Personeel lastig? Zo haal je alles uit je team!

Personeel? Het kost alleen maar energie! Maar niks is minder waar als je het op een goede manier aanpakt. De grootste stressfactor van ondernemers blijkt hun team. Maar wat als je dit kunt voorkomen en wel alles uit je team kunt halen wat erin zit? In deze blog geef ik je de tips hoe je dit voor elkaar krijgt.

Vraag aan een willekeurige ondernemer waar hij of zij het meeste zorgen over heeft en je krijgt het merendeel van de tijd het antwoord: mijn personeel. Het managen van hun medewerkers zuigt energie, ze hebben er slapeloze nachten van en het leidt ertoe dat ze steeds minder gelukkig zijn in hun eigen bedrijf. Ik snap het, maar vind het ook zonde. Het kan namelijk zo anders.

Verkeerde keuze

Wat je bij veel ondernemers ziet, die doorgroeien en met steeds meer personeel gaan werken, is dat ze een verkeerde keuze maken, of zelfs geen keuze maken. Ze denken niet na over welk team het beste bij ze past, maar gaan voor snel handjes aannemen. Ze maken geen keuze in hoe ze hun team effectief kunnen leiden, maar sturen aan of doen zoals ze denken dat het hoort, zoals ze ooit als voorbeeld hebben gehad of in boekjes hebben gelezen. En dan ontstaan de problemen. Het is vaak een kwestie van tijd. 

Voorkom stress

Maar dit kan je voorkomen, de stress, zorgen, gedoe en het trekken en sleuren. En dat ik ook een van de dingen die ik ondernemers wil meegeven: je medewerkers zijn er juist om het samen met jou nog beter te kunnen doen! Om je ambitie wel waar te maken, om jullie klanten een mooier, beter leven te geven, om die impact te maken die je voor ogen hebt. Laat het ‘niet werken van je team’ dat nooit in de weg staan. Je kunt juist samen harder, meer, sneller en het levert iedere betrokkenen zingeving en persoonlijke ontwikkeling op. Je kunt zoveel meer zijn dan alleen maar werk-gever.

Durf het anders te doen

Durf anders te kijken, dan de meesten doen. Durf het anders te doen dan de meesten doen. En dit geeft je op zoveel vlakken een voorsprong. Plus het zorgt dat je een tof bedrijf houdt waar je zelf ook je ei in kwijt blijft kunnen.

Ga dus voor je beste team en ook om er alles uit te halen wat erin zit. 

Hoe je dit doet en dus zorgen en problemen voorkomt? Ik geef je hierbij 5 tips om dit voor elkaar te krijgen.

1 Ben niet eigenwijs, weet wat je doet

Een team leiden, vraagt weer nieuwe vaardigheden van jou als ondernemer. Bij elke fase van je bedrijf horen ook weer nieuwe persoonlijke stappen van jou. Verdiep je hierin. Ontwikkel je op het vlak van leiderschap. Dan kan je een gerichte keuze maken en wordt het zoveel makkelijker.  Weet wat werkt en hoe je je team effectief kunt laten werken.

2 Leer delegeren

Leer delegeren en loslaten. Als je met personeel werkt, moeten zij het juist gaan doen. Veel ondernemers vinden het loslaten lastig. Omdat het hun bedrijf is, omdat ze klanten de hoogste standaard willen leveren, omdat ze denken dat ze het zelf het beste kunnen, omdat ze controle willen houden. Begrijpelijk. Alleen gaan medewerkers pas laten zien wat ze in hun mars hebben als je ze ook daadwerkelijk verantwoordelijk maakt. Leer hoe je controle houdt zonder te micromanagen. Laat het echt aan je team over. Je hebt ze niet voor niks aangenomen. Zorg dat zij kunnen doen wat zij moeten doen, zodat jij ook kunt focussen op wat jij moet doen in jouw rol.

3 Zorg voor een stevig fundament

Zonder stevige basis gaat het niet lukken. Zorg dus dat je de juiste mensen op de juiste plek hebt zitten in je bedrijf. Als dit niet goed zit, ben je steeds veel energie en tijd kwijt aan het fixen van problemen. Weet wie je nodig hebt voor jouw team, wie je in het totale team nodig hebt en ga altijd voor de beste. Ja, ik weet het ‘maar die zijn moeilijk te vinden’. Klopt. Maar blijf niet bescheiden of terughoudend door bepaalde overtuigingen. De beste zijn er altijd en willen altijd graag voor een fantastische werkgever werken. Ook degenen die nu al een baan hebben. Zorg dat je de juiste mensen aanspreekt en naar je toetrekt als je op zoek bent. Neem op tijd afscheid als het niet werkt. Zorg dat je team in de basis altijd op orde is.

4 Maak je team het belangrijkste

Je team is je belangrijkste ‘asset’. Zij moeten het doen. Ook al was jij altijd het belangrijkste voor je bedrijf, als je met meerdere mensen werkt, ben jij een belangrijke schakel, maar zijn je medewerkers het belangrijkste. Een belangrijke mindshift om te maken die meestal achterwege blijft. Als je op deze manier naar je team en je bedrijf kijkt, dan ga je vanzelf ook anders handelen.

5 Leid, coach en faciliteer

Focus je alleen op de dingen waar jij het meeste toegevoegde waarde hebt. En leer hoe je je team het beste kunt leiden, coachen en faciliteren. Zodat elke medewerker zijn maximale potentieel kan benutten en je als team ook maximaal kan presteren. Je team blijft work in progress. Het is nooit af. Zorg dat je ze dusdanig faciliteert dat zij op elk moment optimaal van waarde kunnen zijn voor je bedrijf. Dat is een van je belangrijkste taken.

Mijn naam is Mariska Wijbenga. Ik ben organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Met mijn bedrijf Purple. Leiderschapsontwikkeling help ik ondernemers met personeel om een sterk team te creëren en het voor henzelf makkelijker te maken in hun rol. Ik blog en spreek over hoe je je team succesvol laat zijn en wat voor rol leiderschap daarin speelt en coach en train ondernemers om meer uit hun team te halen. Daarnaast ben de oprichter en mede-eigenaar van Hoestartikeenteam.nl waarmee we ambitieuze zzp-ers helpen een succesvol team op te starten.

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!