Renate de Boer

Wie ben je?

Hoi! Ik ben Renate en ik ben alleenstaande moeder van een zoontje van 4 jaar. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik ben afgestudeerd archeoloog en ik heb 7 jaar gewerkt in de archeologie na mijn studie. Als alleenstaande moeder is het lastig om veldwerk te doen, omdat je dan vaak door het hele land gestuurd wordt én werkgevers willen dat je minstens 32 uur in de week beschikbaar bent. Door reistijd en het vroege begin van de werkdag in het veld zou ik niet eens in staat zijn om mijn zoontje naar het kinderdagverblijf te brengen én op tijd op mijn werk te zijn. Natuurlijk kan je ook kantoorwerk doen in de archeologie, wat ik ook een tijdje heb gedaan. Dit voelde echter niet als mijn roeping, waardoor ik uiteindelijk mijn baan heb opgezegd en me fulltime ben gaan richten op het ondernemen. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik ben allerlei verschillende dingen aan het doen. Ik ben begonnen met e-commerce. Ik was na de geboorte van mijn zoontje op zoek naar werk wat ik vanuit huis kon doen en stuitte op een cursus waarbij je kon leren hoe je een e-commerce bedrijf opzet. Ik wist direct al dat dit niet was wat ik echt wilde, maar ik vond de uitdaging leuk en ik heb het uiteindelijk naast een parttime baan in de archeologie gedaan. Toen ik die baan op had gezegd, wist ik dat ik ook niet fulltime aan mijn e-commerce bedrijfje wilde werken. Toen ben ik de tijd gaan nemen om erachter te komen wat ik écht wil. Ik heb een tijdje wat ideeën uitgewerkt wat resulteerde in een aantal verhaaltjes voor peuters met muziek eronder. Uiteindelijk kostte dit teveel geld om te maken en het leverde niets op, waardoor ik weer verder ging kijken wat ik wilde doen. Tussendoor doe ik af en toe nog een klusje als ZZP’er in de archeologie. Doordat ik voor het kantoor wat ik huur een aantal blogs aan het schrijven was, kwam ik in een flow terecht waarin ik heerlijk aan het schrijven was. Hieruit is mijn boek ‘Sta in je Kracht’ ontstaan. Inmiddels is het boek klaar om gedrukt te worden en is nu al als PDF op mijn website beschikbaar. Het zal ook nog als audioboek beschikbaar komen.

Momenteel ben ik aan het helpen met de content voor een app die ontwikkeld wordt door twee van de leden van ons kantoor.

Ik vind het echt heerlijk om zo flexibel te zijn en te doen wat in dat moment goed voelt om te doen. Ik leer veel nieuwe skills én aspecten van mezelf. Onlangs ben ik ook helemaal gedoken in Human Design, wat ik nu ook aanbied op mijn website.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Mijn zoontje gaat inmiddels naar school en 2 dagen in de week naar de BSO. Dan ga ik naar kantoor, wat ik samen huur met andere ondernemers. In de ochtenden dat mijn zoontje op school is combineer ik het huishouden met nog wat werken. Soms doe ik nog wat werk in de avond als hij op bed ligt, maar meestal geniet ik dan even van de rust (nadat ik de keuken heb opgeruimd en het ontbijt heb voorbereid). Vaak luister in dan nog een podcast, woon ik een webinar bij, of volg ik een cursus die me helpt bij mijn persoonlijke ontwikkeling. Dit vind ik eigenlijk erg ontspannend en helpt me het ‘werk’ en het dagelijks leven even te vergeten en me te richten op mezelf. Af en toe spreek ik ook zelf een podcast in over nieuwe inzichten die ik in het dagelijks leven krijg. Dit doe ik in het Engels.

De weekenden dat mijn zoontje bij mijn vader is doe ik leuke dingen met vrienden, of ga ik naar retraites, of andere workshops of bijeenkomsten die bijdragen aan bewustwording.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Mijn onderneming is uniek door de veelzijdigheid. Eigenlijk voelt het voor mij niet alsof ik een onderneming heb, ik ben de onderneming. En ik ben uniek, net als ieder ander persoon. Alleen ik kan bieden wat ik te bieden heb, niemand anders kan dat. Ik zie mezelf als ‘brand’ en ik werk aan waar de flow mij brengt. Dit kan zijn: podcasts maken, blogs schrijven, boek(en) schrijven, Human Design charts uitzoeken, meditaties maken, bijspringen in de archeologie (af en toe), of bijspringen bij het maken van content voor anderen. Ik werk veel aan mezelf om dat vervolgens over te kunnen brengen naar anderen. 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ik worstel zelf erg met zichtbaarheid. Er is al zóveel op de markt en er zijn zoveel mensen bezig op social media in de zelfhulp/mindset/spirituele hoek. Ik heb onderschat dat het met een beetje posten op social media wel zou lukken om veel mensen te bereiken. Ik heb nog niet ontdekt wat voor mij werkt om mensen bekend te laten worden met mij, of mijn boek bijvoorbeeld. Daar zit voor mij ook een stukje ongeduld achter. Ik zie bijvoorbeeld hoe waardevol mijn boek is en het kost tijd voordat anderen dat ook gaan inzien.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Niets. Alles is gegaan zoals het gaat en alles bouwt daarop voort. Alle lessen en uitdagingen zijn er om van te leren en had ik niet op een andere manier kunnen, of zelfs willen, leren. Ik ben dankbaar voor de lessen, de mensen om me heen en wie ik ben.

Wat is je toekomstvisie?

Mijn toekomstvisie is dat ik vele mensen mag helpen en begeleiden naar een leven vanuit weten wie ze zijn, authentiek zichzelf durven zijn en in hun kracht staan, waardoor ze veel liefde en geluk mogen ervaren. Hierin ben ik zelf een voorbeeld, wat de mensen inspireert hetzelfde te willen ervaren op hun eigen, unieke manier.

Contactpersoon: Renate de Boer
Onderneming: Renate de Boer Auteur
Website: www.renatedeboer.nl