Op een najaar middag in 2019 krijg ik de tip om het boek ‘Waarom sterke vrouwen verlangen naar een sterke man’ te gaan lezen. Samen met andere vrouwen delen we die middag ervaringen uit ons leven, waaruit keer op keer blijkt hoe je als vrouw gevangen kunt zitten. Wij herkenden allemaal de ambivalentie aan de ene kant te willen vasthouden aan je verworven onafhankelijkheid, zelfstandigheid, vrijheid en aan de andere kant op zoek te zijn naar warmte, geborgenheid en de overgave die dat vraagt. De impact hiervan op de kwaliteit van relaties, de keuzes die je daarin gemaakt hebt en de wijze waarop je hierin met waardigheid naar jezelf wel of niet hebt kunnen handelen.
Bij het horen van de titel van het boek denk ik meteen hoezo verlang ik naar een sterke man. Twee tellen later denk ik; ja, ik wil overmeesterd worden, omarmd en wegkruipen.
In het voorwoord van het boek lees ik een paar dagen later de volgende veelzeggende zin: “Verlangt u ernaar dat er iemand opduikt die niet geïrriteerd raakt door uw zelfbewuste manier van doen, die u gewoon als vrouw behandelt, u beschermt en u zegt wat er moet gebeuren? En hebt u tegelijkertijd een hekel aan uzelf dat u soms dit heimelijke verlangen hebt?” Herken je jezelf in deze omschrijving? Of delen ervan en ben je nieuwsgierig om te onderzoeken hoe dit voor jou is? Of ben je man en wil je je partner of andere vrouwen beter begrijpen. Ik vraag me af terwijl ik het boek ga lezen: Kan beide naast elkaar bestaan?
In het boek illustreert de schrijfster middels het sprookje van het meisje zonder handen hoe je als vrouw zowel geestelijk als uiterlijk verlamd kunt raken door een bepaalde relatie met je vader en hoe je moeder daarin geen voorbeeld is geweest voor actief vrouwelijk gedrag.
Confronterend, onderbouwd, toegankelijk, scherp en enorm raak wordt in ‘Waarom sterke vrouwen verlangen naar een sterke man’ omschreven wat de impact hiervan is op de psychische ontwikkeling van een jonge vrouw. Hoe onder andere gevoelens van hulpeloosheid, verstarren, passiviteit ervoor zorgen dat je zeggenschap verliest over je eigen leven, zodra er een man in beeld is.
Het sprookje laat je kijken naar hoe het voor jouw als kind is geweest. Laat je kijken naar de kwaliteit van de relaties die je hebt of hebt gehad met mannen. Hoe de oorsprong van gevoelens en beelden over jouw vrouw-zijn, over onafhankelijkheid, vrijheid en autonomie verborgen liggen in jouw relatie met jouw vader (vaderfiguur) en moeder (moederfiguur). Prachtig, inzicht gevend en blootleggend.
Anneliek van der Heijden (1979) schrijft vanuit haar eigen emotie, expertise en verhaal. Als leiderschapscoach, schrijver en ervaringsdeskundig op het gebied van trauma slaat zij een brug tussen de innerlijke binnenwereld en de maatschappij waarin wij leven. Na jarenlange ervaring als leiderschapsexpert leeft zij voor haar schrijfwerk en het zichzelf bevrijden van oude conditioneringen om zo weer in verbinding met zichzelf te komen. Zij inspireert, steunt en begeleidt anderen met haar werk.
Lees meer op de website van Anneliek.