Susan Stijnen, Scheidingspecialist & Mediator

Contactpersoon: Susan Stijnen
Onderneming: Susan Stijnen, Scheidingspecialist & Mediator
Website: www.susanstijnen.nl

Wie ben je?

Mijn naam is Susan Stijnen, 45 jaar en woonachtig in het Zuiden des Landes. Moeder van een geweldige zoon (20) en een prachtige dochter (17). Gescheiden sinds 2006 en co-ouder met mijn ex-man. Inmiddels woon ik al weer 4 jaar samen met Bart (48) en hierdoor bonusmama van zijn leuke zoon (12). Bij ons is geen dag hetzelfde. De ene dag zijn we met zijn tweetjes, andere dagen met zijn vieren en om het weekend met zijn vijven. O ja en dan onze Griekse Goddin Mily niet te vergeten, een straathond die we 3 jaar geleden in huis hebben genomen.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Voor ik begon met ondernemen werkte ik in het laboratorium bij Rockwool in Roermond. Als laboratorium engineer was ik de hele dag in de weer met het nemen van monsters, het analyseren en rapporteren hiervan. Een hele andere tak van sport dus, in 2012 was de echter chemie op.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Mijn nevenfunctie bij de personeelsvereniging van Rockwool maakte dat ik steeds meer in contact kwam met mensen. In mijn functie als voorzitter werd ik voor allerlei zaken benaderd. Niet alleen vragen over de activiteiten die we organiseerden, ook persoonlijke vragen en verhalen kwamen mij ter oren. En juist dit laatste sprak met erg aan en merkte ik dat ik daar steeds meer me wilden gaan doen in mij werk. Daarnaast kreeg ik vanuit de omgeving complimenten dat mijn ex-man en ik het zo goed geregeld hadden. Ik besloot dat ik met deze combinatie iets wilde. Toen ik in december 2012 de kans kreeg ontslagen te worden pakte ik deze met beide handen aan en sprong in het diepe. Ik startte de opleiding en in oktober 2013 begon ik mijn eigen praktijk. Mijn omgeving verklaarde me voor gek dat ik dat deed als destijds alleenstaande moeder. Gek of niet voor mij is een van de mooiste sprongen die ik ooit gemaakt heb. En heb er tot de dag van vandaag absoluut geen spijt van.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Eerlijk gezegd ben ik veel bezig met ondernemen. Mijn bedrijf zit altijd in mijn hoofd. Toch houd ik  mijn tijd goed in de gaten. Heb een strakke planning en houd me daar ook redelijk strikt aan.

Ik maak in privésfeer ook bewuster keuzes in wat ik wel en wat ik niet meer doe. Daar waar ik vroeger overal voor in was en in meeging bedenk ik me nu eerst of het me het waard is om er tijd en energie in te steken. Uiteraard vind niet iedereen dat altijd even fijn. Het helpt mij wel om werk en privé in balans te houden. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Mijn eigen ervaring maakt mij uniek. Ik weet precies waar je tegenaan kunt lopen tijdens en na een scheiding. Ik weet welke emoties je kunt ervaren. Ik weet waar je tegenaan kunt lopen. Ik weet waar mogelijke valkuilen liggen. Ik weet echter ook hoe je er een weg in vind. Mijn klanten ervaren het als heel prettig dat ik met voorbeelden zaken duidelijk kan maken. Omdat ik mijn verhaal en ervaringen ook via blogs en social media deel krijg ik ook met regelmaat berichten van mijn volgers. Dat juist die ene post of blog ze weer een stap verder heeft geholpen. Hoe cool is dat. 

Door mijn achtergrond als laboratorium engineer ben ik analytisch en getalsmatig zeer goed onderlegd wat heel fijn is het opstellen van alimentatieberekeningen en vermogensopstellingen die ook een onderdeel van mijn vak zijn.

Dit 2 facetten samen vormen wat mij betreft een mooie combinatie. Zakelijke met veel aandacht voor emoties. 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Dat er veel meer bij komt kijken dan alleen maar je vak uitoefenen. Het is strategisch denken, het is bepalen hoe je wilt werken, met wie je wilt werken. Het is je kop boven het maaiveld uit durven steken in de wetenschap dat je lovers en haters hebt en het dan toch doen. Het is continue ontwikkelen en verbeteren. Van te voren niet zo bedacht maar nu ik er mee bezig ben geniet ik er met volle teugen van.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Ondernemen is een groei- en leerproces. Ik ben niet meer de persoon en ondernemer die ik was bij mijn start in 2013. Iedere stap, iedere val, ieder succes heeft me gemaakt tot wat en wie ik nu ben. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor en zou dan ook niet weten wat ik anders had willen doen. Het hoort er allemaal bij en is een ongoing proces, morgen is het weer anders dan vandaag.  Stiekem zou ik wel eens in de glazen toekomst bol willen kijken waar het allemaal toe leidt. In de wetenschap dat dit niet kan ga ik gewoon door om mijn volgende doel te behalen. Met vallen en opstaan.

Wat is je toekomstvisie?

Mijn missie is om heel Nederland succesvol gescheiden te krijgen. Dat gescheiden ouders zich bewust worden van de gevolgen voor zichzelf en voor hun kinderen als ze een scheiding niet op de juiste manier afhandelen. De scheiding begint pas met het zetten van de handtekening onder het ouderschapsplan en het convenant. Het merendeel van de problemen die ouders hebben komen voort uit  de problemen die (onbewust) op partnerschapsniveau nog spelen. In mijn ogen zou iedere gescheiden ouder hier intensief mee aan de slag moeten gaan. In eerste instantie voor zichzelf. Want actie is reactie. Als jij verandert, kan het bijna niet anders dan dat de andere ouder (op termijn) ook verandert. En daar plukken de kinderen de vruchten van. En die hebben dat in mijn ogen meer dan verdient, zij hebben niet om de scheiding gevraagd en willen maar één ding. Beide ouders in hun leven en onvoorwaardelijk van beide ouders houden!

En hey, als ik het kan, kan een ander dat ook.

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!