Sparkling Gems

Wie ben je?

Een visionair, die niet bang is om de status quo te bevragen. Dat is hoe ik mezelf zie. Als je werkt in het vakgebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid moet je wel vind ik. Elke dag vraag ik me af: hebben mijn acties vandaag weer bijgedragen aan een inclusievere werkvloer? Een inclusievere samenleving? Aan gelijkwaardigere kansen? Wat heb ik geleerd en wat kan ik anders doen. In reflectie zit groei, dit zullen veel ondernemers herkennen.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Tien jaar heb ik in het bedrijfsleven gewerkt voordat ik de sprong in het diepe maakte. Ik ben pas sinds 1 juli fulltime onderneemster. Daarvoor heb ik parttime nog een baan in loondienst gehad. De afgelopen 10 jaren heb ik gewerkt bij de organisaties Shell, Deloitte en Mediq. Verschillende functies en branches maar wel met een rode lijn van verandermanagement en extra curriculaire activiteiten die altijd gingen over een onderwerp binnen D&I. Zo heb ik het campus recruitment team voor de stad Rotterdam bij Shell opgezet.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik wil me niet in een hokje laten vangen, binnen een functie word je alleen beoordeeld op basis van wat je in die functie doet. Wat je erbij doet wordt minder gezien. Ik besefte me dat datgene waar ik mijn inspiratie en intrinsieke motivatie uit haalde kwam uit alle activiteiten die ik eigenlijk naast mijn reguliere werk deed. De engagement workshops, recruitment, lobby om een bepaalde kwestie op de management agenda te krijgen etc. Tijdens de pandemie kwam ik in een periode van reflectie, werkte ik wel aan de zaken die ik zag in mijn visie? Wat zou ik doen als dit het einde was? Uit mijn reflectie en maatschappelijke veranderingen zoals #blacklivesmatter is het idee voor Sparkling Gems gegroeid. Met Sparkling Gems bied ik 3 diensten aan publieke en private organisaties: naast advies en workshops kun je me ook boeken als spreekster.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Dat is wel eens uitdagend, ook omdat ondernemen zo divers en leuk is. Het is ook nooit af. Maar al doende leer je en ik leer ook meer balans te houden. Wel vind ik mijn gezondheid heel belangrijk en wil ik 3 keer in de week sporten. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Met Sparkling Gems ben ik niet de enige die me binnen D&I begeef. Wat uniek is ben ik, de onderneemster. Ik maak gebruik van de kracht van data en creativiteit om bij te dragen aan het veranderen van een sociale norm binnen organisaties. Ik heb jaren gewerkt op finance en data afdelingen en ben zelf geschoold als financieel econoom en jurist. Dat maakt dat ik die rationele aspecten goed kan meenemen. Maar ik zie ook hoeveel mensen zich niet gehoord voelen. Hun talenten niet gezien. Met mijn creativiteit die ik inzet voor creatieve concepten, sociale innovatie en communicatie wil ik bijdragen aan meer verbinding. Zo kunnen organisaties zelf geactiveerd worden en aan de slag gaan. 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Hoeveel er komt kijken bij het runnen van je eigen organisatie. Het is echt een groot verschil met een baan in loondienst. Ik denk dat dit voor velen herkenbaar is.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Eerder beginnen, absoluut. Ik wilde al jaren geleden ondernemen, maar ik durfde niet. Ik ben namelijk opgevoed met het idee dat ik toch wat harder zal moeten werken dan mijn meeste klasgenoten. Niet alleen als vrouw zijnde, maar vooral als vrouw van kleur zijnde. Vandaar ook de keuze voor een studie economie en rechten, ik vond marketing ontzettend leuk maar koos voor een opleiding in finance. Een veilige keus waar destijds veel vraag naar was. Vervolgens werkte ik 10 jaar lang bij grote multinationals. Weer een veilige keus. Nu ik onderneem en zie hoeveel er mogelijk is en hoeveel vrijheid het me geeft aan mijn visie en ideeën te werken, partnerships aan te gaan denk ik: was ik dit maar eerder gaan doen!

Wat is je toekomstvisie?

Mijn plannen voor Sparkling Gems zijn groot. Ik ben gaan ondernemen om impact te maken. Mijn visie is een inclusieve werkvloer als fundament binnen elke organisatie in Nederland neer te zetten. Dat mensgericht denken de basis is, voor processen, systemen en je bedrijfscultuur. Nu wordt D&I vaak als extra laag erop geplakt, hier zit nog veel potentie voor groei in. Voor impact is bereik belangrijk. Ik wil graag veel mensen bereiken, inspireren, aan het denken zetten. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar ik wil in ieder geval de dialoog met je starten. 

Contactpersoon: Ashmita Krishna Sharma Onderneming: Sparkling Gems Website: www.sparkling-gems.nl