Studio Wetenschap

Wie ben je? 

Ik ben Liza, 35 jaar en ik woon in Amsterdam. Als klein kind was ik echt een ‘observeerder’. Volgens mijn ouders kon ik urenlang op de grond zitten en rustig om me heen kijken zonder verveeld te raken. Verder hield ik van lezen. Daar word ik nog steeds gelukkig van. Naast mijn interesse voor wetenschap, hou ik van design, kunst en mode en ik vind het leuk om me te verdiepen in duurzaamheid en spiritualiteit. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik heb Psychologie gestudeerd, met een specialisatie in Neuropsychologie, en vervolgens ruim tien jaar als wetenschapper gewerkt aan verschillende universiteiten. In 2016 promoveerde ik aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarna heb ik verschillende functies gehad als wetenschapper. In 2021 besloot ik echter het roer om te gooien en me volledig op mijn bedrijf Studio Wetenschap te richten. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Als wetenschapper genoot ik ervan om nieuwe dingen te leren. Tegelijkertijd wist ik dat de academische wereld niet mijn wereld was. Ik had geen ambitie om hoogleraar te worden en ik was eigenlijk steeds vaker bezig met wetenschapscommunicatie. Zo deed ik mee aan verschillende presentatiewedstrijden, maakte ik filmpjes over wetenschappelijke onderwerpen en fantaseerde ik over een eigen podcast. 

Gaandeweg realiseerde ik me hoe weinig wetenschappelijke kennis eigenlijk echt bij een breed publiek terechtkomt. Zonde! Want wat is de waarde van wetenschappelijke kennis als die niet terechtkomt bij mensen die er echt iets aan hebben in hun dagelijks leven? Toch leer je als wetenschapper niet, of nauwelijks, hoe je je kennis goed kan delen met mensen buiten je vakgebied. Dit motiveerde me om Studio Wetenschap op te richten. Nu help ik wetenschappers hun inzichten te delen zodat veel meer mensen plezier en profijt kunnen hebben van wetenschappelijke kennis.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Door mijn agenda niet te vol te plannen. Ik hou bewust behoorlijk wat uren in de week vrij zodat ik onverwachts werk kan opvangen en niet in de knel kom. Ik hou absoluut niet van stress en een overvolle agenda. Ik probeer vooral efficiënt te werken, met volle focus en niet zozeer heel lange dagen te maken. Ook weet ik hoe belangrijk het voor me is om voldoende te sporten. Drie keer per week klim ik op mijn wielrenfiets of doe ik een les ‘hot yoga’. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Mijn onderneming is uniek omdat ik nieuwe producten en diensten ontwikkel op het gebied van wetenschapscommunicatie en tegelijkertijd zelf een wetenschappelijke achtergrond heb. Vorige jaar lanceerde ik ‘IN PRESS – proefschrift magazine’. Met dit format zet ik de inhoud van proefschriften om naar aantrekkelijke en toegankelijke magazines. Omdat ik zelf gepromoveerd ben begrijp ik goed dat wetenschappers het lastig vinden om hun kennis toegankelijk te maken voor een breed publiek. Juist door mijn achtergrond in de wetenschap durven onderzoekers hun kennis met me te delen en vertrouwen ze erop dat ik er een inhoudelijk goed verhaal van maak. 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Natuurlijk komen er heel veel nieuwe taken op je pad, van klantcontact tot marketing en administratie. Hoewel ik hier totaal geen ervaring mee had, kom ik een heel eind met tips die ik online vind. Maar ik merk dat ik vooral heb onderschat hoeveel je op jezelf moet vertrouwen. Ik heb geen directe collega’s en moet dus veel beslissingen alleen nemen. Dat is soms best lastig. Hoeveel geld zal ik vragen voor deze dienst? Welke software ga ik gebruiken voor mijn website? Hoe ga ik om met een lastige klant? Gelukkig kan ik met mijn vriend sparren die al veel langer een eigen onderneming heeft. Ook ben ik erachter gekomen dat ik vooruit moet blijven kijken en bij elke opdracht, klus of nieuw idee moet toetsen of dit past in mijn visie. Dat heb ik nooit eerder hoeven doen, hiervoor werkte ik altijd op een vastomlijnd project met een duidelijk begin en eind. 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Toen ik begon met Studio Wetenschap had ik niet de kennis die ik nu heb, dus had ik het ook niet anders kunnen aanpakken. Alle hobbels en obstakels horen erbij en geven je weer nieuwe kennis. Dat had ik niet willen en ook niet kunnen missen. 

Wat is je toekomstvisie?

Mijn toekomstvisie is om steeds meer mensen toegang te geven tot wetenschappelijke kennis. Daarvoor wil ik Studio Wetenschap uitbreiden tot een groot platform waar wetenschappers terecht kunnen om hun kennis te delen met een breed publiek. Op termijn ga ik ook online cursussen aanbieden en alsnog die podcast uitbrengen. Zo wil ik écht de brug slaan dus wetenschap en maatschappij. 

Contactpersoon: Liza Cornet Onderneming: Studio Wetenschap Website: www.studiowetenschap.nl