De Business Strateeg

Contactpersoon: Marloes de Jong
Onderneming: De Business Strateeg
Website: www.debusinessstrateeg.nl

Wie ben je?

Ik ben Marloes de Jong, mama van Thijs (8) en Daan (6), getrouwd met John en ik woon in het prachtige Ouddorp. Begin 2017 ben ik daadwerkelijk begonnen met Flow Planners. De gedachte aan het uitgeven van een eigen planner speelde toen al 3 jaar. Vele jaren van persoonlijke ontwikkeling en de ontdekkingstocht van wie ik echt ben, hebben eraan bijgedragen dat ik de stap richting het uitgeven van de planner durfde te zetten.

In de loop der jaren ben ik steeds vaker trainingen en workshops gaan geven op het gebied van planning en business strategie. Inmiddels zijn dit twee losstaande bedrijven, want 2 verschillende diensten/producten op 1 podium dat werkt niet.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Voordat ik begon met ondernemen heb ik eigenlijk van alles gedaan. Vanuit school ben ik opgeleid tot paraveterinair (dierenartsassistente). Hier ben ik dan ook heel wat jaren in werkzaam geweest. Na de geboorte van Thijs merkte ik dat de wisselende en onvoorspelbare diensten bij de dierenkliniek niet meer aansloten bij ons nieuwe leven.

Aangezien mijn hele leven heeft gedraaid om dieren begon voor mij de enorme zoektocht. Dat ik niet meer met dieren wilde werken was voor mij inmiddels wel duidelijk, maar wat dan wel? Van klantenservice tot direct selling. Van babymassage tot horeca. Ik heb het allemaal gedaan. In deze periode maakte ik kennis met persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor leerde ik mezelf beter kennen en kwam ik erachter waar mijn kwaliteiten lagen.

De rode draad in mijn werk werd langzaam duidelijk. Ik ben erg gevoelig voor de verbeteringen. Zie zie al snel de punten waarop het handiger, makkelijker, slimmer en strategischer kan. Ik ben van nature lui. Ik heb geen moeite met keihard werken, maar dan wel op een zo slim en efficiënt mogelijke manier.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Het ondernemerschap is iets wat altijd wel gekriebeld heeft. De vrijheid als ondernemer spreekt mij heel erg aan. Wanneer ik in loondienst werk voel ik me beperkt. Wanneer ik kansen zag om processen te versimpelen of om meer omzet te draaien was er geen ruimte om dit te communiceren, laat staan door te voeren. Ik denk dat ik gewoon te eigengereid ben als werknemer.

Het idee van de planner kwam dan ook op toen ik nog werkzaam was binnen de direct selling. Ik kwam altijd in de knoei met de ruimte in de agenda die ik toentertijd gebruikte. Na zo’n 3 jaar wikken en wegen heb ik de knoop doorgehakt om mijn eigen planner uit te geven. Iets wat ik enorm spannend vond aangezien mijn kennis en ervaring totaal ergens anders lag.

Inmiddels zijn we 3 jaar verder en heb ik sinds kort voor mijn diensten een apart podium gecreëerd. Als business strateeg bied ik trainingen, workshops en trajecten aan en deze gaan een steeds prominentere rol innemen in mijn bedrijf.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Mijn beide kinderen gaan naar school en dat geeft een enorme vrijheid. Ik werk eigenlijk iedere schooldag onder schooltijd. Na school ben ik dan voor mijn jongens. Mijn kinderen sporten twee avonden in de week. Mijn man gaat dan bijna altijd mee. Die twee avonden werk ik meestal. Tenzij ik behoefte heb aan tijd voor mezelf.

Precies dit maakt dat ik zo geniet van werken voor mezelf. Extra werken wanneer de behoefte er is. Een vrije dag inplannen wanneer de kinderen vrij zijn van school of jarig zijn. Deze vrijheid maakt dat ik zo van het ondernemerschap hou.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik ben wie ik ben. Dat alleen maakt het al uniek. Maar ik heb grote moeite met beloven, maar niet nakomen. Ik ben enorm van mijn woord en zal liever mezelf tekort doen dan de ander. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat een goede strategie de basis is van een succesvol bedrijf. Met uitsluitend energie, law of attraction en mindset kom je er niet. Neemt niet weg dat het velen helpt en houvast geeft, maar zonder een goede strategie is het vooral hopen. Daar kun je geen rekening van betalen.

Last but not least vind ik plezier in ondernemen en werken ook enorm belangrijk. Tijdens strategietrajecten gaan we ook echt op zoek naar de funfactor. Wat maakt dat je plezier beleeft aan je onderneming en hoe kunnen we je bedrijf zo inrichten dat het een strategisch spel wordt.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Heel veel denk ik, maar je weet nooit waar je aan begint, totdat je daadwerkelijk je situatie (in dit geval het ondernemen) beleeft. Waar ik alleen het meeste moeite mee hebt zijn ondernemers die vanalles beloven en het niet nakomen. Zo heb ik geprobeerd om Flow Planners samen met iemand op te starten, maar dit liep spaak doordat afspraken niet werden nagekomen. Heeft mijn oude grafisch vormgeefster mij een week voor deadline van de drukker laten vallen. En heb ik te maken met grote facturen die niet werden betaald. Veel van deze situaties kunnen voorkomen worden beloften worden nagekomen. Wanneer dit niet lukt (of dreigt niet te lukken) dan ga je over op communiceren.

Ik ben enorm goed van vertrouwen, maar door schade en schande wordt men wijs, dus ook ik. De oprechtheid van sommigen heb ik daarom echt wel onderschat.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Dan had ik vanaf dag 1 een businesscoach in de hand genomen in plaats van alles zelfstandig willen doen. Hoe ontzettend strategisch ik ook kan denken, het is en blijft enorm lastig voor mijn eigen bedrijf. Zelf ben ik emotioneel verbonden met mijn bedrijf en dan is het aannemen van een helikopterview een behoorlijke uitdaging. Sinds ik hierbij geholpen word maak ik sprongen die ik zelfstandig nooit zou kunnen realiseren in zo’n korte tijd.

Wat is je toekomstvisie?

Het gevoel van vrijheid en het plezier blijven houden in ondernemerschap staat voor mij met stip op nummer 1. Ik ben me ervan bewust dat dromen en dus doelen kunnen veranderen. Voor nu wil ik zoveel mogelijk ondernemers leren wat je met strategie en plezier in je bedrijf kunt bereiken. De “hoe” laat ik hierin los om te voorkomen dat ik me afsluit voor kansen en mogelijkheden die ik zelf niet voor mogelijk had gehouden.

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!