Money Mind Acedemy

Contactpersoon: Adine Faber-Versluis
Onderneming: Money Mind Academy
Website: www.moneymindacademy.nl en www.lekkerlevenmetminder.nl

Wie ben je?

Ik ben Adine, ondernemer, money mindset-coach en personal finance-expert. Via MoneyMindAcademy.nl en LekkerLevenMetMinder.nl help ik mensen financieel onafhankelijk te worden door bewust met hun geld om te gaan, meer te verdienen en geld voor ze te laten werken.

Verder ben ik dol op lezen én gek op Amerika. Ik probeer er elk jaar minimaal één keer heen te gaan en tot nu toe lukt dat aardig. Meestal met mijn man (ik ben in de zomer van 2019 getrouwd), maar ik ga af en toe ook wel eens alleen.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Na mijn afstuderen in 2006 ben ik direct gaan ondernemen. Ik heb zo’n twaalf jaar een tekst- en vertaalbureau gehad en heb mijn aandacht de laatste jaren steeds meer verschoven naar werken aan mijn onderneming, in plaats van erin.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Het ondernemen op zich was niet eens een bewuste keuze maar meer een gegeven; daar ben ik gewoon beter in dan werken in loondienst. Ik heb voor de vorm na het afstuderen wel een sollicitatiebrief geschreven, maar het ondernemerschap ligt me gewoon beter. Een bepaalde vrijheid, alle ruimte voor groei, afwisseling, zelf dingen maken en daar je geld mee verdienen: dat vind ik geweldig. Je kunt eigenlijk doen wat je leuk vindt en krijgt er nog voor betaald ook.

Het schrijven en vertalen heeft me altijd al goed gelegen. Dat leek me dan ook de meest voor de hand liggende keuze.

Toen ik na een paar jaar een groot, duur huis kocht – net voor de crisis toesloeg en twee van mijn grootste klanten failliet gingen – ben ik me meer in geld en money mindset gaan verdiepen. Eerst heel praktisch: voor wat voor hypotheek heb ik getekend en hoe kom ik daar zo snel mogelijk vanaf. Daarna steeds meer met een focus op de mindset. Dat is namelijk écht alles. Je draagt ongemerkt zoveel overtuigingen en ‘ballast’ met je mee over geld en dat staat je vaak in de weg om een écht rijk leven te leiden. Ik zie dat vooral sterk bij vrouwen.

Ik dacht zelf bijvoorbeeld altijd dat je hard moest werken voor je geld, offers maken, dat je het vooral goed voor anderen moet regelen en dat zekerheid superbelangrijk was. Nu ervaar ik pas écht dat veel geld verdienen ook gewoon heel leuk mag zijn. Dat het ook belangrijk is om in jezelf te investeren. En dat zekerheid je ook kan beperken, bijvoorbeeld als je daardoor niet durft te investeren.

Die ervaring en lessen heb ik vertaald in mijn online membership, de Money Mind Academy. Daarmee wil ik mensen de tools en inspiratie geven die ik het liefst 10 jaar geleden al zou hebben gehad. Om geld, geld verdienen en geld voor je laten werken LEUK en begrijpelijk te maken, in plaats van iets waar je liever niet teveel mee bezig bent.

Ik geloof wat dat betreft heilig in de combinatie van praktische kennis en mindset. Zonder de juiste instelling kom je nergens, maar met alleen positief denken red je het ook niet.

Dat heb ik zelf wel gemerkt: als je met een hypotheek van ruim 400.000 euro zit, terwijl je inkomen net drastisch gedaald is waardoor je hypotheeklasten alleen al zo’n 80 procent omvatten, dan vraagt dat wel om een positieve mindset. Maar als ik me niet had verdiept in die verschillende hypotheekvormen, of in manieren om meer uit mijn geld te halen, dan had het me nooit gelukt om ook daadwerkelijk ruim 70.000 euro af te lossen in amper drie jaar.  

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Het ondernemen geeft veel vrijheid, zeker nu ik steeds meer online doe en niet meer volgens de agenda van een ander hoef te werken. Mijn dag ziet er eigenlijk precies zo uit als ik graag zou willen.

