Via Lusanne

Wie ben je?

Ik ben Lusanne Hogeweg. Ik heb een re-integratiebureau voor hooggevoelige personen. Naast persoonlijke coaching bieden we ook creatieve en intuïtieve werkvormen. Elke coach, zelf ook hooggevoelig, heeft daarbij haar eigen specialiteit, zoals systemisch werk, collage maken, natuur- en wandelcoaching, of een lichaamsgerichte aanpak zoals yoga en massages. We helpen mensen ontdekken waar ze energie van krijgen, zodat ze weer zin krijgen in werk. Ik heb zelf een burn-out gehad in 2002, dus ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is om werk te doen dat past bij je intrinsieke motivatie.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Na een rechtenstudie ben ik bij de overheid gaan werken, op het gebied van personeel & organisatie. Ik werkte bij binnenlandse zaken en defensie en toen ik burn-out raakte, werkte ik bij justitie als adviseur management-development. In de tijd dat ik ziek thuis zat, deed ik een opleiding intuïtieve ontwikkeling. Ik merkte hoezeer dat mij hielp om te weten wat ik dan wel wilde, nadat ik had beseft dat ik niet terug wilde naar mijn oude baan. Ik heb tijdens mijn re-integratie de omslag gemaakt naar loopbaanadviseur, daarin een opleiding gevolgd en ervaring opgedaan bij het loopbaancentrum van justitie. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Tijdens de opleiding tot loopbaancoach werd me duidelijk dat ik voor mezelf wilde beginnen, zodat ik het intuïtieve kon combineren met de coaching. Ik wilde mijn klanten leren om naar hun eigen gevoel en innerlijk weten te luisteren. Ik wilde mijn eigen aanpak ontwikkelen. Ik was ook blij dat ik thuis kon werken en zelf kon bepalen wat mijn werktijden waren. Vrijheid, ervaar ik nog steeds, is voor mij heel belangrijk. Veel meer dan bijvoorbeeld de zekerheid van een vaste baan. 

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Alles bij elkaar vind ik het ondernemen in de huidige tijd vrij complex. Je moet van veel markten thuis zijn en het werk is steeds meer achter de computer. Wat mij helpt is om elke dag te beginnen met tijd voor mezelf. Het geeft me rust en focus om even te mediteren, in mijn journal te schrijven en aandacht te besteden aan mijn intenties en doelen, die ik elk jaar maak met oud & nieuw. Zo houd ik mezelf gaande en op koers. 

Wat maakt jouw onderneming uniek?

De combinatie van re-integratiebureau, wat vrij zakelijk is, met het intuïtieve en creatieve is wat mij onderscheidt. Ik begeleid mensen zowel door de diepere lagen heen, als naar concreet resultaat. En ook het spirituele heeft in mijn werk een plek. Voor wie dat wil, help ik mensen om hun missie te vinden. Er is vaak een rode draad te zien in iemands levensweg. Wat we hebben meegemaakt, persoonlijk en in het werk, is niet “zomaar”. Vaak hebben we daardoor een bepaalde unieke combinatie aan ervaring, waarmee we iets voor anderen kunnen betekenen. En ook onze kwaliteiten passen prima bij het werk dat wij te doen hebben. Ik vind het zo prachtig om te zien als bij mijn klanten al deze dingen op hun plek vallen. 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ja, de marketing. Zorgen dat je opvalt, dat je website wordt gevonden en dat bezoekers ook klanten worden. Toen ik als loopbaancoach begon in 2003 was het makkelijker. Sindsdien is het aantal coaches enorm toegenomen, maar dat niet alleen. Er is zoveel aanbod van alles, aan advertenties, artikelen en berichten online, dat iedereen wordt overvoerd. De aandachtspanne van mensen is een soort van evenredig afgenomen. In deze vluchtige wereld probeer ik hooggevoelige mensen, die toch al met hun voelsprieten zo op de omgeving gericht zijn, tot zichzelf te brengen. Een nobel doel. Maar dan moeten ze mij wel eerst zien te vinden! 

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Mijn reis als ondernemer was een waar avontuur, met pieken en dalen, maar ik geloof niet dat ik iets anders zou doen.

Wat is je toekomstvisie?

Waar ik zelf naartoe wil, mijn droomleven zeg maar, is dat ik een groot deel van het jaar in Portugal woon, ergens in de natuur. Ik ervaar daar een rust die ik in het drukke Nederland steeds moelijker kan vinden. Mijn bedrijf kan ik ook online runnen, net zoals ik de coaching online kan doen. In de chaotische tijd waarin we leven, wil ik een baken van rust zijn voor mensen die me nodig hebben. 

Contactpersoon: Lusanne Hogeweg Onderneming: Via Lusanne Website: www.vialusanne.nl