Mpower moms

Wie ben je?

Ik ben Meike Hendriks, psycholoog en bevallingsexpert (naast mijn studie psychologie heb ik namelijk ook een studie verloskunde gedaan) en ben moeder van 2 kinderen: dochter Evi (2019) en zoontje Finn (2020). 

Sinds 2018 heb ik een eigen bedrijf, Mpower moms, en daarmee help ik moeders bij de verwerking van hun (nare) zwangerschap en bevalling door middel van de nieuwste Trauma Buster Technique. Daarnaast begeleid ik ze naar ontspannen moederschap (vooral in het eerste jaar na de geboorte), zodat ze meer rust, tijd en energie ervaren. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Door mijn studie verloskunde kwam ik al heel jong in aanraking met net bevallen moeders. Tijdens mijn stages zag ik wat er gebeurde op het moment dat iemand net een kind had gekregen. Hoe sommige moeders aan het worstelen waren met het moederschap. Alles verandert namelijk als je een kind krijgt. Niet alleen lichamelijk, maar ook op mentaal en sociaal gebied. Je krijgt geen handleiding mee als je moeder wordt, maar vrijwel iedereen ervaart hetzelfde proces. Daarom wilde ik hier iets mee doen. Ik wilde moeders ondersteunen op het moment dat ze net bevallen zijn, zodat ze zich makkelijker kunnen aanpassen aan hun leven met een klein kind en bewuster kunnen genieten. Ook wilde ik iets kunnen betekenen voor de moeders die een nare zwangerschap of bevalling hadden gehad.

Ik besloot psychologie te gaan studeren, zodat ik de juiste tools in handen kreeg om iemand hier ook daadwerkelijk mee te kunnen begeleiden. Een eigen bedrijf starten was altijd een droom. Na mijn studie wist ik dat het tijd was om hier iets mee te doen en heb ik Mpower moms opgericht.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Eigenlijk was er geen bedrijf dat zich gespecialiseerd had in het prille moederschap. Als je vragen hebt over je kind, dan kun je terecht bij het consultatiebureau, maar als je vragen hebt over het moederschap en wat daarbij komt kijken, bij wie kun je dan terecht? Je kon eigenlijk nergens terecht. Dat is gek toch? Ik dacht, als het er niet is, dan zet ik het zelf op. Dus dat heb ik gedaan. 

Ik wilde meer bewustwording creëren over de impact van een kind krijgen. Of het nou je 1e, 2e, 3e of 4e kind is, het maakt niet uit. Iedere keer weer is het een enorme verandering, krijg je te maken met allerlei emoties en is het zoeken naar een fijn ritme en een fijne balans die werkt voor jou. Het is niet niks. Ik vroeg me ook af waarom moeders hier niet op voorbereid werden tijdens de zwangerschap. Veel moeders bereiden zich voor op de bevalling door middel van een zwangerschapscursus, maar bij de voorbereiding op het moederschap wordt vaak niet stil gestaan. Terwijl de eerste periode met een kind vaak ontzettend intens is door vermoeidheid, de vele veranderingen en het herstel van je bevalling.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik werk 3 dagen in de week en de rest van de tijd is voor mijn gezin. Met een eigen onderneming kun je altijd wel aan het werk zijn, dus ik let er bewust op dat ik ’s avonds niet te veel werk. 2 keer per maand geef ik ‘s avonds een masterclass en de rest van de avonden werk ik eigenlijk niet. Daardoor heb ik veel tijd om boeken te lezen, met vriendinnen af te spreken of een spannende film te kijken. Deze me-time vind ik heel belangrijk, want het zorgt ervoor dat ik kan opladen, zodat ik beter kan functioneren in mijn bedrijf en een nog leukere moeder kan zijn.

