The Mindful Writer

Wie ben je?

Mijn naam is Hanneke Mols a.k.a. The Mindful Writer. Ik ben (bijna) 33 jaar, kom uit Brabant maar voel me inmiddels meer wereldburger. Het liefst houd ik me bezig met het schrijven van teksten voor mensen met een vergelijkbare mindset. Noem het vrijheid-ondernemers, digital nomads of moderne hippies. 

Ik geloof dat als je iets doet omdat je er blij van wordt, met enthousiasme en vol intrinsieke motivatie, dat je er dan graag vol voor gaat en er dus gewoon beter in bent. Dat mag je ‘drive’, ‘flow’ of voor mij part ‘het naleven van je zielsmissie’ noemen. Ik ben oprecht geïnteresseerd in wat het is dat mensen en ondernemers drijft. Wat dat voor mij is? 

Dat ligt verankerd in een paar hoofdthema’s: bewust leven, persoonlijke groei en ontwikkeling, reizen, de natuur, diertjes en een eco-lifestyle. En, het zal niet als een verrassing komen, schrijven. Voor mij zijn deze hoofdthema’s onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat betekent overigens niet dat ik douche met regenwater en op geitenwollen sokken wandel. Lees het woord ‘modern’. 

Met dit in ogenschouw ben ik ook nog steeds op en top levensgenieter, een echte Brabantse Bourgondiër. Lekker eten met vrienden of familie en genieten van een glas wijn bij een vuurtje? Count me in! Flirt met het leven en flaneer op de flow. ‘Hygge Han’ ben ik weleens genoemd en die is me in positieve zin bijgebleven. Hipp(i)e hygge Han. Allitereert wel gezellig. Tja, want ‘taal ‘is zeg maar echt mijn ding’.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Nadat ik mijn communicatiestudie heb afgerond ben ik aan de slag gegaan op de marketing & communicatie afdeling van BDO Accountants in Nederland. Na 5 jaar evenementen te hebben georganiseerd, bladen te hebben gemaakt en geproefd te hebben van het corporate leven lonkte toch de vrijheid.  

Nieuwsgierig naar de wereld zeiden mijn toenmalige vriend en ik onze banen op vertrokken richting Afrika. Daar hebben we een halfjaar een bushlodge in Zuid-Afrika gerund en hebben we gekampeerd van Kenia naar Kaapstad door 11 landen. Al snel voelden we: wij gaan voorlopig niet meer terug. We verlengde dit avontuur met een jaar en gingen een yogaretreat op Sri Lanka runnen. Corona kwam, we genoten nog even van de nu lege toeristische trekpleisters dat het eiland rijk is, maar keerden toch voor even terug naar Nederland. Waar we eerst nog dachten ‘corona, hoelang kan dit duren?’ veranderde dat naar een iets minder optimistisch ‘Dit zal het wel zijn voor nu’. Maar niets bleek minder waar. We vertrokken weer naar het buitenland. Deze keer runden we 2 hotels en een beachbar op Zanzibar. 

Daar begon mijn ‘schrijversitch’ toch weer te kriebelen en ben ik voor mezelf begonnen als tekstschrijver en contentspecialist. Eigenlijk kwam het mijn hobbelige pad opgerold. Een oud-collega die inmiddels voor zichzelf was begonnen als marketeer belde me met de vraag of ik haar kon helpen met communicatiewerkzaamheden. In dezelfde week kreeg ik ook de vraag of ik wilde meewerken aan een enorm groot en mooi project: het ghostwriten van een boek – Spirit Guide. 

Via wat omzwervingen door Malawi ben ik nu weer (even) terug in Nederland. Naast het afronden van het boek en diverse losse schrijf- en contentopdrachten, als blogs, webteksten, nieuwsbrieven, interviews, werk ik een aantal dagen per week aan een interim klus die zich richt op employer branding. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik kom uit een ondernemersgezin, dus in die zin is het me met de paplepel ingegoten. Maar mijn onderneming dient mijn levensdoel – vrijheid om te gaan en te staan waar ik wil en wanneer ik wil. Momenteel heb ik een interimklus, maar ook met hen heb ik de afspraak kunnen maken dat ik dit ook vanaf andere plekken op deze aardbodem kan doen. Heerlijk vind ik dat. Dat ervaar ik als een pluspunt dat we hebben opgestoken tijdens de pandemie: de wereld draait door of je nu samen in een kantoor zit of op andere plekken in de wereld. Al is soms even bijkletsen bij het koffiezetapparaat natuurlijk ook erg gezellig. 

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Juist doordat ik ben gaan ondernemen ben ik flexibeler geworden. Ik kan mijn eigen tijd indelen. Niks zo lekker als ’s ochtends wakker worden op een tropisch oord door de opkomende zon, een duik te nemen in de oceaan en dan aan je werkdag te beginnen. Tijd te maken voor een middagdutje in een hangmat of ’s avonds bij een kampvuur te zitten. Ik merk dat ik moeilijker vind in Nederland. Dan verval ik toch ook weer gauw in de ratrace van alle dag. Gehaast de deur uit ’s ochtends, in de file naar huis, nog even sporten, snel eten om ’s avonds weer door te gaan naar een afspraak, bijvoorbeeld. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Natuurlijk heb je een onderneming om er geld mee te verdienen, maar toch is meer winst behalen niet het doel van mijn bedrijf. The Mindful Writer staat voor een bewust leven. Ik heb ‘het leven zoals het hoort’ losgelaten en doe datgene waar ik energie van krijg. Het liefst voor mensen die zich ook kunnen vinden in die visie.  Zo kan ik de voor mij ideale lifestyle leven. Ik hoop mensen te inspireren verder te kijken dan de kaders. Voel wat bij jou past. Waar een wil is, is een weg. Vertrouw daar maar op. 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Acquisitie vind ik nog best lastig, ook omdat je je telkens weer in een compleet nieuwe business verdiept. Daarom hebben structureel langer lopende projecten mijn voorkeur. Zo maak ik bijvoorbeeld voor een klant elke maand een nieuwsbrief. Dat zijn maar een aantal uren per maand, maar ik ken de thematiek inmiddels, je bouwt een relatie op met de klant en als ikzelf onderwerpen tegenkom gelieerd aan hun product kan ik ook meer en meer zelf input meebrengen. Zo’n langere samenwerking maakt dat je meer toegevoegde waarde kunt bieden. 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Eerder ermee beginnen? Ik weet het eigenlijk niet. Ja hoor, genoeg obstakels tegengekomen en fouten gemaakt, maar dat pionieren en gewoon doen vind ik ook wel fijn. Waar gehakt worden vallen nou eenmaal spaanders. Wat ik sneller had willen doen is iemand vragen voor eindredactie. Waar ik zelf weleens word weggezet als spatie-nazi merk ik dat je gemakkelijk blind wordt voor de spelfouten in je eigen tekst. Dat heb ik nu ondervangen. 

Wat is je toekomstvisie?

Mijn ultieme droom is een naar het buitenland vertrekken, een groot stuk grond in de natuur kopen met daarop diertjes, een voedselbos en moestuin. Zoveel mogelijk zelfvoorzienend, met een houtkachel en een fijne veranda enzo. Vanuit daar schrijf ik dan. Het liefst blogs, columns of boeken. 

Contactpersoon: Hanneke Mols
Onderneming: The Mindful Writer
Website: www.themindfulwriter.nl