Maren Spanjer Coaching & Training

Contactpersoon: Maren Spanjer
Onderneming: Maren Spanjer Coaching & Training
Website: www.marenspanjer.nl 

Wie ben je?

Ik ben Maren Spanjer en ik ben ProductiviteitsCoach voor ondernemers. Ik help vooral vrouwelijke ondernemers die in hun eentje worstelen met uitstelgedrag vanuit twijfel en onzekerheid. Vragen als ‘Ben ik wel goed genoeg’, ‘wat vinden ze van mij?’ en ‘wie zit er op mij te wachten eigenlijk?’ maakt dat uitstelgedrag steeds hardnekkiger wordt, wat de groei van hun bedrijf of hun inkomen in gevaar brengt. Ik help deze ambitieuze ondernemers om de controle weer terug te pakken door te werken aan zelfvertrouwen en productiviteit zodat ondernemen makkelijker en leuker is.

Persoonlijke weetjes over mij:

Ik houd van kleurrijke opvallende brillen, goede koffie, alle soorten kaas, goede gesprekken die ergens over gaan en lachen. Vooral lachen, positiviteit en echtheid vind ik belangrijk.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik heb een brede werkervaring van 20 jaar in allerlei functies en branches. De laatste jaren heb ik vooral in de marketing- en eventbranche gewerkt. Nergens voelde ik mij echt op mijn plek. Dus het was tijd om mijn eigen ‘baan’ te creëren. En te doen waar ik blij van word en energie van krijg.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik heb voor het ondernemen gekozen om echt iets te betekenen voor mensen op mijn manier. Zoals elke ondernemer gaat ondernemen voor de vrijheid, was dat bij mij ook zo. Maar vooral ook vrijheid in mijn eigen regels en de manier waarop ik mijn werk doe en voor wie.

In de 20 jaar in loondienst voelde ik mij nergens echt op mijn plek. Ik was altijd zoekende. En ik verveelde me ontzettend snel zodra er routine kwam in het werk. Steeds meer en meer merkte ik dat ik bij bedrijven werkte die andere waarden hadden dan mijn eigen persoonlijke waarden. Ik voelde daardoor ook dat ik niet mezelf kon zijn en een aangepaste versie van mezelf moest zijn.
Daarnaast stond mijn eigen persoonlijke ontwikkeling destijds ook nog in de kinderschoenen: ik was een uitstelkoningin en een perfectionist met als bonus een laag zelfbeeld. Ik had eigenlijk uitdaging en avontuur in mijn werk nodig maar hield mezelf ook ontzettend tegen door mijn gebrek aan zelfvertrouwen.


Ik merkte door zelf meer open te zijn over mijn ware gevoelens van onzekerheid, dat bijna iedereen er op een manier wel last van had. Er ging een wereld voor me open: ik was niet de enige! Dat heeft me uiteindelijk op het idee van mijn onderneming gebracht. Wel heb ik een tijd getwijfeld want ‘tja, oef, er zijn al zoveel coaches’. Door mezelf meer te omarmen en zelfvertrouwen op te bouwen, ontstond bij mij steeds meer het geloof in mijn missie en mijn onderscheidend vermogen. En wat ben ik blij dat ik die stap heb gezet: als ondernemer en als coach voel ik me eindelijk op mijn plek.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik plan alles in. Ik heb één digitale agenda en één to-do-lijst en daar gaat alles in. Zowel zakelijk als privé. Tijd kun je immers maar een keer gebruiken. Dus ook sporten, sociale dingen met partner/vrienden/familie, ontspanning gaat allemaal in die agenda.
Daarnaast maak ik gebruik van hoe ik in elkaar zit: ik hou van afwisseling. Dus ik kan de ene week goed in mijn flow zitten en dan begin ik ’s ochtends krankzinnig vroeg met werken (06.00 uur) en de volgende week begin ik om 09.00 uur. Dat doe ik met sporten en ontspanning ook zo. Ik begin vaak ook op de vroege ochtenden met me-time. Dan ga ik eerst een boek lezen (wat er anders ’s avonds gewoon niet van komt), mijn gedachten opschrijven of gewoon lekker muziek luisteren. Me-time aan het begin van de dag is wel echt mijn gouden tip: je gaat heel anders de dag in en aan het werk.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik ga niet voor symptoombestrijding en een pleister op de wond maar juist voor een probleem echt op te lossen door op zoek te gaan naar de bron. Ik geloof dat je bedrijf pas gaat groeien als jij werkt aan je persoonlijke groei. Je bedrijf groeit of stagneert met je mee.


