verzuim. Hoe zit dat dan eigenlijk?

Als virtueel assistant in het onderwijs zie ik dagelijks wat overbelasting met een mens, maar ook met een beroep kan doen. Gedurende een schooljaar zie ik leerkrachten verzuipen in het werk en door de negatieve berichtgeving zijn er steeds minder PABO studenten. Het is een vicieuze cirkel waar we, als het onderwijs blijft zoals het is, niet uitkomen. In 2018 wilde ik niet meer vanaf de zijlijn toekijken en bedacht dat ik als een virtueel assistent de niet-onderwijstaken bij leerkrachten, schoolleiders en leerondersteuners kan wegnemen. Zo help ik op mijn manier de hoge werkdruk te verlagen.

Valkuil voor ondernemende vrouwen

Vooral vrouwen maken zich vaak veel te druk om van alles en nog wat. Als je dan ook nog eens ondernemer bent, kun je al gauw het idee hebben dat je alle ballen zelf hoog moet houden. Het is JOUW bedrijf, dus JIJ doet het werk en je verwacht van jezelf dat je dat zonder moeite kunt. Dat idee. Omdat je als ondernemende vrouw makkelijk in de valkuil die overbelasting heet kunt stappen, wil ik graag mijn visie hierop met je delen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Werkdruk vs overbelasting

Er is een groot verschil tussen werkdruk en overbelasting. Als je het mij vraagt zit het grootste verschil tussen deze twee in twee dingen:

  • Het plezier dat je aan je werk beleeft
  • De mogelijkheden om weer op te laden na een periode van drukte

Werkplezier

Zolang je met plezier je werk uitvoert, de dingen die je doet je blij maken en ook nog eens binnen de uren passen die je er voor hebt, dan kun je het heel lang volhouden om op de toppen van je kunnen te presteren. Zodra je echter merkt dat taken je tegen gaan staan, bepaalde klanten energie vreten of als je het gevoel krijgt dat je eigenlijk nooit genoeg hebt gedaan na een drukke dag, dan is het tijd om eens stil te staan: overbelasting ligt op de loer.

Opladen

Een andere belangrijke factor in het verschil tussen werkdruk en overbelasting is de mate waarin je kunt opladen. Als jij na een periode van piekbelasting ‘s avonds of in het weekend kunt ontspannen, regelmatig tijd voor jezelf neemt, beweegt of even lekker nikst, dan laad je als het ware je batterij weer op voor de volgende periode. Als je echter maar door blijft gaan, ook ‘s avonds nog druk bent, de weekenden werkt, jezelf geen tijd voor rust gunt, dan is het weer uitkijken geblazen. Hoe minder tijd je neemt om op te laden, hoe eerder werkdruk doorslaat naar overbelasting.

Neem de regie

Het is belangrijk dat je weet wat jouw stressors zijn, dus wat bij jou het gevoel van werkdruk veroorzaakt. Ga voor jezelf na welke dingen je energie opleveren en welke juist niet.

Bekijk kritisch of je de energieslurpers moet blijven doen. Misschien kun je ze uitbesteden of er zelfs helemaal mee stoppen. Het kan natuurlijk best zo zijn dat er taken zijn die je als starter hebt opgepakt, maar waarvan je nu denkt “was ik daar maar nooit aan begonnen”. Als ondernemer heb jij zelf de touwtjes in handen: het is jouw bedrijf, jij bepaalt welke werkzaamheden je verricht.

Als je goed op een rijtje hebt welke dingen je zelf wilt blijven doen, is het zaak om te prioriteren. Welke dingen zijn het belangrijkst voor jou/je bedrijf? Zorg dat je voldoende tijd neemt om deze dingen te doen. Ik weet dat veel mensen zijn begonnen met ondernemen vanwege “de vrijheid”, maar voor heel veel ondernemers is het gewoon elke dag keihard werken. De vrijheid die je wel hebt, is de vrijheid in hoe je je tijd gebruikt. Neem die vrijheid en neem de regie over je tijd terug.

Over Bonny

Ik ben Bonny de Git en werkt als virtueel assistant voor scholen en leerondersteuners. Werkdruk is een maatschappelijk probleem, niet alleen in het onderwijs. Aan het begin van mijn carrière heb ik ervaren hoe het is om compleet de controle over jezelf te verliezen, dat gun ik niemand. Met mijn blogs en tips op social media wil ik mensen handvatten geven om overbelasting te voorkomen.

Hoewel ik eigenlijk schrijf voor mensen in het onderwijs, kun je ook als ondernemer de tips die ik deel vaak goed toepassen. Je kunt mijn blogs lezen op www.bonnydegit.nl.

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!