Start2Create

Wat karakteriseert jou als onderneemster?

Met mijn onderneming wil ik altijd een aanpak voorleggen aan een opdrachtgever die anders is dan anders. We trainen en begeleiden in anders denken, maar dat begint al bij het eerste gesprek of voorstel. Daar al mensen raken geeft me energie.

Als persoon word ik enthousiast van nieuwe ideeën, grenzen verleggen of als een nieuwe aanpak mij verbluft. Ik ben open minded en tegelijk een criticus. Bestaat die combi? Ik ben dol op nieuwe inzichten en oplossingen, maar tegelijk zie ik van alles wat (nog) niet klopt. Dat op een juiste manier mixen in een opdracht of met collega’s, daar wordt ik blij van.

Zakelijk gezien probeer ik een hoop uit te besteden. Website, SEO, administratie, vormgeving, video en animaties. Soms zit ik op de wip: moet ik nu echt in mijn bedrijf werken of kan ik niet beter aan mijn bedrijf werken? Als ik verzand in detail of perfectionisme is dat meestal het moment, haha.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Bovenaan mijn lijst staat 22 jaar golf! Ik speelde 15 jaar nationaal en internationaal, waarvan 4 jaar als pro op de Ladies European Tour. Dit was meteen mijn eerste onderneming. Daar kwam zo veel bij kijken! Naast het trainen en spelen van wedstrijden besteedde ik tijd aan sponsors werven, bedrijvendagen, werken aan mijn zichtbaarheid en alle praktische zaken. Een aanhoudende blessure gooide roet in het eten. Op mijn 27e ben ik gestopt met spelen op tour. Ik ben toen mijn master organisatiesociologie gaan afronden en heb intussen nog 2,5 jaar golfles gegeven. Daar ontdekte ik iets nieuws. Dat ik het geven van trainingen super tof vond en dat het me ook goed lag.

Terwijl ik het bedrijf Start2Create oprichtte eind 2014, heb ik nog op een aantal andere plekken gewerkt. Zo deed ik een aantal projecten in de haven, waaronder een m.b.t. veiligheidscultuur op een grote overslagterminal.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Mijn vader had ook een eigen zaak. Misschien heb ik door wat ik daarvan meekreeg wel altijd gezegd dat ik later mijn eigen toko wilde hebben. Als golfprofessional had ik mijn eerste onderneming.

Met mijn collega, met wie ik Start2Create heb opgericht, ben ik gewoon weer – en heel snel – naar de KVK gelopen. We konden het maar beter geregeld hebben, want de eerste aanvragen van trainingen kwamen er al aan.

In het begin waren de trainingen voor ‘erbij’. Naast mijn fulltime job. Maar dat liep uit de klauwen. Ik bouwde de dagen dat ik in dienst was af en gooide het roer om in 2017. Het werd fulltime Start2Create.

Het ‘idee van een onderneming’ veranderde in ons geval door de jaren. We begonnen met trainingen in gastvrijheid. Het kwam voort uit een frustratie, dat gastvrijheid op golfbanen (maar ook op andere plekken) te wensen overlaat. Inmiddels begeleiden we vanuit Start2Create organisaties in tal van uitdagingen. Vraagstukken, visie, draagvlak. Alles aan de hand van creatief en anders denken. Dat was de eerste ommezwaai. De naam Start2Create hadden we al, maar de creatieve werkvormen nog niet. Dat kwam pas na 1 jaar, haha.

De tweede grote stap was de opleiding creatief denken neer te zetten. Door mensen ook de tools te leren toepassen kunnen zij de boel – die wij met Start2Create aanjagen of losbreken – zelf verder doorzetten. En de derde grote stap was groeien in het aantal collega’s. En met al die stappen is het een echte onderneming geworden.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Er is momenteel één andere grote activiteit: mijn zoontje van 1. Ik probeer zo veel mogelijk tijd met mijn gezin door te brengen. Ik werk 4 dagen en heb 1 mamadag. Toch zijn er weken met meer of minder uren. Bij alles wat ik doe vraag ik me sinds zijn geboorte extra af: hoe kan ik het zo handig mogelijk aanpakken? Is dit het echt waard? Kan het sneller of anders? Want als ik mijn tijd niet efficiënt zou besteden, besteed ik toch liever mijn tijd met mijn familie. Het houdt me scherp.

Soms kies ik er ook voor overdag extra te wandelen of naar de speeltuin te gaan, en dat ik ’s avonds wat dingen doe voor Start2Create. Dat is fijn aan het ondernemen, die vrijheid.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

De eerste is de methodiek van creatief denken. We werken met allerlei praktische tools (werkvormen). In alles laten we je omdenken. Met rake werkvormen in pressurecookers.

En twee: onze stijl. We spelen eigenlijk alleen maar in op interactie, groepsdynamiek. Het is vaak improviseren. Naast de snelheid van de tools, zorgen we ook altijd voor energie en een lach. We zien mensen altijd met energie weggaan, al is hun dag nog zo lang geweest.

En: In onze opleiding leer je niet alleen de stappen en de valkuilen van de tools. We vertellen ook waar wij op ons bek zijn gegaan. Waar het bij ons mis is gegaan. En blijkbaar doen we iets wat een groep altijd hecht maakt. Ik kan er niet de vinger op leggen. Dat vind ik eigenlijk wel een van de mooiste dingen die je kan terughoren van oud-deelnemers.

Wat heb je zoal geleerd tijdens het ondernemen?

Dat je met lef verder komt. Van mezelf heb ik de neiging om bescheiden te zijn. Maar ik heb inmiddels ontdekt dat er heel veel manieren zijn waarop ik kan laten zien wat ik doe. Op een manier die bij mij past. Maar die manieren ontdekken, daarvoor moet je het eerst een keer durven.

En verwant daaraan, het zelf groot durven denken. Waar je heen wilt met je bedrijf. Nu moet juist vaker de rem erop, haha.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Soms denk ik wel eens, wat was er gebeurd als ik eerder mijn baan hiervoor had opgezegd? Maar dan had ik ook weer andere dingen gemist, of niet geleerd. Zoals alles is gelopen is het goed.

Wat is je toekomstvisie?

Wat ik voor ogen heb voor de toekomst is grote doelen blijven stellen. Zelfs absurd. Daardoor ga je andere keuzes maken dan je met normaal denken zou doen.

En, ook een belangrijke: jezelf altijd laten verrassen. Soms komen er dingen op je pad die je niet verwacht. En dat betekent dat dat soms leidt tot een andere aanpak of visie. En ja, dat kan betekenen dat je je toekomstvisie verandert.

Het vaste denken altijd durven loslaten is dan toch wel mijn visie voor de toekomst.

Contactpersoon: Kyra van Leeuwen
Onderneming: Start2Create
Website: www.start2create.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!