Vertel! Jouw echte verhaal

Contactpersoon: Yvonne Schoneveld-van Campenhout 
Onderneming: Vertel! Jouw echte verhaal          
Website: https://www.verteljouwechteverhaal.nl

Wie ben je?

Ik ben Yvonne Schoneveld-van Campenhout en ik mag mezelf nog een paar maandjes dertiger noemen 😉 Ik woon in Tilburg, samen met mijn man en drie kinderen. In januari 2019 richtte ik mijn bedrijf Vertel! op, waarmee ik ondernemers help om met een ijzersterk verhaal op te vallen bij hun ideale klant. Daarvoor was ik al drie jaar freelance tekstschrijver vanuit mijn andere bedrijf, Van Yvonne.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Na mijn afstuderen in 2006 heb ik 10 jaar in allerlei communicatiefuncties gewerkt. Het langst werkte ik bij Avans Hogeschool. In eerste instantie als hoofdredacteur van het digitale personeelsmagazine, later ook nog als in- en extern communicatieadviseur, webredacteur en contentmanager van het intranet.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn ouders hadden samen een garagebedrijf, waardoor mijn moeder altijd thuis met ons kon lunchen. Ook als we uit school kwamen, was mijn moeder thuis. Dat was dus mijn droombeeld. Maar ja, dan krijg je een huis en een kind en dan is het toch ineens heel spannend om de zekerheid van een vast salaris op te geven. Maar toch liet het idee van werken als freelance tekstschrijver me niet los. Toen ik in een burn-out terechtkwam en de psycholoog mijn angsten relativeerde, heb ik de knoop doorgehakt.

Ik begon als tekstschrijver, maar na een jaar of twee merkte ik dat ik niet gelukkig werd van teksten schrijven en redigeren voor grote bedrijven. Wat ik echt leuk vond, waren de klussen die ik voor zelfstandig ondernemers mocht doen. Zij weten zo goed waarom ze doen wat ze doen en ze kunnen daar zo gepassioneerd over vertellen! Die persoonlijke verhalen, daar word ik blij van. Na een coachingstraject wist ik dat ik iets met die persoonlijke verhalen wilde doen. Ik heb nog tig andere concepten gehad, onder andere hulp bij trouwgeloften schrijven, maar uiteindelijk trekken de verhalen van ondernemers het meest. Mijn schrijf- en communicatieskills zet ik nu dus in om gepassioneerde ondernemers te helpen de klanten te bereiken die ze zo ontzettend verdienen. En omdat ik het zo leuk vind, heb ik toch ook nog maar een online programma gemaakt om bruidsparen te helpen met hun trouwgeloften 🙂

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik heb een grote papieren planner waarin ik alles bijhoud: alle zakelijke afspraken en klussen, maar ook alle privédingen die tussendoor komen. Eerst had ik mijn agenda’s gescheiden, zoals ik in loondienst ook had, maar dat werkte niet. De jongste gaat nog niet naar school en de BSO van de oudste twee heb ik stopgezet toen ik ging freelancen. Daardoor heb ik maar 23 kinderloze uren in de week en het lukt me niet om in die tijd al mijn werk af te krijgen. Daardoor lopen werk en privé meer door elkaar dan ik zou willen. Na de zomer gaat de jongste naar school en heb ik ook voor een paar dagen opvang na school, dus dan hoop ik het beter te kunnen scheiden.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Dat ik zowel ondernemers als bruidsparen help? 😉 Nee, wat mijn bedrijf uniek maakt, ben ik. Dat vertel ik mijn klanten ook: jij bent de onderscheidende factor. Ik ben echt niet de eerste die ondernemers helpt zich sterk te profileren, maar anderen doen dat vaak vanuit hun kennis van social media, grafisch design, marketing of fotografie. Ik doe het echt vanuit taal en tekst. Het kan er allemaal wel mooi uitzien, maar als je klant je boodschap niet begrijpt of het spreekt hem niet aan of hij voelt dat het niet klopt, dan heb je nog niks. Daarnaast heb ik in een grijs verleden ook nog een musicalopleiding aan de dansacademie gedaan en sta ik nog steeds regelmatig met een amateurproductie op het podium. Ik breng dus ook mijn podiumervaring mee als ik met klanten ga werken aan hun verhaal.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ik had verwacht dat ik me wat minder opgejaagd zou voelen als ondernemer, omdat ik in principe mijn eigen tijd indeel en niet per se acht uur per dag hoef te werken. Maar het blijkt toch een karakterdingetje te zijn: ik vind nu eenmaal heel veel dingen leuk en ik voel me superverantwoordelijk om van mijn bedrijf een succes te maken. Dat opgejaagde gevoel was geen gevolg van in loondienst werken, het was een gevolg van mijn ambitie in combinatie met een druk gezin. Het bleek geen nadeel van loondienst te zien, het zat gewoon in mezelf. Maar ondanks dat dat ben ik nog altijd blij dat ik de stap naar ondernemen heb gezet! Voorlopig geen loondienst voor mij.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Als ondernemende moeder zou ik de BSO voor mijn kinderen niet opgezegd hebben. Dat heb ik destijds gedaan omdat ik bang was dat ik in het begin niet genoeg zou verdienen als ondernemer, maar zo heb ik mijn eigen vicieuze cirkel gecreëerd: ik verdien niet genoeg om de BSO te betalen en omdat ik geen opvang voor mijn kinderen heb, kan ik niet meer tijd en energie in mijn bedrijf steken om meer te verdienen. Echt stom, zeker omdat ik achteraf gezien die BSO best had kunnen blijven betalen. Dat is ook een investering die je als ondernemer mag maken. Je koopt er namelijk tijd mee die je aan je bedrijf kunt besteden. 

Wat is je toekomstvisie?

In het begin van mijn ondernemerschap schreef ik vooral teksten voor mijn klanten. Daardoor kon het gebeuren dat ze goede webteksten hadden, maar dat ze niet zo goed wisten hoe ze zichzelf op een netwerkborrel moesten presenteren of hoe ze een social media-post moesten schrijven. In de toekomst schrijf ik veel minder voor mijn klanten en leer ik ze vooral hoe ze zelf overal een ijzersterk verhaal kunnen vertellen. Van hun website en social media tot aan pitches en netwerkborrels. Zodat iedere ondernemer de klanten krijgt die hij of zij verdient.

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Wist je dat je als gratis INSPIRE member een gastblog op ons platform mag schrijven?

Mega goed voor je zichtbaarheid! Schrijf je onderaan deze pagina gratis in.

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!