Mijn zoontje werd een proefkonijn voor de cosmeticawereld

Een droge huid, jeuk of huidaandoeningen zoals eczeem kan iemands leven ondraaglijk maken. Mijn zoontje heeft dit na regelmatig gebruik van de door artsen aangeraden hormoonzalf aan den lijve ondervonden. Hij kreeg een zogeheten ‘hormoonzalfverslaving’. Omdat de pijn ondraaglijk werd, ben ik op zoek gegaan naar natuurlijke ingrediënten die de huid weer zouden verzorgen en verbeteren. En die vond ik. Ik ben hiermee mijn eigen bedrijf gestart; Rivaana Skincare. 

In 2018 werd mijn zoon geboren, Armaan. Op dag 10 na de geboorte zagen wij als kersverse ouders wat puistjes op het gezicht van onze baby. Dit waren talgbultjes die na enkele dagen verergerden tot babyacné. De huidarts vertelde ons dat Armaan last heeft van atopisch eczeem. Atopisch eczeem is een veel voorkomende, niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Het woord “atopie” betekent “neiging tot allergisch reageren”.

Tegen de jeuk en om de eczeem te onderdrukken kregen wij voor onze first born speciale kleding en een hele lichte hormoonzalf voorgeschreven die enkel op de eczeemplekken gesmeerd moest worden. Deze plekken zaten echter overal. Daarom heb ik als wanhopige onervaren moeder deze zalf overal op het lichaam gesmeerd, want dát hielp! Binnen no time was zijn eczeem en bijbehorende jeuk dan ook weg. Na gestopt te zijn met de hormoonzalf kwam na twee weken het eczeem echter weer terug. 

Jarenlange jeuk en eczeemaanvallen
Alhoewel een droge huid of zelfs eczeem niet als ‘ziekte’ wordt gezien, maakte de jeuk het leven voor Armaan ‘verre van rustgevend’, ook toen hij kleuter was. Tijdens de zomervakantie durfde Armaan de zee niet in, omdat het zoute water op zijn huid brandde. Terug in Nederland, durfde hij ook niet meer een zwembad in, omdat hij getraumatiseerd was van de pijn van het zeewater. Zijn huid werd rimpelig, donker en dun van de hormoonzalf. Toen Armaan op 4-jarige leeftijd op een dag van de binnenspeelplaats thuiskwam en vroeg: “Mama, waarom lijk ik op een opa?”, was het voor mij klaar. Vanaf dat moment maakte ik weloverwogen de keuze om te stoppen met het gebruik van die hormoonzalf, die ook zorgde voor al die rimpels op Armaan zijn huid.

Dit was echter niet zonder gevolgen. Armaan kreeg nog meer eczeemaanvallen. En naast eczeem moest zijn huid na 4 jaar gebruik van die hormoonzalf, daar ook nog eens van ‘afkicken’. Dat resulteerde in open wonden, vreselijke jeuk en donkere plekken. 

Ik ben op zoek gegaan naar de innerlijke oorzaak om de balans terug te vinden. Een onrustige huid of huidallergie komt namelijk van binnenuit. Maar daarnaast hadden de 4 eerdere jaren al de nodige schade aangericht: littekens, vlekken, een onrustige huid… en tot overmaat van ramp die gigantische jeuk. Tekenen en symptomen die elk mens ongeacht leeftijd, entiteit, huidtypen of huidaandoening wel soms ervaart dankzij die hormoonzalf.

Los van de bezoekjes aan verschillende deskundigen, kocht ik wel tig crèmes en probeerde deze uit om tot dat ene wondermiddel te komen, die Armaans huid zou genezen. Maar de roodheid nam toe, de wonden en de dunne huid voelden voor hem pijnlijk aan, en de hydraterende werking van al die zalfjes was ver te zoeken. Bijzonder, want we leven in een wereld met een overload aan verschillende soorten crèmes, maar juist daardoor zag ik door de bomen het bos niet meer.

Proefkonijn voor de cosmetische wereld
Ik vind het echt bizar hoeveel geld wij als mensen bewust en onbewust uitgeven aan cosmetica en huidverzorgingsproducten. En dan al die adviezen van huidartsen… Ik wist bij Armaan op een gegeven moment niet meer waar ik goed aan deed. Zo werd ons zoontje onbedoeld een proefkonijn voor de cosmeticawereld.

Ik heb dan ook slechts 1 missie. Ik ben op zoek gegaan naar 1 samengestelde crème die vrijuit gesmeerd kan worden voor jong en oud. Een huidverzorging die mijn kind in het bijzonder weer kind kan laten zijn. Eén crème in plaats van tientallen verschillende zalfjes die geld bespaart én de huid verrijkt. Eén product dat vooraf beschermt en achteraf herstelt.”

Ik heb dit product gevonden en mijn DIY versie is samensmolten met de kennis en kunde van een Lab, gespecialiseerd in natuurcosmetica. Daaruit is Rivaana, the crème ontstaan. 

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder
Ik vind samenwerken het mooiste wat er is. In mijn zoektocht naar de juiste ingrediënten heb ik mooie mensen en bedrijven leren kennen. Rivaana Skincare zal als een van de eerste Nederlandse cosmeticaondernemingen gaan samenwerken met een bedrijf dat verpakkingen maakt die 100% biologisch afbreekbaar zijn, om een wereld zonder plastic afval te versnellen. Ook werken wij samen met een organisatie die de productie organiseert van oliën waarbij plattelandsvrouwen in staat worden gesteld hierbij zelf over de prijs te onderhandelen en een veilige werkplek geboden krijgen.

Op zoek naar hulp
Wij zitten op dit moment in de eindfase van de productontwikkeling en ik wil Rivaana the crème dit jaar nog op de markt lanceren. Ik ben al heel erg dankbaar en trots op hetgeen ik al bereikt heb met Rivaana Skincare. Dit durf ik nu zelfverzekerd te delen: mijn zoontje kan weer vrij spelen en heeft geen open wonden en jeuk meer. Hij slaapt weer door (en ik dus ook)! Als mijn crème voor Armaan werkt, kan het meerdere mensen een stralende en gezonde huid (terug) geven.

Een missie maar ook een grote uitdaging. Met twee kleine kinderen, een fulltime baan in loondienst als manager en een startende onderneming kan ik alle steun gebruiken. Het is lastig om hulp te vragen, maar investeren in iets dat écht werkt en ook nog eens duurzaam neergezet kan worden…het is niet alleen voor mijn bedrijf belangrijk. Het is belangrijk voor onze toekomst, de toekomst van onze kinderen. Ik ben daarom op zoek naar onder andere een investeerder. Ook ben ik nog niet bekend met en op social media, maar ik stap hiervoor uit mijn comfortzone.

Als startende ondernemer ben ik nieuw. Maar als manager heb ik 1 ding al erg goed geleerd; mijn belangrijkste werk is mijn netwerk. Ik hoop dat ik in het ondernemerschap mooie mensen mag leren kennen en samen kan werken aan de mooie uitdagingen die op het pad komen. 

Heb jij ook een (huid)verhaal? Deel jouw ervaringen, ideeën en praat met mij mee over dat stuk wat jij mist in een natuurverzorgingsproduct. Als nature cosmetic creator ben ik ervan overtuigd dat de beste producten en adviezen ontstaan én groeien vanuit ervaringen afkomstig van mensen zoals jij en ik.

Liefs, Anisha Biharie
www.rivaana.com
info@rivaana.com