Vrouwen in de Techniek & Nationale Techniekdag

Wie ben je?

Mijn naam is Marjorie Woudenberg, moeder van twee lieve kindjes. Samen met mijn man heb ik jarenlang in het buitenland gewoond, waarvan de laatste jaren in Abu Dhabi.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Eenmaal terug in Nederland ging in verder, in loondienst, in de consultancy wereld. Mijn passie is echt alles wat te maken heeft met de arbeidsmarkt, waarbij ik het liefst zoveel mogelijk mensen spreek en verbind met bedrijven.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Van nature ben ik een ondernemend persoon en al vrij snel maakte ik in 2016 de stap om voor mijzelf te beginnen. De vrijheid, maar toch ook de spanning dat je vanaf dat moment écht zelf verantwoordelijk bent voor niet alleen de groei van je bedrijf, maar natuurlijk ook de financiële verantwoordelijkheid.

Als ondernemer merkte ik dat ik graag een maatschappelijke bijdrage wilde leveren, waarbij ondernemen en het maken van sociale impact samen moest gaan. Maar hoe? In 2019 startte ik met de voorbereidingen van de Nationale Techniekdag; een landelijke dag voor de techniekbranche, waarbij het bedrijfsleven, onderwijs en jongeren diverse activiteiten organiseren. Het vind plaats op 5 maart 2021.

Ik spreek hiervoor dagelijks ontzettend leuke mensen uit de techniekbranche. Wat mij opviel, is dat er relatief weinig vrouwen werkzaam zijn in deze prachtige branche, maar waarom? Ik ging op onderzoek uit en kwam in contact met een aantal vrouwen uit de techniek. Ze spraken met enorm veel passie over hun werk en over de branche. En zo ging het balletje rollen. Zou het niet ontzettend mooi zijn als we een gezamenlijke community starten, waarin vrouwen uit de techniek hun verhalen delen met anderen. Waarmee wij gezamenlijk events organiseren om andere vrouwen – en zij – instromer enthousiasmeren om ook voor de techniek te kiezen.
Het bereiken van jongen meiden is hier ook een belangrijk onderdeel van, maar hoe doe je dit? Ik besloot de stap te nemen en er daadwerkelijk een community van te maken; Vrouwen in de Techniek ontstond samen met het online platform.

Nu spreek – en interview ik letterlijk elke dag vrouwen en ontdek ik hun verhaal. Samen met het onderwijs zijn we bezig met het opzetten van activiteiten voor meisjes en stimuleren we technische bedrijven om meer vrouwen aan te nemen. Het is geweldig om te doen en krijg er elke dag weer energie van.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Vroeg opstaan, een notitieboekje bijhouden en gewoon doorgaan 😊 Ondernemen is vrijheid, maar alleen als je zelf goed de regie houdt. Samen met het team van Nationale Techniekdag werken wij met zijn vieren, maar ben ik zelf niet van 09:00 tot 17:00 aan het werk; meer van 09:00 tot 22:00, met veel leuke tussenpauzes met de kids en voor het sporten.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Het feit dat wij een ‘open source’ community zijn waar elke vrouw uit de techniek zich bij aan kan sluiten. Als sociale onderneming is omzet maken belangrijk, maar winst maken niet; wat ik wil is sociaal – en maatschappelijke impact maken en dat is precies wat we doen met Vrouwen in de Techniek en de Nationale Techniekdag.
Het is echt een aanrader; elke dag opstaan en weten dat je weer nieuwe mensen spreekt en stapje voor stapje ergens een positieve verandering in brengt.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ja, het feit dat niks vanzelf gaat. Als je in loondienst bent, raak je gewend aan de zekerheid en het gegeven dat er elke maand loon naar je wordt over gemaakt. Als ondernemer, en al helemaal als sociaal ondernemer, moet je niet vergeten dat uiteindelijk jij zelf 100% verantwoordelijk bent voor je eigen loon en zekerheid.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Niet verlegen zijn en gewoon beginnen. Als ondernemer ging ik voorzichtig te werk; “Zullen mensen mijn concept wel leuk vinden? “ “Slaat het wel aan”. Dan gaan er toch een aantal maanden overheen voordat je echt naar buiten treed.
Nu kijk ik terug op een enorm mooie start en merk ik dat Vrouwen in de Techniek echt geweldig mooi ontvangen en omarmd wordt. Waar wachtte ik dan eigenlijk op? 😊

Wat is je toekomstvisie?

Mijn doel en ambitie is om Vrouwen in de Techniek écht een landelijke community te laten zijn wat redelijk zelfsturend wordt. Elke provincie met haar eigen regionale activiteiten en tegelijkertijd landelijke campagnes waarmee we honderden jongen meiden bereiken en enthousiasmeren voor een technische opleiding. Inspirerende workshops voor vrouwen en zij – instromers om zo meer vrouwen over de streep te trekken.
En voor Nationale Techniekdag, dat wordt een jaarlijks terugkerende feestdag voor de techniekbranche waar elk jaar meer mensen aan mee gaan doen.

Contactpersoon: Marjorie Woudenberg
Onderneming: Vrouwen in de Techniek & Nationale Techniekdag
Websites: www.techniekvrouwen.nl en www.nationaletechniekdag.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!