Tijdens een werkdag plan ik ook regelmatig pauzes in om even te bewegen. Van de hele dag zitten word ik niet gelukkig en dat merk ik dan ook aan mijn energieniveau. Sinds kort hebben we een trampoline in de tuin en ik vind het heerlijk om even 5 of 10 minuten te springen. Zo blijf ik geconcentreerd gedurende de dag en het zorgt ervoor dat ik ’s avonds ook nog genoeg energie heb. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik heb veel ervaring in de verloskunde en psychologie en combineer dit in mijn bedrijf. Doordat ik alles weet over zwangerschappen, bevallingen en de eerste tijd daarna, kan ik moeders heel goed begeleiden als ze bij mij aankloppen. Ik kan ze bijvoorbeeld uitleggen waarom er bepaalde handelingen zijn gedaan of hoe het herstel er uitziet.

Daarnaast ben ik de eerste psycholoog in Nederland die de Trauma Buster Technique (een hele zachte, kortdurende techniek voor het verwerken van trauma’s) mag toepassen om nare ervaringen rondom zwangerschap, bevalling en het eerste jaar na de geboorte te verwerken. Dit is een alternatief voor EMDR en 95% van de vrouwen heeft in 1 sessie haar traumatische ervaring verwerkt. Heel fijn, want als moeder heb je het al zo druk en wil je niet bezig zijn met een maandenlange therapie. Ik heb 3 jaar naar een alternatief voor EMDR gezocht om in te zetten voor nare (beval)ervaringen en het nu eindelijk gevonden. De Trauma Buster Technique komt uit Australië en begint nu meer bekendheid te krijgen in Europa.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Dat je eigenlijk altijd met je bedrijf bezig kunt zijn. Mijn bedrijf zit vrijwel altijd in mijn hoofd, of ik nu op vakantie ben, een dag in de sauna zit of ’s avonds in bed lig. De leukste ideeën komen vaak als ik rust neem en dan wil ik er eigenlijk meteen mee aan de slag. Ik heb mezelf aangeleerd om er nu notities van te maken in mijn telefoon of het idee in te spreken in de dictafoon app, zodat ik het niet vergeet, maar er niet meteen mee aan de slag hoef. Dit zorgt ervoor dat ik meer grip krijg op de gedachten in mijn hoofd, waardoor ik bewuster kan genieten van datgene wat ik aan het doen ben.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Niet alles alleen willen doen en sneller gaan samenwerken met anderen. Samen kom je veel verder en het is nog leuk ook. Samen in gesprek gaan voor een podcast, samen een live Instagram video opnemen of een challenge organiseren met meerdere ondernemers. De mogelijkheden zijn eindeloos. Door te gaan samenwerken, is mijn bedrijf ontzettend gegroeid in bereik.

Wat ik ook heel fijn vind, is om te sparren met andere ondernemers in een mastermind. Als je ergens niet uitkomt, dan kun je dit met elkaar bespreken. Tegelijkertijd kun je elkaar motiveren om uit je comfortzone te komen en actie te ondernemen. Als ik dit vanaf het begin had gedaan, dan had ik heel veel tijd kunnen besparen door niet meer alles zelf uit te zoeken. Samen weet je veel meer dan alleen.

Wat is je toekomstvisie?

Ik vind het heel belangrijk dat moeders weten dat het niet gek is als er veel op ze afkomt na het krijgen van een kind. Niet iedereen zit meteen op een ‘roze wolk’. Alles verandert, je hebt minder tijd voor jezelf, je slaapt slechter, de relatie met je partner verandert, er komt heel veel op je af. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Het is heel fijn als iemand je tijdens deze periode begeleid om het allemaal wat makkelijker te maken.

Daarnaast wil ik meer bewustwording creëren over traumatische ervaringen rondom de geboorte. 1 op de 3 moeders maakt een traumatische bevalling mee. Dat is echt heel veel! Helaas zit er een taboe op dit onderwerp en wordt er bijna niet over gepraat. Een traumatische bevalling kan voorkomen als er complicaties zijn opgetreden, maar het kan ook zijn dat de bevalling zelf goed is verlopen, maar dat jij je niet gezien of gehoord voelde. Dat kan ook een enorme impact hebben. Helaas gaat een traumatische ervaring niet vanzelf over. Schaam je er vooral niet voor om hier hulp bij te zoeken, zodat je deze ervaring kunt verwerken en de moeder kunt zijn die jij altijd al hebt willen zijn!

Contactpersoon: Meike Hendriks
Onderneming: Mpower moms
Website: www.mpowermoms.nl