Van Tartwijk Beeld, Communicatie en Organisatie | JudithvanTartwijkFotografie

Wie ben je? 

Hi! Ik ben Judith van Tartwijk, een Brabantse die al bijna 20 jaar in het Haagse woont. Getrouwd met Philip en moeder van 2 geweldige jongens van 10 en 12 jaar oud en hondenmoeder van onze vrolijke Welsh Springer Spaniël Pleun van 15 maanden. Het strand is mijn happy place, daarom wonen we natuurlijk nog steeds in Den Haag in plaats van in Brabant. Een uur op het strand struinen of lekker even een theetje bij een strandtent en het vakantiegevoel is direct aan. 

Ik ben personal branding fotografe. Het allerliefste wat ik doe is samen met andere ondernemers hun verhaal vastleggen, zodat zij kunnen stralen met beelden op hun socials, website e.d. Geweldig blij word ik daarvan. Ik ontmoet de leukste, inspirerende mensen en mag die fotograferen. Top toch? Daarnaast maak ik ook veel portretten voor zakelijke klanten en dan met name op management- en directieniveau. Geen 300 portretten snel, snel, snel achter elkaar, maar echt even de tijd nemen om iedereen in zijn of haar kracht mooi op de gevoelige plaat te leggen. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik heb lang geleden rechten gestudeerd in Utrecht terwijl ik ondertussen enkele dagen in de week werkte als leidster bij een kinderopvangorganisatie omdat ik dat de meest geweldige bijbaan ever vond. Dat werken als advocaat niet mijn ding zou zijn, was al snel duidelijk. Maar als je ergens aan begint…maak je het toch af, zo was mij immers altijd geleerd. Met mijn mr-titel op zak rolde ik via via in een baan bij de Rijksoverheid als opsporingsambtenaar. Geweldige jaren gehad, vooral door de leuke collega’s. Al snel merkte ik dat ik een rol als programmamanager veel leuker vond en kreeg ik de kans om allerlei gave projecten te leiden, onder andere een verbouwingstraject waarbij de huisvesting van drie organisaties één uitstraling moest gaan krijgen na hun fusie en een traject waarbij ik met een geweldig team een digitaal lab heb gecreëerd voor data-analyses en digitale recherche.  

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Een beetje een cliché verhaal. Ik kwam ziek thuis te zitten met een dikke vette burn out. Dat vond ik echt heftig. Lastig om alles te moeten loslaten en weer terug op de rit te komen. Het zette me uiteraard aan het denken over wat ik nog meer zou willen doen in het leven. Mijn vader overleed vrij plotseling en mijn moeder werd direct daarna ook ernstig ziek. Het leven kan zomaar ineens voorbij zijn. Toen ik ging re-integreren op kantoor dacht ik al vrij snel dat ik iets anders wilde dan tot aan mijn pensioen in die torens van de Rijksoverheid werken. Ik moest alleen flink ziek worden om die stap te durven zetten. 

Van fotograferen word ik al ongeveer mijn hele leven super gelukkig. Nu was daar het moment om de kans te wagen dat professioneel te gaan doen. Ik zegde mijn baan op en begon helemaal opnieuw. Spannend, maar het voelde goed en gaf bergen met energie. 

En voor jezelf werken heeft ook zo heel veel voordelen als je een gezin hebt. Die flexibiliteit in het inrichten van je werkdag is goud waard. Daardoor mis ik nauwelijks iets van de jongens. De oudste is bijna 13, over 5 jaar gaat ie misschien al op kamers ofzo…Dan wil je toch zo veel mogelijk bij ze zijn?! 

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Flexibel zijn en plannen. Ik werk ook gerust af en toe in het weekend of in de avonden, als ik overdag bij een voorstelling op school van de jongens geweest ben bijvoorbeeld. Het is wel eens een uitdaging, denk aan vakanties en de vele vrije of studiedagen. Gelukkig zijn de jongens nu oud genoeg om uren buiten te kunnen spelen 😉 

Ik werk naast mijn fotografie ook samen met mijn man in ons bedrijf in de facilitaire dienstverlening. Dat zijn in de loop der jaren steeds meer uren per week geworden omdat dat bedrijf lekker groeit. Dat vind ik nog wel een uitdaging, de balans te vinden tussen die twee bedrijven. Discipline en plannen is dan belangrijk. In de praktijk betekent het dat ik tegenwoordig meer uren werk dan ooit in loondienst. Maar dat voelt niet zo omdat ik mijn eigen werktijden kan indelen en zelf kan bepalen wat ik doe natuurlijk.  

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Er zijn natuurlijk heel veel fotografen in Nederland. Wat hen uniek maakt is de persoon achter de camera. Dus wat mijn bedrijf uniek maakt ben ik zelf. Als je een klik hebt met jouw fotograaf zijn je uiteindelijke foto’s echt veel beter omdat je meer ontspannen en vertrouwd bent. Ik krijg in mijn reviews vaak terug dat mensen zich op hun gemak voelen bij me, dat ze het gezellig vinden, dat ze zichzelf kunnen zijn en zo. Dat vind ik geweldig om te horen, want dat vind ik dus heel belangrijk. Ik vind het zelf ook hartstikke eng om voor de camera te staan. Dan wil je toch een fotograaf waar je je prettig bij voelt?

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Het verkopen. Dat vind ik nog steeds wel lastig geloof ik. Ben daar niet zo sterk in, heb ik gemerkt. Gelukkig vinden nu de mensen me steeds vaker naar aanleiding van het werk wat ik heb gemaakt. Dan komen ze uit zichzelf bij mij om dat wat ik kan. Klanten zijn ambassadeurs geworden. Superfijn. 

Ik geef mezelf wel steeds vaker een schop onder mijn kont om wat meer proactief potentiële klanten te benaderen, even uit die comfort zone stappen…Daarnaast is ‘nee-zeggen’ ook nog wel een ding. Als mijn agenda eigenlijk al vol zit en er komt een toffe aanvraag, probeer ik die vaak er toch nog tussen te proppen. Dat vergt soms wel wat te veel van mijn energie, dan moet ik mezelf een halt toeroepen. 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Hulp inschakelen bij de dingen waar ik minder energie van krijg. Inkoppertje lijkt dit, maar in de praktijk bleek (en blijkt eigenlijk nog wel) dat ik vaak denk dat ik dingen zelf wel kan blijven doen, terwijl je harder kan groeien als je dingen uit handen durft te geven.  

Wat is je toekomstvisie?

Uiteindelijk wil ik meer high end pakketten aanbieden. Een uitgebreide shoot op een te gekke locatie met styliste en visagie en dan alle tijd hebben om gave beeldbanken te schieten waar ondernemers echt een tijd mee vooruit kunnen. Dan zou ik minder shoots per week doen, maar wel meer grotere producties waar ik mijn hele ziel en zaligheid in kwijt kan. En wellicht ga ik mijn edit-proces wat meer uitbesteden, zodat ik meer tijd over hou voor het daadwerkelijk fotograferen. Maar ja, dat loslaten / werk door anderen laten doen blijft lastig 😉 En stiekem droom ik ervan om mezelf te verdiepen in de fashion fotografie en te publiceren in bladen….ooit! 

Contactpersoon: Judith van Tartwijk
Onderneming:
Van Tartwijk Beeld, Communicatie en Organisatie | JudithvanTartwijkFotografie
Website: www.judithvantartwijkfotografie.nl