fbpx

Maak Werk van je Merk

Maak Werk van je Merk

Hoe je meer Zakelijk Zelfvertrouwen krijgt

Jezelf vergelijken met anderen, twijfelen, onvoldoende zichtbaar zijn, uitstelgedrag, te lage prijzen vragen, perfectionisme, negatieve gedachten, te weinig klanten; welke herken jij (allemaal)? 

Als je één of meer van deze situaties herkent is de kans groot dat je een gebrek aan Zakelijk Zelfvertrouwen hebt. 

Niet getreurd; je bent niet de enige! In een onderzoek onder 105.000(!) ondernemers bleek dat maar liefst 66% van de ondernemers behoefte heeft aan Zakelijk Zelfvertrouwen! 

Echt een enorm hoog percentage! Aan de andere kant ook niet heel gek dat zo’n groot percentage behoefte heeft aan Zakelijk Zelfvertrouwen. 

En uit literatuurstudies blijkt namelijk dat zelfvertrouwen de meeste belangrijke eigenschap is voor een succesvol ondernemer. Want als jij al niet in jezelf gelooft, doet een ander het ook niet… 

Maar wat is eigenlijk Zakelijk Zelfvertrouwen? En vooral… Hoe krijg je meer Zakelijk Zelfvertrouwen? Na het lezen van dit artikel weet je precies wat Zakelijk Zelfvertrouwen is, hoe je het kunt meten en vooral… Hoe je er meer van kunt krijgen! 

Verschil zelfvertrouwen zakelijk en privé

Vaak voel je privé genoeg zelfvertrouwen; heb je leuke vrienden om je heen, hobby’s, partner, noem maar op. 

Maar op het moment dat jij ondernemer bent en voor je eigen producten en diensten moet gaan staan, verkoopgesprekken moet gaan voeren, moet gaan netwerken, kortom op het moment dat je meer zichtbaar wordt, kan het enorm spannend zijn om jezelf te laten zien. En voel je je ineens een stuk minder zeker! 

Hoe krijg je dan meer Zelfvertrouwen? Laten we eens kijken naar het begrip zelfvertrouwen. Is zelfvertrouwen vooral een gevoel of kun je er ook concreet wat mee? 

Definitie Zelfvertrouwen

Er is enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zelfvertrouwen. En blijkt er een heel werkbare en praktische definitie te zijn over zelfvertrouwen. Waardoor zelfvertrouwen niet langer een vaag begrip blijft, maar iets heel concreets, waar je ook praktisch mee aan de slag kunt. 

Wetenschapper Robert Haringsma zegt dat Zelfvertrouwenbestaat uit 2 pijlers; waardigheid en vaardigheid. 

Pijler 1: Waardigheid

Zeg eens eerlijk: mag jij succesvol van jezelf zijn? Ben jij het waard om in jezelf te investeren? Ben jij het waard om goede prijzen te vragen? Ben jij het waard om zichtbaar te zijn? Dit onderdeel van waardigheid gaat dus over jouw mindset. Twijfelen, negatieve gedachtes, lage prijzen vragen, jezelf vergelijken; het zijn allemaal signalen van een gebrek aan waardigheid. 

Pijler 2: Vaardigheid

Deze tweede pijler van zelfvertrouwen gaat over je ondernemersvaardigheden. Hoe goed ben jij in het voeren van verkoopgesprekken? Weet jij hoe jij je doelgroep moet bereiken? Weet JIJ wat je moet doen om meer klanten te krijgen? Of blijf je vooral hangen in hoop of je enthousiasme? Hoe staat het met je doorzettingsvermogen? Hoe ga je om met tegenslagen? 

Dit aspect gaat dus over alle vaardigheden die je als ondernemer nodig hebt om succesvol te zijn. Om goed te starten of om door te breken naar het volgende level. 

Waar sta jij op het gebied van Zelfvertrouwen? Mag jij nog werken aan je Waardigheid? Mag je nog werken aan je Vaardigheid? Of aan allebei? 

Je bent zeker niet de enige! Toen ik in 2011 voor mij zelf begon had ik maar liefst 14(!) belemmerende overtuigingen waarom het mij niet zou lukken. Gedachtes als: wie ben ik nu, wie zit er nu op mij te wachten? Anderen zijn veel beter! Straks val ik door de mand; ik had ze allemaal! En ook was ik zeker geen ondernemer pur-sang; niemand in mijn vriendenkring of familie was ondernemer, en ook stroomde er geen ondernemersbloed door mijn aderen. 

En toch is het mij gelukt om binnen 1 jaar financieel zelfstandig te zijn met mijn bedrijf! Door hard te werken aan zowel mijn ondernemersvaardigheden als wel aan mijn mindset. En als ik het kan; kun jij het ook! 

Ga voor jezelf na waar jij nog aan mag werken: is het jouw waardigheid of is het jouw vaardigheid? Of misschien allebei? 

Mocht je willen weten hoe het staat met jouw Zakelijk Zelfvertrouwen? Doe dan de op wetenschap gebaseerde test en meet hoe het staat  met jouw Waardigheid en Vaardigheid. Klik op onderstaande link om direct toegang te krijgen tot de Zakelijk Zelfvertrouwen-test. 

https://www.zakelijkzelfvertrouwen.nl/test/test-je-zakelijk-zelfvertrouwen/

Over de auteur

Toen drs. Jikkie Has in 2011 met Maak werk van je Merk begon had zij maar liefst 14 (!) belemmerende overtuigingen én 1 missie; meer succesvolle ondernemers! Ondanks haar belemmerende overtuigingen was Jikkie Has binnen 1 jaar financieel zelfstandig en sindsdien groeiende. Als spreker, trainer en coach helpt zij nu haar klanten naar meer Zakelijk Zelfvertrouwen. Voor meer artikelen ga naar www.maakwerkvanjemerk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

preloader