We stellen allemaal wel eens dingen uit (ik ook zeker!). Dat is ook niet erg. Zolang het je bedrijf, je groei en omzet niet in de weg zit. Dus ik ga met jou op zoek naar wanneer en waarom je uitstelt en niet zo productief bent. Is dat elke dag? Is dat bij bepaalde klussen? Komt het door onzekerheid? Ben je perfectionistisch? Heb je geen focus? Denk je bij alles ‘Ben ik wel goed genoeg’ en ‘Wie zit er nou op mij en mijn aanbod te wachten?’ Hebben we de oorzaak te pakken, dan kunnen we echt serieuze stappen maken die blijvend zijn en die je moeitelozer en met meer plezier laten ondernemen.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Het klinkt misschien heel gek uit de mond van een coach, maar als ik iets heb onderschat is het persoonlijke ontwikkeling. Ik bedoel vooral de grote en enorm belangrijke rol die persoonlijke ontwikkeling bij het succes van je onderneming speelt. Om een voorbeeld te noemen: bij de start was ik best onzeker over mezelf als coach. Ik ging van marketing naar het coachen van ondernemers dus ik had geen trackrecord of uitgebreid netwerk van potentiele klanten om op terug te vallen. Ik begon echt weer vanaf nul. Ik merkte door die onzekerheid dat het moeilijk was om klanten te krijgen omdat ik zelf eigenlijk niet goed wist welke resultaten ik eigenlijk oplever in mijn coachingstrajecten. Dus hoe kon ik het dan overbrengen? Dat heeft er wel voor gezorgd dat ook mijn eigen ontwikkeling elke dag een plek in mijn agenda krijgt.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Dingen iets meer op zijn beloop laten en het de tijd geven. Toen ik mijn bedrijf begon, kwam mijn perfectionisme weer helemaal naar boven: alles moest voor de start klaar staan en ik moest ook weten hoe alles moest: van marketing en sales tot verdienmodellen, belasting en administratie. Terwijl ik dit zeg, moet ik gewoon lachen om mezelf.

Dus zou ik het echt over willen doen? Nee. Ik geloof dat alles een les is en dat alles in een bepaald tempo gebeurt. Ik denk nooit ‘had ik dit maar 10 jaar geleden geweten of gedaan’. Ik denk dat ik 10 jaar geleden die lessen niet eens had gezien.
De perfecte start willen, was een mooie les voor mij dat ondernemen vooral ontwikkelen is. Het heet niet voor niets ‘bouwen aan je bedrijf’ en niet ‘je bedrijf in 1 dag succesvol’.

Wat is je toekomstvisie?

Ik geloof dat de komende jaren persoonlijke ontwikkeling nog veel belangrijker gaat worden. Zeker voor ondernemers. Het is dan ook mijn missie om de vrouwelijke ondernemers met meer plezier maar vooral met meer vertrouwen in zichzelf hun business te laten runnen en op die manier hun ideale leven te laten creëren. Het is nog steeds een taboe om toe te geven dat je als vrouwelijke ondernemer onzeker bent over jezelf en je business. Of dat het niet goed gaat omdat je jezelf zo klein houdt en tegenhoudt. Dat wil ik doorbreken. Ik wil nog meer ‘realness’, echtheid.

Laten we onszelf vooral omarmen met al onze schaduwkanten en laten zien hoe we echt zijn: authentiek, uniek en vol power om een succes van ons bedrijf te maken

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!