Drie keer in de week begin ik met sporten en verder heb ik elke dag een thema. Op maandag werk ik aan strategische dingen, op dinsdag ben ik vooral bezig met content, op woensdag doe ik alles qua video (zodat ik op die andere dagen niet per se strak in het pak en in de make-up hoef te zitten) en op donderdag heb ik een ontwikkelingsdag. Dan lees ik boeken, volg ik cursussen en doe ik andere ‘groeidingen’. Op vrijdag werk ik ook weer aan content, maar focus ik me in het bijzonder op de money makers: de cursussen, webinars, workshops, VIP-coaching, etc.

En afspraken en trainingen probeer ik ook zoveel mogelijk gedurende de dag te doen, zodat ik ’s avonds en in het weekend echt quality tijd heb voor mijn man, mezelf of vrienden/familie. Ik vind wat ik doe heerlijk en verlies dan elk besef van tijd, dus iets van een duidelijke lijn is dan wel praktisch.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

De combinatie van mindset/het meer spirituele en nuchtere praktijk. Ik zie geld bijvoorbeeld wel als energie, maar ik zou niemand adviseren om alleen de hele dag geldaffirmaties uit te spreken en verder niets te doen. Ik houd ook gewoon van hands-on actie.

En ik maak het graag leuk; ik zie het als onderdeel van je hele ontwikkeling als mens. Dat is een proces dat ik voor mezelf doormaak, maar waar ik anderen ook mee help. Ik investeer veel tijd, geld en energie in ontwikkeling. Ik bezoek regelmatig conventies in Amerika, heb diverse coaches en ik zit in een mastermind met Annemarie van Gaal. Mijn members liften ook mee op die groei; ik zoek uit wat werkt en geef hen de korte route.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Zeker weten! Als je alles zelf doet, ga je ook regelmatig onderuit. Ik heb zelf veel te lang in mijn bedrijf gewerkt, in plaats van aan mijn bedrijf. Dan was ik gewoon hard aan het werk en verdiende ik goed geld, maar stond ik niet stil bij de richting die ik in wilde, of bij mijn eigen groei en ontwikkeling. Zonde, want je maakt pas echt stappen vooruit als je weet waar je heen gaat.

Daarin heb ik wel een 180 gemaakt: ik blijf nu dichter bij mezelf, kijk of iets bij mij past en vertrouw meer op mijn intuïtie. En ik durf ook te investeren. Dat begon met een paar honderd euro, maar is inmiddels tienduizenden euro’s in het jaar. En elke cent waard. Zeker als ondernemer; dan bén je je bedrijf. Dat besef is eigenlijk pas laat tot me doorgedrongen.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Direct van start gaan met een hele sterke visie en een doel voor ogen, in plaats van ‘overal ‘ja’ op zeggen, hard werken, leuk geld verdienen en zien waar het schip strandt’.

Aan de andere kant denk ik dat dat ook een proces is waar je doorheen gaat. Toen ik net begon kwam ik vers uit school. Dan denk je nog dat je waarde vooral samenhangt met je leeftijd, je ervaring, het papiertje dat je op zak hebt. En dat er zó veel mensen zijn die veel verder zijn en meer kunnen. Nu weet ik veel beter dat niemand de dingen op mijn manier kan doen. En dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen. Dat het belangrijk is om het op je eigen manier te doen, volgens je eigen normen en waarden.

Wat is je toekomstvisie?

Een tijdje terug las ik dat maar liefst de helft van de Nederlandse vrouwen financieel afhankelijk is. Als het aan mij ligt, schroeven we dat percentage in de komende jaren stevig terug. Daar draag ik natuurlijk ook graag mijn steentje aan bij; via de Money Mind Academy, maar ook via mijn boek dat in 2020 uitkomt, en via lezingen en workshops.

Kijk, het maakt mij niet uit waar je je geld aan uitgeeft of wat je ermee doet. Wat ik belangrijk vind, is dat je beseft dat je keuzes hebt. En dat die keuzes ook bepalen hoeveel vrijheid, geluk en rijkdom je in je leven hebt. Vrouwen zijn zó krachtig en veelzijdig en kunnen ontzettend veel. Wat mij betreft mogen ze ook op financieel vlak wel weer terug in die rol stappen. Niet uitbesteden, maar zelf de touwtjes in handen nemen.    

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!