Succes met je Webshop

Wie ben je?

Ik ben Astrid van der Made, eigenaar van Succes met je Webshop, een e-commerce adviesbureau waar ik webshop eigenaren help om hun bedrijf winstgevend te maken, zodat ze zichzelf een goed salaris kunnen uitbetalen. Ik geef vooral online trainingen en 1 op 1 coaching en ben daarnaast actief in onze webwinkel community. Ook heb ik een boek geschreven: Meer verdienen met je webshop, dat de tweede plek behaald heeft in de bestseller top 100 van Managementboek. Verder ben ik moeder van twee kinderen, die ik alleen opvoed.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik ben opgeleid als medisch bioloog, iets totaal anders dus. Tijdens mijn studie begon ik mijn eerste webwinkel en tegen de tijd dat ik klaar was met studeren gaf ik al e-commerce trainingen aan andere webshop eigenaren en deelde ik mijn ervaringen op mijn blog. Ik bleek de snelle e-commerce wereld veel interessanter te vinden dan de trage medische wereld. Ik ben nog wel een jaar in dienst geweest bij een farmaceutisch bedrijf, maar uiteindelijk koos ik ervoor om 100% voor mijn eigen onderneming te gaan. Intussen ben ik alweer 12 jaar ondernemer en heb nog geen dag spijt gehad van deze beslissing. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik kom uit een echt ondernemersgezin. Ik denk dat het er altijd wel in gezeten heeft dus. Mijn eerste webwinkel opende ik tijdens mijn studie. Omdat ik in Utrecht studeerde maar in Brabant woonde, had ik veel reistijd en zocht ik naar een bijbaan die ik flexibel in kon vullen. Dat werd een webwinkel met sieraden. Naarmate de webwinkel groter en succesvoller werd kreeg ik steeds vaker vragen van andere webwinkeliers over hoe ik dat voor elkaar kreeg. Zo begon ik met bloggen en uiteindelijk groeide dat blog uit tot het adviesbureau dat het nu is.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Mijn werkdag begint zodra de kinderen naar school gaan en eindigt zodra ze weer thuis komen. Dat vraagt om een strakke planning, want ik kan geen lange dagen maken. Ik heb er bewust voor gekozen om de kinderen niet meer naar de BSO te laten gaan, omdat ik er als moeder ook voor hen wil zijn. Alleen op vrijdag gaan ze na school naar oma, waardoor ik nog even een paar uur door kan werken. Lunchen doe ik vaak ook gewoon achter de computer. Het zou wel fijn zijn als ik gewoon een half uur lunchpauze kan nemen bijvoorbeeld, maar als ik me dan realiseer dat mijn werkdag om 15.00 uur alweer voorbij is, kies ik er vaak toch voor om gewoon door te werken. Na schooltijd doe ik alle andere dingen, zoals het huishouden en dergelijke. Vroeger deed ik tussendoor wel eens de was of sprak ik met een vriendin af, maar tegenwoordig is de schooltijd gewoon echt mijn werktijd en dat bevalt me veel beter. Ik ben nu veel productiever.

Als de kinderen lekker aan het spelen zijn zet ik ’s middags soms de laptop nog even aan en een enkele keer werk ik ’s avonds nog door, al probeer ik dat wel zo min mogelijk te doen. Er is een goede balans tussen werk en andere dingen op dit moment, dat is ook wel eens anders geweest. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Wat mijn bedrijf onderscheidt van anderen is dat ik het totaalpakket kan bieden. Bij ons kan een webwinkelier niet alleen terecht voor tips en hulp bij marketing, maar ook bij het verhogen van de conversie; het gebruiksvriendelijker maken van de website. Ook kijken we naar hoe onze klanten hun orderbedrag en hun winst kunnen verhogen. Onze kracht zit hem in die combinatie. Want je maakt een webwinkel niet succesvol met alleen een goed marketingplan of alleen een mooi product. Er moet ook gekeken worden naar de mindset van de ondernemer, de effectiviteit van de webshop en bijvoorbeeld de winstmarges. Pas als alles samen komt kun je een webwinkel opschalen en is er een goed inkomen uit te halen. We werken veel samen met andere experts. Dit zorgt ervoor dat we voor onze klanten het complete pakket kunnen bieden als ze hulp nodig hebben met hun webwinkel.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ondernemen is vaak heel erg leuk en ik houd van de vrijheid om mijn eigen keuzes te kunnen maken en de koers te varen die bij mij en mijn bedrijf past. Maar die vrijheid vind ik soms ook lastig. Ik ben zelf overal verantwoordelijk voor en nu ik een heel team om me heen heb voel ik dat meer dan ooit. 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Wat ik anders had willen doen is het eerder inschakelen van een goede businesscoach. Sinds ik zelf met een coach werk is mijn bedrijf pas echt hard gegroeid. Voor mij werkt het heel goed om samen te werken met iemand die buiten mijn bedrijf staat en er van een afstandje naar kijkt. Zelf ben ik soms te veel bezig in de waan van de dag, maar om te kunnen doorgroeien is het juist goed om even uit te zoomen en ook naar de lange termijn te kijken. Daarnaast heeft mijn coach me enorm gestimuleerd om buiten mijn comfortzone te gaan, waardoor ik nu dingen doe die ik vroeger niet durfde, maar die wel voor groei gezorgd hebben, zoals het geven van webinars en het organiseren van de e-commerce summit afgelopen jaar. Als ik opnieuw zou moeten beginnen dan zou ik dus eerder een goede coach inschakelen.

Wat is je toekomstvisie?

Mijn toekomstvisie is dat ik nog meer webwinkeleigenaren mag helpen om een goed inkomen uit hun bedrijf te halen. Ik weet uit eigen ervaring en uit resultaten van onze klanten, dat dat heel goed mogelijk is, als je maar een goed plan hebt én dat ook uitvoert. Het runnen van een webshop geeft je de mogelijkheid om je eigen ideale baan te creëren. Als je je realiseert dat 80% van de webshops geen of nauwelijks winst maakt, dan is er nog wat werk te doen voor ons.  

Contactpersoon: Astrid van der Made
Onderneming: 
Succes met je Webshop 

Website:https://succesmetjewebshop.nl